Horst aan de Maas krijgt grootste aantal gezonde sportkantines van Nederland.

De kantines van zeven sportclubs in Horst aan de Maas zijn genomineerd voor een bronzen of zilveren predicaat. Deze clubs werkten afgelopen jaar met succes aan een gezonder aanbod. Zij worden komende weken beoordeeld door het Voedingscentrum om te zien of ze definitief voldoen aan de strenge eisen. Horst aan de Maas is daarmee met stip de gemeente met het grootste aantal gezonde sportkantines in heel Nederland

In Horst aan de Maas ging op 1 januari 2017 het initiatief De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas van start. Hockeymoeder Ingrid van der Sterren nam het initiatief en bedacht de aanpak. Ze zocht de samenwerking op met de gemeentelijke sportcoaches en JOGG regisseur en kreeg steun van de gemeente, De Gezondste Regio 2025 en Rabobank Horst-Venray. De Gezondste sportkantine Horst aan de Maas maakt vanaf het begin gebruik van het principe dat clubs met een eigen kantine een aantal maal bijeen worden gebracht om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Tijdens de bijeenkomsten in sportkantines werden inspirerende sprekers en lokale leveranciers uitgenodigd. Er was aandacht voor de leuke, lekkere en commerciële kant van gezonde producten in sportkantines en voor de praktische organisatie. VV Hegelsom, SV Melderslo, RKSV Wittenhorst, HCH, Sporting ST, HTC en SV United (Meerlo, gemeente Venray), laten zich binnenkort beoordelen voor het toekennen van het bronzen of zilveren predicaat van het voedingscentrum. Daarnaast zijn er nog een aantal verenigingen in Horst aan de Maas die kiezen voor een gezonde sportkantine als onderdeel van hun clubbeleid maar (nog) niet kiezen voor het predicaat.

Op 25 en 26 november organiseert De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas een speciaal weekend voor sportkantines. Sportverenigingen kunnen dan een lokale leverancier broodjes gezond, gezonde wraps, panini’s en verse soepen laten bezorgen om zelf te ervaren hoe hun leden reageren op een gezonder aanbod. Wethouder Birgit op de Laak (Jeugdzorg en Volksgezondheid) bezorgt het gezonde aanbod voor één keer bij de kantines. Daardoor besloten nieuwe kantines om de stap naar een gezonder beleid te zetten. De Gezonde Sportkantine Horst aan de Maas wil haar activiteiten nog zeker één jaar volhouden om een gezonder aanbod in sportkantines te verankeren.