Vitaal en gezond

Iemands gezondheid is iets persoonlijks. Het is niet over te geven of af te pakken. Juist daarom is het zo belangrijk. Gezondste Regio 2025 streeft naar een regio waar mensen zich gezond voelen. 

Workshop ‘Goed Slapen’  nu Corona proof!

Workshop ‘Goed Slapen’ nu Corona proof!

Laat je informeren en inspireren op deze interactieve lezing over goed slapen bij de Bibliotheek in Venlo! Helemaal gratis en Corona proof!

Woensdag 30 september
19:00 – 20:30
Stadsbibliotheek Venlo

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Positieve Gezondheid laat supergoed zien dat onze gezondheid is samengesteld uit 6 onderdelen en dat deze allemaal even belangrijk zijn. Dus fitheid of je gezond voelen is even belangrijk als samen leuke dingen doen en rondkomen met je geld is even belangrijk als jezelf accepteren en werken aan je conditie.

Het gaat erom dat je voor jezelf duidelijk maakt wat voor jou belangrijk is, wat zou jij willen veranderen of juist niet, wat voor zaken zou jij willen aanpakken, wat zou jij willen versterken of niet. En wat kan de zorgverlener of iemand anders doen om te zorgen dat jij dat kan bereiken. Wat voor ondersteuning heb jij nodig om zelf daar te komen. Wat is jouw veranderwens?

Om je te helpen dat goed inzichtelijk te maken is er een vragenlijst ontwikkeld, het spinnenweb. Dit spinnenweb geeft een goed overzicht en helpt bij het gesprek.

https://mijnpositievegezondheid.nl/

https://test.mijnpositievegezondheid.nl/login.php

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Het kabinet moet bij het coronabeleid niet alleen kijken naar ziekenhuisbedden, maar ook naar gezonder leven, zeggen wetenschappers. Nieuwsuur besteedde aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl, in de krant verscheen een paginagrote advertentie van topsporters en Erik Scherder waarin zij het belang van bewegen onderstreepten. Juist nu. Want, een gezonde leefstijl is belangrijk om complicaties bij een virusinfectie (zoals corona) te voorkomen. Daarom moet meer aandacht aan bevordering van een gezonde leefstijl worden besteed, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde coronagolf te beperken.

Wat precies de invloed is van gezond leven op het verloop van een corona-infectie, is niet bekend. Maar duidelijke aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust een positief effect hebben, zijn er wel. Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem, denkt men. Meer mensen zouden zich dat ter harte moeten nemen. Daarnaast zien we dat bij veel patiënten onder de 70 gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat zij in het ziekenhuis of op de ic belanden. En 80% van de Corona-patiënten op de ic’s heeft overgewicht. Juist deze aandoeningen zijn met een andere leefstijl te genezen en te voorkomen.

Ontregelde stofwisseling

Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, is de stofwisseling ontregeld. Als de stofwisseling langdurig van slag is, zorgt dit voor chronische ontstekingen. Met name een te veel aan buikvet veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie in het lichaam. Als zo’n ontsteking door suddert, komt het immuunsysteem niet tot rust en is het niet klaar voor een aanval van virussen zoals het coronavirus. “Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend”, schrijven de onderzoekers. Daarom stellen zij dat meer aandacht voor gezond leven de bevolking weerbaarder kan maken voor het virus dat voorlopig nog onder ons is.

Qua voeding raden de onderzoekers onder meer omega 3-vetzuren (vette vis) aan, omdat die ontstekingen remmen. Zwarte bessen, frambozen, druiven en broccoli hebben dit effect ook.

Suikers en koolhydraten wakkeren ontstekingsreacties juist aan. Zo min mogelijk (snelle)koolhydraten is dus het devies. Lastig, omdat onze voeding ontzettend veel verstopte suikers bevat. Eet daarom zo onbewerkt mogelijk. Geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten, maar verse en onbewerkte voedingsmiddelen. De sapmachines in supermarkten zijn een ramp wat suiker betreft. Een glas sinaasappelsap bevat een berg aan suiker en heeft verder geen meerwaarde. Eet liever gewoon 1 sinaasappel. Die bevat voldoende vitamine C en verder heel veel gezonde vezels die niet in het sap zitten.

