Ik heb afgelopen week afscheid genomen van mijn tante. Ze was 82 jaar oud en een ontzettend lief en altijd vrolijk mens. Na het afscheid sprak ik met mijn oom en nicht en deelde mijn gevoel hoe verschrikkelijk het moet zijn om iemand in deze tijd van corona te verliezen. Maar de familie voelde dat toch iets anders….

Twee weken geleden werd mijn lieve tante ziek, erg ziek. Gelukkig stond haar ziekbed niet in een ziekenhuis maar in haar eigen woonkamer en, behalve de verzorgenden, mochten ook haar man en twee kinderen bij haar zijn. In de daaropvolgende twee weken werd al het lief en leed samen gedeeld. Er werd samen gelachen en samen gehuild, er werd samen gepraat en samen muziek gemaakt. Met alle liefde van de wereld werden de laatste dagen van haar leven samen doorgebracht. Zo kon tante na twee intense weken in alle rust en liefde dit leven verlaten. Op haar gedachtenis-prentje stond een prachtig vers geschreven met de titel “Saame”.

Ruim een jaar geleden ben ik gestart met Bleumkes vaan Geluk. Deze stichting is opgericht voor alleenstaande/eenzame ouderen in Horst aan de Maas. Het is een initiatief voor alle ouderen die het “samen” in hun leven verloren zijn. Inmiddels doe ik dit samen met Stephanie en gedurende het gehele jaar gaan wij om beurten elke week bij twee ouderen op bezoek en verrassen we ze met een mooi boeket bloemen. We geven de ouderen een moment van aandacht, we maken een praatje, drinken op uitnodiging graag een kop thee samen en laten de ouderen weten dat we ze niet vergeten zijn. Maar sinds april kan dit niet meer… Het corona-virus deed zijn intrede.

Dit virus isoleert de ouderen nog meer dan voorheen. Om toch nog een moment van aandacht en contact te vinden zonder de gezondheid van onze ouderen in gevaar te brengen, schrijven we nu elke week een aantal kaartjes en maken we kleine cadeautjes. Maar we zouden Bleumkes vaan Geluk niet zijn als we niet nog een manier zouden vinden om ook de bloemetjes bij onze lieve ouderen te blijven bezorgen. Op dit moment verrassen we wekelijks een mantelzorger (die in deze tijd ook vaak een tandje bij moet zetten) met 2 bossen bloemen. Eentje voor zichzelf en eentje voor zijn/haar manteloudere.

We blijven dit alles doen totdat we straks weer zelf de ouderen mogen bezoeken. Hopelijk komt die tijd weer snel. Wij kunnen niet wachten om weer SAMEN te zijn!

Heel veel liefs, Stephanie en Miranda

Geplaatst op 23/04/2020

Miranda Hermkens

Website: www.bleumkesvaangeluk.nl

Facebook: www.facebook.com/bleumkesvaangeluk

Instagram: www.instagram.com/bleumkesvaangeluk