Evenementen

Ontbijtbijeenkomst Gezonde Werkvloer

Ontbijtbijeenkomst Gezonde Werkvloer

25 september 2019 van 08.00 – 10.00 uur
Gemeente Venray – Raadhuisstraat 1, Venray

Vitale werknemers zijn energiek, goed inzetbaar en over het algemeen minder vaak ziek. Gunstig voor werkgever én werknemer. Het loont dan ook om te investeren in een gezonde leefstijl. Er zijn gelukkig veel laagdrempelige en eenvoudige initiatieven voor werkgevers en dit hoeft niet kostbaar te zijn. Niets is echter zo lastig als het doorbreken van gewoontes, het veranderen van gedrag. Op het werk is dat niet anders. Hoe wordt de gezonde keuze de normale keuze en hoe houd je dat vast? 

Inspiratie
Laat je 25 september inspireren op het gebied van balans en vitaliteit op de werkvloer. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel kleine als grote organisaties uit Venray die meer willen weten over werkvitaminen, beweegmomenten op de werkvloer, werkdruk, rookvrije omgeving en preventie. 

Herre Zonderland
Tijdens de inspiratiesessie neemt Herre Zonderland je mee in energiemanagement. Als ex-topsporter en broer van vertaalt hij topsport naar dagelijkse business. Volgens Herre Zonderland is ‘kennis over lichaam en geest de basis voor duurzaam presteren’. 

Wat kun je verder verwachten?
– Handige tips en trucs om een gezonde leefstijl toe te passen op het werk
– Inspirerende verhalen van bedrijven in Venray (Rabobank Horst-Venray, Jabil en de gemeente Venray)
– Antwoord op al je vragen over fitheid, vitaliteit en voeding
– Mogelijkheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen

Aanmelden
Aanmelden kan tot 16 september 2019 door een mail te sturen naar ankie.billekens@venray.nl. 

De inspiratiesessie inclusief ontbijt worden kosteloos aangeboden. Plaatsen zijn beperkt en er wordt gekeken naar een mix van bedrijven en organisaties. Indien de belangstelling groot is wordt er een selectie gemaakt op diversiteit.

Gezonde en vitale inwoners – dat doen we samen!
Het realiseren van een gezonde omgeving waar structureel aandacht is voor een gezonde leefstijl. Als Jongeren Op Gezond Gewicht-gemeente is Venray actief om mensen en organisaties lokaal met elkaar te verbinden in de wijk, op de sportvereniging, op school én op het werk (JOGG). 

Lees meer
Inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg

Inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg

11 september 2019 – 18.45 – 21.30 uur

Zorgboerderij de Haam – Lorbaan 10, Veulen

Waarom is educatie over gezonde voeding belangrijk? En hoe kunnen we dit thema belangrijk maken binnen het onderwijs? Aan deze vragen wordt volop aandacht geschonken tijdens de inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg bij zorgboerderij de Haam in Veulen. Op 11 september van 18.45 tot 21.30 uur zijn professionals uit het onderwijs en natuur- en milieueducatie, bedrijfsleven, ondernemers, educatieve organisaties, maatschappelijke organisaties, lokale overheden en ouders uit Limburg van harte welkom! Bekijk hieronder het programma:

18.45 – 19.00 – Ontvangst met koffie en thee

19.00 – 19.10 – Welkom en introductie Jong Leren Eten

David Janssen, boer en eigenaar
Truusje Diepenmaat en John Steijns, makelaars Jong Leren Eten

19.10 – 19.20  – Roadtour, smaakexperience, Gezondste Regio 2025

Jan Jenneskens, Gezondste Regio 2015 en Judith van Dijck, boerin

19.20 – 19.30 – Moestuinieren op het VMBO

Een voorbeeld van Jong Leren Eten
Dieuwertje Crasborn en het Blariacumcollege

19.30 – 19.40 – Krachtvoer! Een lesprogramma over gezonde voeding voor het VMBO

Marion Willems, Universiteit Maastricht

19.40 – 19.50 – Opleiding Healthy Living en Jong Leren Eten

Kelly Neessen, HAS

19.50 – 20.50 – Boerderij Educatie Limburg

Waar komt ons eten vandaan, wat kunnen kinderen (en volwassenen) leren van de boerderij; drie Workshops en een rondleiding

Kevin Steegs, LLTB, David Janssen en andere boeren en boerinnen.

20.50 – 21.30 – Informeel samenzijn/netwerken

Lees meer
Voorlichtingsbijeenkomst Diabetes 2 – Gemeentehuis Horst

Voorlichtingsbijeenkomst Diabetes 2 – Gemeentehuis Horst

11 september 2019 – 19.30 uur

Gemeentehuis Horst aan de Maas – Wilhelminaplein 6, Horst

Huisartsen en Gezondheidscentra in Noord-Limburg opgelet! Gezondste Regio 2025 heeft in samenwerking met Voeding Leeft en het VGZ een programma opgesteld voor diabetes 2 patiënten. Dit programma heeft als basis een dieet dat patiënten helpt om hun ziekte onder controle te houden. Op 11 september 2019 organiseren we in het gemeentehuis van Horst een voorlichtingsbijeenkomst om informatie te geven over dit programma.

