Goed leven

Uit onderzoek bij de zogenaamde Blue Zones (afgebakende gebieden waar de mensen meetbaar langer leven) blijkt dat zaken als voldoende fysieke activiteiten, hechte sociale banden, voldoende rust, zingeving, sober en gezond eten voor een lang, gelukkig en gezond leven van belang zijn.

Doelstelling van Goed Leven is dan ook mensen (op weg) te helpen emotioneel en fysiek gezond te leven, met voldoening en plezier in hun leven, zowel in relaties als in activiteiten die zin geven. De focus ligt daarbij op aspecten die te maken hebben met hechte sociale verbanden- erbij horen, deelnemen aan activiteiten die zin geven en deelnemen aan activiteiten die ontspanning en rust bewerkstelligen. Goed Leven wordt ingekleurd door kunst- cultuur en natuur.

Energievouchers: meer energie besparen in je huis!

Energievouchers: meer energie besparen in je huis!

12 november 2020 | Venlo |

Meer energie besparen is goed voor het klimaat én je portemonnee. Om jou als eigenaar van een bestaande woning in gemeente Venlo te helpen om energie te besparen, kun je tot 31 maart 2021 een energievoucher aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Denk daarbij vooral aan kleine maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop, LED verlichting of het aanschaffen en bevestigen van radiatorfolie. Maar ook grotere ingrepen zoals bijvoorbeeld vloer-, dak- of spouwmuurisolatie, een zonneboiler, het vervangen van een kozijn met isolerend glas of een warmtepomp komen in aanmerking voor deze energievouchers.

In deze uitzending van Met het oog op Venlo vertelt Luke Verhoeven welke aanpassingen hij in zijn woning heeft gedaan met behulp van de energievouchers. Daarnaast vertelt Klaas Visser over het Duurzaam Bouwloket. Hier kunnen inwoners terecht voor meer informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en het aanvragen van de vouchers.

Voor meer informatie over de energievouchers en het aanvragen van de vouchers gaat u naar www.duurzaambouwloket.nl/rre-venlo.

Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Rookvrij opgroeien, dat wil gemeente Venlo samen met organisaties als, Vincent van Gogh, Viecuri, GGD en Cohesie vanzelfsprekend maken. Het gezamenlijk optrekken geeft aan dat het zo belangrijk is en geeft extra kracht aan de Rookvrije Generatie.

Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Iedere week opnieuw raken namelijk honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken.

Venlo zet zich in voor een nieuwe generatie die vrij van rook kan opgroeien: een rookvrije generatie. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen in hun omgeving mensen zien roken, zij zelf later ook eerder gaan roken. Tegenwoordig is roken op meerdere plekken niet meer toegestaan. Alle speelpleinen binnen het onderwijs in de gemeente Venlo, van basisscholen tot middelbaar, MBO, HBO en Universiteiten, zijn rookvrij.

Rookvrije sportparken en speeltuintjes
Steeds meer sportverenigingen willen hun terrein ook rookvrij maken. Zo is Sportpark Vrijenbroek geheel rookvrij verklaard. Tot Sportpark Vrijenbroek behoren de hockeyclub Delta, atletiekvereniging Scopias en team sportontwikkeling Venlo.fit. Daarnaast is VieCuri Venlo en het naastgelegen RC Venlo van Vincent van Gogh nu één jaar rookvrij. Ook als gemeente zijn we druk bezig met het rookvrij maken van de gemeentelijke (werk)gebouwen.

Een aantal wijkraden, maar ook verschillende burgerinitiatieven, hebben op eigen initiatief een rookvrije speeltuin in de wijk, zoals op de Helbeek en in het Julianapark. Op deze manier kunnen kinderen rookvrij opgroeien en spelen in de wijk. Gemeente Venlo juicht het toe dat inwoners van Venlo zelf actie ondernemen, waarbij de gemeente natuurlijk ondersteunt en helpt bij het realiseren van een rookvrij terrein.

Rookvrije Generatie
In de maand oktober is duidelijk te zien dat we naar een rookvrije generatie streven. Bij het stadskantoor wapperen de hele maand twee Rookvrije Generatie vlaggen om aandacht te vragen voor dit thema. Longarts Harry Pouwels heeft afgelopen zaterdag, 3 oktober, op Omroep Venlo verteld waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken. ’We denken dat veel mensen nog niet voldoende op de hoogte zijn van hoe ongezond roken is. Natuurlijk kun je wel tegen iemand zeggen: het zou beter zijn om niet meer te roken. Maar het werkt beter als je rokers aangeeft hoe te stoppen en wijst op de voordelen.’ aldus Harry Pouwels. Beluister het gehele interview hier.

Dit is pas het begin van een rookvrije generatie. Wilt u meer informatie over de Rookvrije Generatie of zelf een specifieke plek rookvrij maken? Kijk dan op www.rookvrijegeneratie.nl en teken de petitie.