Natuur doet je goed. Groen is gezond! Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Positieve Gezondheid gaat over alle facetten van het leven, de relatie met natuur en voeding is er daar één van.

In de eerste bijdrage van de avond licht het Instituut voor natuureducatie (IVN) bovenstaande onderzoeksbevindingen toe tijdens de inspiratiesessie Positieve Gezondheid: vitaal in het groen! IVN zet  zich in om alle mensen in Nederland toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. In de lezing gaat IVN met name uitvoerig in op het project biowalking: wandelingen in de natuur onder begeleiding van een zorgprofessional en natuurgids voor mensen met een chronische ziekte.

De tweede bijdrage gaat over de eetbare leefomgeving. Als wij gezond en duurzaam willen eten, waarom is eetbaar groen in onze leefomgeving dan niet de gewoonste zaak van de wereld? In deze sessie bespreken we waarom en hoe buitenruimte van scholen en kinderopvang, zorg- en wijkvoorzieningen, bedrijven en woningen baat kunnen hebben bij de aanwezigheid van fruit- en notenbomen, eetbare kruiden en bloemen en groenten. Aan de hand van voorbeelden ontdekken we hoe eetbaar groen een leefomgeving helpt (positief) gezond en duurzaam te worden. Mensen die de vruchten van hun omgeving kunnen plukken, gaan ervan houden en willen ervoor zorgen.

Tenslotte gaan we deze avond ook actief aan de slag met de Quickscan Mijn groene vingers (www.onzeoogst.nl). Door deze scan in te vullen zie je in één oogopslag hoe groen jouw vingers zijn. We bespreken hoe je zelf aan de slag kunt gaan met een eetbare leefomgeving.

Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze inspirerende bijeenkomsten die op drie verschillende momenten en locaties plaatsvinden. De inspiratiesessies worden georganiseerd door het Actiecentrum Limburg Positief Gezond en de toegang is gratis.

Maandag 1 oktober 2018 bij het LEFteam
Elisabeth Strouvenlaan 51A, 6214 AX Maastricht
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur

Dinsdag 9 oktober 2018 bij de Graasj Roermond
Knevelsgraafstraat 21, 6041 GP Roermond
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur

Maandag 22 oktober 2018bij Beej Benders
Monseigneur Nolensplein 54 Venlo
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur