Vitaal en gezond

Iemands gezondheid is iets persoonlijks. Het is niet over te geven of af te pakken. Juist daarom is het zo belangrijk. Gezondste Regio 2025 streeft naar een regio waar mensen zich gezond voelen. 

Plekskes van Geluk in Horst aan de Maas

Plekskes van Geluk in Horst aan de Maas

Officiële opening van de “plekskes van geluk”

Wegwijzers naar geluk

In 2020 is aan de 42.000 inwoners van de gemeente Horst aan de Maas de vraag gesteld: Wat is jouw plekske van geluk? Alle mensen proberen gelukkig te zijn en in onze mooie gemeente lukt dat vrij aardig. Maar zijn er bepaalde plekskes van geluk die hieraan bijdragen? 100 nominaties van de inwoners kwamen binnen, daaruit werden 24 plekskes van geluk gekozen, deels door inwoners zelf en deels door de werkgroep Plekskes van Geluk.

Op World day of Happiness, 20 maart 2021, zullen de Plekskes van Geluk Horst aan de Maas digitaal geopend worden door de huidige 27 raadsleden van de gemeente Horst aan de Maas. Vanwege de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om dit geluksproject op een passende wijze als groot evenement te presenteren.

Elke plek wordt gemarkeerd door een bord van cortenstaal met een korte beschrijving van het plekske zelf en tips om op deze plek nog meer geluk te ervaren. Wie deze tips, al dan niet met anderen, op een eigen manier uitvoert, versterkt het eigen geluksgevoel. Hoe mooi is het om zo dichtbij huis geluk te kunnen ervaren! Alle plekken zijn vrij toegankelijk, een groot deel is ook rolstoeltoegankelijk.

In de week van 22-28 maart a.s. ontvangen alle 18.000 huishoudens van Horst aan de maas een mooie flyer bij de editie van de Hallo! Horst aan de Maas zodat zij geïnformeerd worden over deze Plekskes van Geluk.

Dit project is gerealiseerd door de werkgroep Plekskes van Geluk bestaande uit inwoners uit de verschillende kernen van de gemeente Horst aan de Maas in de periode 2017-2021. Deze werkgroep is onderdeel van Stichting Landschap Horst aan de Maas. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Landschap Horst aan de Maas, Gemeente Horst aan de Maas, Green Leaf Award 2019 Horst aan de Maas, Dorpsraden Horst aan de Maas (Meerlo, Lottum, Kronenberg, Grubbenvorst, Sevenum, Tienray, Broekhuizen-Broekhuizenvorst, Meterik, Hegelsom, America en Horst), Rabobank Cooperatiefonds Noord-Limburg, Gezondste Regio 2025 en Rotary club Horst aan de Maas.

Meer informatie is na 20 maart 2021 te vinden op www.plekskesvangeluk.nl

ONTHULLING TEGELS EN BORDEN ROOKVRIJE SCHOOLPLEINEN

ONTHULLING TEGELS EN BORDEN ROOKVRIJE SCHOOLPLEINEN

 
ROOKVRIJE GENERATIE
‘’Omdat we in de Gemeente Horst aan de Maas geloven in bewustwording gaan we dat, samen met de scholen, ook laten zien. De komende weken doen we dus een rookvrije scholen tour’’, aldus de wethouder. ‘’Zien roken doet roken. Dat betekent dat het beter is om niet te roken als kinderen het zien. Daarom hebben we al een aantal plekken rookvrij gemaakt. Denk aan BS de Twister en het wijkcentrum Norbertuswijk maar ook aan Huisartsenpraktijk de Brink en het sportpark van RKsv Wittenhorst. En vandaag zijn daar weer twee basisscholen bijgekomen’’.Volgende week de volgende etappes op weg naar een Rookvrije generatie!
 
( Foto: Roy Bouten)
Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Rookvrij opgroeien, dat wil gemeente Venlo samen met organisaties als, Vincent van Gogh, Viecuri, GGD en Cohesie vanzelfsprekend maken. Het gezamenlijk optrekken geeft aan dat het zo belangrijk is en geeft extra kracht aan de Rookvrije Generatie.

Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Iedere week opnieuw raken namelijk honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken.

