Horst aan de Maas heeft de ambitie om in 2025 de groenste en gezondste regio van Europa te zijn, een gezamenlijk belang waarmee we de regio op de kaart kunnen zetten en aantrekkelijk kunnen maken om te wonen, te werken en te recreëren. Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten.
Gezondheid is de verbindende factor en is een breed toepasbaar begrip; niet alleen mensen kunnen gezond of ongezond zijn, ook voedsel, bedrijven en maatschappijen kunnen gezond zijn.
Gezonde bedrijven en instellingen hebben gezonde verdienmodellen, zijn financieel gezond en hebben gezonde werknemers. Bedrijven met gezonde werknemers hebben een hogere productiviteit, gemotiveerd personeel, lager verloop, kunnen nieuw personeel makkelijker aantrekken en het imago krijgt een boost.
Gezonde inwoners zitten lekker in hun vel en zijn gelukkig. Als individuen gelukkig zijn, creëren we een gelukkige maatschappij, waar mensen zich thuis voelen, tevreden zijn, sociaal zijn en gemotiveerd zijn. Een samenleving waar samen centraal staat; een gezonde samenleving!

Waarom golf?
Golf is toch voor gepensioneerden, golf is alleen voor de welgestelden of golf is geen sport. Klinken deze vooroordelen u bekend in de oren? Helaas zijn de voordelen vaak veel minder bekend. Tijd om hier verandering in te brengen met de top 7 voordelen om te gaan golfen!

1. Golfers leven gemiddeld langer
Wetenschappelijk onderzoek in Zweden gaf aan dat golfers gemiddeld langer leven. In het onderzoek is rekening gehouden met leeftijd, sociaaleconomische status en geslacht. Uit dit onderzoek bleek dat in een bepaalde periode, waarbij een vergelijking is gemaakt tussen de totale bevolking en de golfers, 40% minder sterfgevallen waren onder de golfers dan verwacht op basis van de landelijke sterfgevallen. Dit komt overeen met een langere levensverwachting van maar liefst 5 jaar!

2. Wandelen is een veilige manier van sporten
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat wandelen een zeer goede manier van sporten is. Wandelen verkleint het risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten en het zorgt voor een positief effect op uw gemoedstoestand. Uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht bleek zelfs dat wandelen beter is voor het lichaam dan een uur intensief sporten! Het effect van wandelen is op jongeren wel veel kleiner dan op senioren, maar door constant in een hoog tempo te lopen kunt u de lage intensiteit eenvoudig verhogen.

3. Golf is een calorieën-burner
Golfen geen sport? Niets is minder waar! Het idee bestaat dat iedereen in een golfbuggy rondrijdt, maar in werkelijkheid doet vrijwel niemand dit in Nederland. De meeste golfers lopen met de golftas op een trolley of zelfs op de rug. U kunt zich wel voorstellen dat een ronde golf hierdoor een stuk intensiever wordt. Daarnaast is het een etiquette in golf om het speeltempo hoog te houden, u loopt daardoor met een flinke pas wat voor extra verbranding zorgt. Gemiddeld betekent dit een verbranding van 718 calorieën per 9 holes, zonder gebruik van een trolley ligt dit nog een stuk hoger.

4. Lage kans op blessures door professionele begeleiding
In tegenstelling tot individuele sporten zoals hardlopen en fitness, scoort golf erg goed met betrekking tot blessureleed. Golflessen worden gegeven door bekwame golfprofessionals met een PGA-opleiding en die vaak samenwerken met een golf fysiotherapeut. Door deze samenwerking weet de PGA-golfprofessional hoe de speler lang kan blijven golfen zonder het lichaam verkeerd te belasten.

5. Golf zorgt voor verlaging van het stressniveau
Golfen bevat meerdere elementen die stress verlagend werken. Wandelen is goed voor de geest en ontspant het lichaam. Ook liggen golfbanen op rustige natuurterreinen waardoor u de dagelijkse drukte helemaal achter u kan laten. Een ronde golf wordt daarom al snel een ontspanning voor lichaam en geest!

6. Golf is goed voor de sociale contacten
Door te golfen komt u direct in een zeer sociale omgeving terecht. Een flight kan maximaal uit vier personen bestaan, dus er wordt regelmatig met elkaar gespeeld terwijl men in eerste instantie alleen ging spelen. Een lidmaatschap bij een golfclub zorgt ervoor dat u kan deelnemen aan het clubleven welke bestaat uit wedstrijden, workshops en andere leuke activiteiten.

7. Strategisch denken stimuleert het geheugen
Wist u dat golf een zeer strategisch spel is? Golfen betekent niet alleen recht en ver kunnen slaan. Soms is het juist beter om een korte slag te slaan zodat met de slag erna de punten gescoord kunnen worden. Dit wordt ook wel “course management” genoemd en dit houdt in dat u vanaf de tee box, aan het begin van de hole, al nadenkt over de manier waarop u de hole gaat spelen. Hoe nauwkeuriger u speelt, hoe beter u uw voorgenomen plan kan uitvoeren. De grote uitdaging komt wanneer een golfbal niet gaat zoals u heeft gepland en u uw strategisch plan moet aanpassen. Dit zijn ook vaak de meest interessante momenten in professionele golftoernooien, zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van moeilijke situaties! Dit strategisch denken houdt uw hersenen in conditie en stimuleert het geheugen waardoor het goed tegen dementie is.

Conclusie
Genoeg redenen dus waarom golf goed is voor uw lichaam, geest en conditie! Daarnaast is het ook nog eens een leuke sport die je kunt spelen met wie, wanneer en hoelang je maar wilt. Competitief, maar ook recreatief! Heeft u ondertussen zin in golf gekregen? Mooi want in het kader van de gezondste regio 2025 bieden Golfbaan de Golfhorst en Remo Kuijpers Golf u de unieke mogelijkheid om gebruik te maken van een gezond aanbod.
Leer golfen en behaal uw baanpermissie in 12 lessen voor slechts € 150,00 per persoon, inclusief theorie examen en alle materialen! U lest in groepjes van 4 tot 6 personen en de lessen kunnen in overleg 7 dagen van de week plaatsvinden.
Schrijf u in met uw collega, partner, vriend, vriendengroep, sport team…iedereen is van harte welkom! Voor meer informatie en/ of inschrijving, bel met 077-4649070 of mail naar info@golfbaandegolfhorst.nl.