Alcohol matigen is ook belangrijk. En niet roken natuurlijk.

Beweging

Voldoende bewegen is eveneens aan te raden, terwijl 53 procent van de Nederlanders juist minder bewoog de afgelopen weken. “Regelmatige fysieke activiteit en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de veroudering van het immuunsysteem beperken of vertragen, wat verder bewijs levert dat lichaamsbeweging gunstig is voor de immunologische gezondheid”, schrijven de onderzoekers. Intensieve training is niet nodig. Stevig doorwandelen werkt ook goed. Matig intensief bewegen is zelfs beter dan zeer intensief actief zijn. Bij voeding geldt iets vergelijkbaars. Heel veel omega 3-vetzuren of bijvoorbeeld vitamine C hebben geen positiever effect dan een kleinere dosis. Sterker, het kan de weerstand zelfs verminderen. Ook bij gezond leven geldt dus: doe alles met mate.

Stres

Overmatige stress heeft een direct effect op het immuunsysteem; het verlaagt de weerstand. Mensen met hevige stress of een burn-out worden eerder ziek. Het is dus ook in Corona tijd belangrijk hevige stress te voorkomen. Blijf niet rondlopen met angst of spanningsklachten, maar zoek hulp.

Positief denken en een goede nachtrust zijn net zo belangrijk.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Voor veel mensen is het veranderen van leefstijl niet zo makkelijk, zelfs als zij gemotiveerd zijn. Bewustwording is natuurlijk belangrijk maar veranderen van gedrag blijft vaak achterwege of lukt niet goed. Terwijl er veel ondersteuningsmogelijkheden zijn. Veel informatie is te vinden op het web. We noemen hieronder enkele goede websites. Maar we willen er ook voor zorgen dat er in Noord Limburg een sterke beweging op gang komt met als doel dat we met z’n allen gaan werken aan een gezonde leefstijl waardoor we in 2025 de gezondste regio (tenminste in Nederland) zijn.

Dit stuk is geschreven door:

Hans Vlek, Wessel Breeuwsma, Linda Jonker, Theo Cleef
Werkgroep vitaal en gezond

 

websites:

www.voedingscentrum.nl

www.andersgezond.nu

www.iph.nl (veel informatie over positieve gezondheid)

www.voedingleeft.nl

www.goedkoopgezondevoeding.nl

www.keerdiabetesom.nl

 

Reageren? info@gezondsteregio2025.nl

Webinar; Positief gezond en wel!

Webinar; Positief gezond en wel!

11 juni 2020 – 19:30 – Facebook Gezondste Regio 2025

Op 11 juni zal de werkgroep Vitaal en Gezond het tweede webinar hosten. Omdat de gezondheidscafés even stil staan door de coronacrisis hebben we besloten om een digitale versie te organiseren. In deze tweede editie zal de werkgroep Vitaal en Gezond je meenemen in het onderwerp; Positieve Gezondheid. Het beroemde model van Machteld Huber tracht een completere definitie van gezondheid te geven en biedt de mogelijkheid om positiever en breder naar gezondheid te kijken.

Reageer tijdens het webinar live mee door op ‘reageren’ te klikken. Achter de schermen werkt tijdens de online bijeenkomst een expertiseteam om al je vragen en input te verwerken. Het streven is om zoveel mogelijk input tijdens het webinar te behandelen. Is je vraag niet beantwoord? Een uur na de webinar blijven we beschikbaar om alle vragen te beantwoorden.

Kijk je mee? We starten om 19:30 uur en het zal ongeveer een half uur duren. Je kunt kijken op de Facebook pagina van Gezondste Regio 2025 via telefoon, tablet of computer!

Actuele informatie over het Coronavirus

Actuele informatie over het Coronavirus

We leven in onzekere tijden. Niemand weet precies hoe de Corona pandemie zich verder zal gaan ontwikkelen. Hoe lang gaat het duren? Wie wordt er ziek? En wie zal er aan overlijden? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen? Wordt de wereld anders na deze pandemie?

Allemaal vragen waarop nog niemand het juiste antwoord weet, ook de geleerden niet. Op deze pagina willen we je beschikbare informatie bieden uit betrouwbare bronnen.

Meer informatie….