Maandag 16 maart 09:00 uur. Op het tijdstip dat we normaliter onze eerste cafeïnebehoeftige gasten van de week mogen verwelkomen, praatjes pot over het weekend houden en de versvoorraad wordt gemaakt, zitten we nu in onze donkere en lege zaak. OK, de deuren moeten tot nader order dus dicht, maar onze knop gaat al snel om en we stellen ons zelf de vraag: “Wat kunnen en mogen we dan wél doen om mensen blij te blijven maken met lekker en gezond eten en drinken, dátgene wat ons elke dag weer drijft om te doen wat we doen?“

Binnen no-time is de STEK to go bestellijst en de STEK on the go bezorgservice opgezet: voorraden checken, menu’s uitwerken, bezorgfiets poetsen en auto bestickeren. Nog geen vier uur later zijn we weer operationeel, weliswaar in een gedwongen nieuwe vorm maar vol energie.

Maar met alle nare nieuwsberichten in de dagen die volgen, voelt het niet langer bevredigend wat we doen. We besluiten er ook vooral een mooie tijd van te maken waarin we mensen even een verzachter kunnen bieden. Niet alleen met de verkoop van onze drankjes en gerechten, maar door het uitdelen van prikkels. De verwachting overtreffen. Iets onverwachts doen. Dat wat een glimlach bij de medemens uitlokt. Waardoor je dag net iets anders voelt.

Zo hing er met regelmaat een touw in de Begijnengang waar je (gratis) een energiebal van kon snoepen. Voor wat extra spirit. Zo werden er 150 groene STEK-jes verspreid in de binnenstad. Waar je bijna op ging zitten als je op die bank in het park neer plofte. Met daarbij een briefje dat het STEK-je met je mee naar huis mocht om daar verder te STEK-ken. Zo deden we dansjes achter het raam voor voorbijgangers op onze nieuw geverfde vloer. Zo lieten we lekkere dingen bezorgen, zomaar, bij mensen die ons aan het hart gaan. Zo deelden we ijsjes uit. Voor de leuk. Voor die glimlach. Want die zorgt voor wederkerigheid. En daar worden wij weer blij van.

Over enkele dagen mogen onze deuren weer open. We hebben onze gasten gemist en kunnen niet wachten om ze – op afstand – met open armen te ontvangen.

Eefke & Kristel

Geplaatst op 29/05/2020

Kristel Kessels en Eefke Linssen