Venlo zet zich in voor een nieuwe generatie die vrij van rook kan opgroeien: een rookvrije generatie. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen in hun omgeving mensen zien roken, zij zelf later ook eerder gaan roken. Tegenwoordig is roken op meerdere plekken niet meer toegestaan. Alle speelpleinen binnen het onderwijs in de gemeente Venlo, van basisscholen tot middelbaar, MBO, HBO en Universiteiten, zijn rookvrij.

Rookvrije sportparken en speeltuintjes
Steeds meer sportverenigingen willen hun terrein ook rookvrij maken. Zo is Sportpark Vrijenbroek geheel rookvrij verklaard. Tot Sportpark Vrijenbroek behoren de hockeyclub Delta, atletiekvereniging Scopias en team sportontwikkeling Venlo.fit. Daarnaast is VieCuri Venlo en het naastgelegen RC Venlo van Vincent van Gogh nu één jaar rookvrij. Ook als gemeente zijn we druk bezig met het rookvrij maken van de gemeentelijke (werk)gebouwen.

Een aantal wijkraden, maar ook verschillende burgerinitiatieven, hebben op eigen initiatief een rookvrije speeltuin in de wijk, zoals op de Helbeek en in het Julianapark. Op deze manier kunnen kinderen rookvrij opgroeien en spelen in de wijk. Gemeente Venlo juicht het toe dat inwoners van Venlo zelf actie ondernemen, waarbij de gemeente natuurlijk ondersteunt en helpt bij het realiseren van een rookvrij terrein.

Rookvrije Generatie
In de maand oktober is duidelijk te zien dat we naar een rookvrije generatie streven. Bij het stadskantoor wapperen de hele maand twee Rookvrije Generatie vlaggen om aandacht te vragen voor dit thema. Longarts Harry Pouwels heeft afgelopen zaterdag, 3 oktober, op Omroep Venlo verteld waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken. ’We denken dat veel mensen nog niet voldoende op de hoogte zijn van hoe ongezond roken is. Natuurlijk kun je wel tegen iemand zeggen: het zou beter zijn om niet meer te roken. Maar het werkt beter als je rokers aangeeft hoe te stoppen en wijst op de voordelen.’ aldus Harry Pouwels. Beluister het gehele interview hier.

Dit is pas het begin van een rookvrije generatie. Wilt u meer informatie over de Rookvrije Generatie of zelf een specifieke plek rookvrij maken? Kijk dan op www.rookvrijegeneratie.nl en teken de petitie.

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Juni 2020 | Positieve Gezondheid laat supergoed zien dat onze gezondheid is samengesteld uit 6 onderdelen en dat deze allemaal even belangrijk zijn. Dus fitheid of je gezond voelen is even belangrijk als samen leuke dingen doen en rondkomen met je geld is even belangrijk als jezelf accepteren en werken aan je conditie.

Het gaat erom dat je voor jezelf duidelijk maakt wat voor jou belangrijk is, wat zou jij willen veranderen of juist niet, wat voor zaken zou jij willen aanpakken, wat zou jij willen versterken of niet. En wat kan de zorgverlener of iemand anders doen om te zorgen dat jij dat kan bereiken. Wat voor ondersteuning heb jij nodig om zelf daar te komen. Wat is jouw veranderwens?

Om je te helpen dat goed inzichtelijk te maken is er een vragenlijst ontwikkeld, het spinnenweb. Dit spinnenweb geeft een goed overzicht en helpt bij het gesprek.

https://mijnpositievegezondheid.nl/

https://test.mijnpositievegezondheid.nl/login.php

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Juni 2020 | Het kabinet moet bij het coronabeleid niet alleen kijken naar ziekenhuisbedden, maar ook naar gezonder leven, zeggen wetenschappers. Nieuwsuur besteedde aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl, in de krant verscheen een paginagrote advertentie van topsporters en Erik Scherder waarin zij het belang van bewegen onderstreepten. Juist nu. Want, een gezonde leefstijl is belangrijk om complicaties bij een virusinfectie (zoals corona) te voorkomen. Daarom moet meer aandacht aan bevordering van een gezonde leefstijl worden besteed, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde coronagolf te beperken.

