Na ruim anderhalf jaar is gezondheidsmaker Leon Weijs op 1 november jl. gestopt bij de Gezondste Regio 2025. In de periode dat hij kwartiermaker was, heeft hij ervoor gezorgd dat het initiatief van de grond kwam en het breed gedragen wordt.

 Een gezonde ambitie
De ambitie van de Gezondste Regio is dat Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa wordt. Gezondheid is een term die alles met elkaar verbindt, iets dat iedereen raakt in alle lagen van de bevolking. De Gezondste Regio gaat over gezonde mensen die op een gezonde manier in een gezonde gemeenschap gezamenlijk aan de slag gaan om van hun eigen regio een prettige woon-, werk- en recreëeromgeving te maken die zich op deze gebieden ook daadwerkelijk onderscheidt.

De ambitie om in 2025 de gezondste regio te zijn, is eind 2014 ontstaan door een aantal ondernemers die nadachten over de doelen van de regio op de lange termijn. Samen hebben ze de handen ineengeslagen om deze ambitie te gaan realiseren. Leon Weijs werd door de initiatiefnemers aangesteld als Gezondheidsmaker. Hij had de rol van aanjager, verbinder en regelaar van deze beweging.

Succesvolle verbinder
Als gezondheidsmaker heeft Leon Weijs veel bereikt. De ambitie is verder vormgegeven en tevens is hij erin geslaagd om draagvlak te creëren en verbindingen te leggen tussen personen, bedrijven, organisaties, verenigingen en de overheid uit de regio. Nu deze doelstelling is bereikt, gaat het initiatief een nieuwe fase tegemoet waarin wordt gewerkt aan meer structuur en focus.

De komende periode wordt er gezocht naar een persoon die het huidige fundament verder gaat uitbouwen. Voorlopig worden de belangrijkste lopende zaken door Jan Jenneskens, voorzitter Raad van Gezondheid, opgepakt. Leon Weijs keert terug bij Fontys Hogescholen waar hij eerder projectmanager en docent was. Tevens gaat hij een rol spelen in de verbinding tussen het onderwijs  en ondernemers in Horst aan de Maas.

De organisatie en alle betrokkenen van de Gezondste Regio 2025 bedanken Leon Weijs voor zijn enthousiasme en inzet als gezondheidsmaker.