Mensen met Diabetes type 2 zouden In plaats van minder te eten, eigenlijk meer moeten eten. Méér van de producten die weinig van het lichaam vragen wat betreft insuline productie of glucoseregulatie. Voeding die smaakvol is, goed voedt en die voldoende energie geeft om weer met plezier in beweging te komen. Voeding waarbij mensen zich lekker voelen omdat de bloedsuikers direct dalen. Voeding als medicijn. Want met de daling in bloedsuikers en insuline-vraag, kan waarschijnlijk het gebruik van Diabetes Type 2 medicijnen verminderen en komt de gevoeligheid voor insuline weer terug. Afvallen wordt zo één van de positieve bijwerkingen van een beter eetpatroon en niet het hoofddoel.

Via Voeding Leeft en met medewerking van VGZ wordt aan mensen die diabetes 2 hebben een programma aangeboden dat hen gezonder maakt en nog sterker, afhelpt van dagelijks medicijngebruik. Als Gezondste Regio 2025 willen we graag met u in gesprek over het programma, de voorwaarden en mogelijkheden en u aansluitend vragen om mee te doen. Wij hebben als doel gesteld dat we in 2019 tenminste 100 mensen uit Noord Limburg helpen met het omkeren van hun Diabetes 2. Samen met Voeding leeft zijn we goed op weg en nu willen we volgende stappen zetten

Wil je er ook bij zijn? Reserveer deze datum dan alvast in je agenda!

Lees meer
Gezondheidscafé ‘Goed Leven’

Gezondheidscafé ‘Goed Leven’

19 september 2019

Zentire – ruimte voor groei, Meterik

Een van de thema’s van Gezondste Regio 2025 is ‘Goed Leven’.
Tijdens het gezondheidscafé van 19 september a.s. staat dit thema centraal. De doelstelling van ‘Goed Leven’ is mensen (op weg) te helpen om emotioneel en fysiek gezond te leven, met voldoening en plezier in hun leven, zowel in relaties als in activiteiten die zin geven. Cultuur, kunst en natuur zijn daarbij speerpunten.

Tijdens dit gezondheidscafé gaan leden en bestuur van verschillende verenigingen actief met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om bij te dragen aan het ‘goede leven’ van hun leden en de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken.

Deelnemers kunnen elkaar zo inspireren en er samen een avond van maken met nieuwe, interessante en misschien wel onverwachtse inzichten.

Wil je er ook bij zijn? Reserveer deze datum dan alvast in je agenda!

Lees meer
Op weg naar een gezonde levensstijl voor jongeren 

Op weg naar een gezonde levensstijl voor jongeren 

Woensdag 11 september

Citaverdecollege Horst

Onze veranderende maatschappij heeft veel gevolgen voor de schoolgaande jeugd. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat jongeren minder bewegen. We leven daarnaast in een samenleving waarin we veel consumeren en de verleiding voor ongezonde voeding groot is. Deze combinatie zorgt voor een ongezonde basis voor onze jongeren.

Op 7 november 2018 kwamen wij, Gezondste Regio 2025, het actiecentrum Limburg Positief Gezond, GGD Noord Limburg, de sportregio Noord Limburg en vertegenwoordigers van de scholen, voor het eerst bij elkaar in het Valuascollege in Venlo om dit vraagstuk te verkennen. Om samen na te denken en versterkende samenwerking te organiseren.

Op 11 september 2019 van 17.00 – 19.30 uur in het Citaverdecollege in Horst willen we volgende stappen zetten en met elkaar op weg gaan om ook daadwerkelijk het échte verschil te maken. Samen investeren in de gezondste regio, samen investeren voor een gezonde toekomst voor onze kinderen en jeugd.

Programma:Opening en welkom:
Waar staat de regio nu, hoe ver zijn we al gekomen en wat gebeurt er allemaal op de scholen in Noord Limburg

Inspiratie
Andrew Simons vertelt ons over de gezonde (basis) school van de toekomst. Wat werkt wel en wat werkt niet. De resultaten van de pilot in Zuid Limburg bij stichting Movare.

Drie workshops:

  • Citaverde vertelt: werken aan een gezonde leefstijl, zo pakken wij dat aan!
  • Ook op het VSO wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl; Hoe ziet dat eruit?
  • ‘De nieuwe school’ in Panningen, een echt praktijkvoorbeeld.

Hoe nu verder met onze ambitie.
We willen dat leerlingen de school niet alleen met een diploma verlaten, maar ook met een gezonde levensstijl en conditie. Dit kunnen we waarmaken door lifestyle in het lesprogramma te integreren en gebruik te maken van innovatieve concepten op het gebied van gezonde leefstijl en bewegen. Speciaal vraagstuk: Hoe betrekken we leerlingen hierbij.

Iedere school kiest haar eigen weg en behoudt vooral haar eigen identiteit, maar de versterkende samenwerking zorgt ervoor dat we vooruit komen. Vanuit een gezamenlijke visie op de uitwerking van de principes van Positieve Gezondheid helpen en versterken we elkaar en daar profiteren de leerlingen uiteindelijk het meeste van!