Wat precies de invloed is van gezond leven op het verloop van een corona-infectie, is niet bekend. Maar duidelijke aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust een positief effect hebben, zijn er wel. Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem, denkt men. Meer mensen zouden zich dat ter harte moeten nemen. Daarnaast zien we dat bij veel patiënten onder de 70 gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat zij in het ziekenhuis of op de ic belanden. En 80% van de Corona-patiënten op de ic’s heeft overgewicht. Juist deze aandoeningen zijn met een andere leefstijl te genezen en te voorkomen.

Ontregelde stofwisseling

Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, is de stofwisseling ontregeld. Als de stofwisseling langdurig van slag is, zorgt dit voor chronische ontstekingen. Met name een te veel aan buikvet veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie in het lichaam. Als zo’n ontsteking door suddert, komt het immuunsysteem niet tot rust en is het niet klaar voor een aanval van virussen zoals het coronavirus. “Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend”, schrijven de onderzoekers. Daarom stellen zij dat meer aandacht voor gezond leven de bevolking weerbaarder kan maken voor het virus dat voorlopig nog onder ons is.

Qua voeding raden de onderzoekers onder meer omega 3-vetzuren (vette vis) aan, omdat die ontstekingen remmen. Zwarte bessen, frambozen, druiven en broccoli hebben dit effect ook.

Suikers en koolhydraten wakkeren ontstekingsreacties juist aan. Zo min mogelijk (snelle)koolhydraten is dus het devies. Lastig, omdat onze voeding ontzettend veel verstopte suikers bevat. Eet daarom zo onbewerkt mogelijk. Geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten, maar verse en onbewerkte voedingsmiddelen. De sapmachines in supermarkten zijn een ramp wat suiker betreft. Een glas sinaasappelsap bevat een berg aan suiker en heeft verder geen meerwaarde. Eet liever gewoon 1 sinaasappel. Die bevat voldoende vitamine C en verder heel veel gezonde vezels die niet in het sap zitten.

Alcohol matigen is ook belangrijk. En niet roken natuurlijk.

Beweging

Voldoende bewegen is eveneens aan te raden, terwijl 53 procent van de Nederlanders juist minder bewoog de afgelopen weken. “Regelmatige fysieke activiteit en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de veroudering van het immuunsysteem beperken of vertragen, wat verder bewijs levert dat lichaamsbeweging gunstig is voor de immunologische gezondheid”, schrijven de onderzoekers. Intensieve training is niet nodig. Stevig doorwandelen werkt ook goed. Matig intensief bewegen is zelfs beter dan zeer intensief actief zijn. Bij voeding geldt iets vergelijkbaars. Heel veel omega 3-vetzuren of bijvoorbeeld vitamine C hebben geen positiever effect dan een kleinere dosis. Sterker, het kan de weerstand zelfs verminderen. Ook bij gezond leven geldt dus: doe alles met mate.

Stres

Overmatige stress heeft een direct effect op het immuunsysteem; het verlaagt de weerstand. Mensen met hevige stress of een burn-out worden eerder ziek. Het is dus ook in Corona tijd belangrijk hevige stress te voorkomen. Blijf niet rondlopen met angst of spanningsklachten, maar zoek hulp.

Positief denken en een goede nachtrust zijn net zo belangrijk.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Voor veel mensen is het veranderen van leefstijl niet zo makkelijk, zelfs als zij gemotiveerd zijn. Bewustwording is natuurlijk belangrijk maar veranderen van gedrag blijft vaak achterwege of lukt niet goed. Terwijl er veel ondersteuningsmogelijkheden zijn. Veel informatie is te vinden op het web. We noemen hieronder enkele goede websites. Maar we willen er ook voor zorgen dat er in Noord Limburg een sterke beweging op gang komt met als doel dat we met z’n allen gaan werken aan een gezonde leefstijl waardoor we in 2025 de gezondste regio (tenminste in Nederland) zijn.

Dit stuk is geschreven door:

Hans Vlek, Wessel Breeuwsma, Linda Jonker, Theo Cleef
Werkgroep vitaal en gezond

 

websites:

www.voedingscentrum.nl

www.andersgezond.nu

www.iph.nl (veel informatie over positieve gezondheid)

www.voedingleeft.nl

www.goedkoopgezondevoeding.nl

www.keerdiabetesom.nl

 

Reageren? info@gezondsteregio2025.nl