In een plenair en interactief gesprek, zullen we het volgende bespreken:

  • Aanpak
  • Verbinding en versterkende samenwerking
  • Borgen

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Inschrijven kan via: info@gezondsteregio2025.nl

Lees meer
Gewoon samen gezond

Gewoon samen gezond

ZONDAG 9 JUNI 2019

Centrum Grubbenvorst

Tijdens Pinksteren 2019 worden in Grubbenvorst op het plein tal van leuke en uitdagende activiteiten voor alle kinderen uit de regio georganiseerd. Daarbij gaan fun, beleving en educatie hand in hand en worden de kinderen en hun grootouders uitgenodigd om samen aan de slag te gaan! Iedereen kan en mag meedoen, maar…… vol is vol!

Programma
11.00 uur: Door “Kerngezond” wordt het programma  van Maurice Graef een “FRUIT SPEED CIRCUIT” ingezet.
11.30 – 15.30 uur: Kindertheater door de ‘Schatberg’
13.00 uur: KOOKBATTLE

Geef je snel op voor de Kookbattle!
Wil je samen met je opa en oma meedoen, geef je dan op via de leerkracht van je eigen school. Wees er snel bij want er zijn per school slechts een beperkt aantal plekken te vergeven! Vol is vol! Wie het eerst komt die mag meedoen!

Dit evenement is een samenwerking van Stichting 800 jaar Horst aan de Maas, Kerngezond, en Gezondste Regio 2025. Initiatiefnemers Paul Rouwet (Lindehoeve) en John Jenniskens (Gewoen Grubbevors).

Lees meer
Via Gezondste Regio 2025 met korting naar Funpop!

Via Gezondste Regio 2025 met korting naar Funpop!

ZATERDAG 25 MEI 2019
ZONDAG 26 MEI 2019

“Kasteelpark ter Horst” te Horst

Funpop is hét openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking én hun familie, vrienden en bekenden. Wij geven deelnemers aan Rundje um ut Hundje en mensen voor wie het om financiële redenen lastig is om naar Funpop te gaan een korting van 50% op de entreeprijs.

Wil jij gebruik maken van de korting of heb je op andere gebieden hulp nodig om Funpop te bezoeken? Wij denken graag mee. Stuur een e-mail naar info@gezondsteregio2025.nl!

Bekijk de foto’s van dit event

Lees meer
Healthy Living Event 

Healthy Living Event 

Donderdag 16 mei 2019

17.00 – 20.00 uur | HAS Hogeschool vestiging Venlo

Hoe ziet de gezonde stad eruit? Wat kun je doen om medewerkers binnen een bedrijf vitaal te houden? En hoe stimuleer je de consumptie van groente- en fruit? In september 2019 gaan we in Venlo van start met de opleiding Healthy Living.

Samen met de Gezondste Regio 2025 gaan studenten van HAS Hogeschool de uitdaging aan om van Noord-Limburg de gezondste regio te maken. Naast onderwijs richt de HAS zich ook op kennisontwikkeling en kennistransfer. Hiervoor werken we in Limburg nauw samen met partnerbedrijven uit de regio.

Tijdens dit event geven we meer inzicht in de opleiding en in de verschillende mogelijkheden om de samenwerking aan te gaan om te werken aan de gezondste regio. Kom in contact met studenten, lectoraten en partners van de HAS.

Lees meer
Gezondheidscafé ‘Cultuur en Gezondheid; best een goed duo’

Gezondheidscafé ‘Cultuur en Gezondheid; best een goed duo’

Woensdag 17 april 2019

De Gezondste Regio 2025 breidt zich uit naar Venlo. Daar wordt op woensdag 17 april het eerste gezondheidscafé georganiseerd. Cultuur en Gezondheid zullen hierbij centraal staan.

Bij gezondheid ligt het accent niet op ziekte, maar op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De deelnemers gaan tijdens het gezondheidscafé in gesprek over de manieren waarop cultuur kan bijdragen om mensen zich fijn te laten voelen.

Hieraan werken mee: de Bibliotheek Venlo, het Kunstencentrum Venlo, Filmtheater De Nieuwe Scene, Theater De Garage, Museum van Bommel van Dam, en In Balans, praktijk voor oefentherapie en dans. Zij zullen voorbeelden laten zien van welke uitwerking cultuur kan hebben op het welzijn van mensen. Tom Doesborg van L1 begeleidt de avond.

De avond is van 19.00 tot 21.00 uur bij Stèk, Bibliotheek Venlo, aan de Begijnengang in Venlo.

Bekijk de foto’s van dit event

Lees meer
Kies met ons mee!

Kies met ons mee!

Woensdag 20 maart 2019

Woensdag 20 maart was Gezondste Regio 2025 tijdens de verkiezingen aanwezig in het gemeentehuis van Horst. We trakteerden op een lekkere appel van ’t Gruntehöfke en stelde daarbij de vraag: Kies jij ook voor gezondheid? En wat is gezondheid dan voor jou?

Lees meer