Over ons

Noord-Limburg is een sterke regio. We zijn goed bezig, zowel sociaal als economisch. Juist nu het goed gaat, dienen we dit te verstevigen, te verankeren; zodat we ons in de toekomst sterk kunnen blijven profileren. Daarom hebben we een gezamenlijke visie nodig, een wenkend perspectief. Een stip op de horizon waar de gehele regio zich achter kan scharen.

Daarom is in 2015 een landmark geplaatst, namelijk de ambitie om binnen 10 jaar de gezondste regio van Europa te zijn. Hierdoor ontstaat een maatschappelijke en economische beweging en creëer je groei met als resultaat: een gezondere samenleving.

Gezondheid is een term die alles met elkaar verbindt, iets dat iedereen raakt in alle lagen van de bevolking. De Gezondste Regio gaat over gezonde mensen die op een gezonde manier in een gezonde gemeenschap gezamenlijk aan de slag gaan om van hun eigen regio een prettige woon-, werk- en recreëeromgeving te maken die zich op deze gebieden ook daadwerkelijk onderscheidt.

Gezondheid is een breed toepasbaar begrip; niet alleen mensen kunnen gezond of ongezond zijn, ook verenigingen, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappijen kunnen gezond zijn. Gezonde bedrijven en instellingen hebben gezonde verdienmodellen, zijn financieel gezond en hebben gezonde werknemers. Bedrijven met gezonde werknemers hebben een hoge productiviteit, gemotiveerd personeel, laag verzuim en verloop, werven makkelijk nieuw personeel en hebben een positief imago. Gezonde inwoners zitten lekker in hun vel en zijn gelukkig. Als individuen gelukkig zijn, creëren we een gelukkige maatschappij, waar mensen zich thuis voelen, tevreden zijn, sociaal en gemotiveerd zijn. Een samenleving waar samen centraal staat; een gezonde samenleving!

Door deze brede toepassing is het mogelijk vele mensen aan te spreken en te motiveren. Motiveren om gezond te zijn als individu, organisatie en als maatschappij. Want dat is het uiteindelijke doel, het gezamenlijk belang waarmee we de regio op de kaart kunnen zetten en aantrekkelijk kunnen maken om te wonen, werken en recreëren. Het doel, de stip op de horizon, is dan ook:

“Noord-Limburg de gezondste regio van Europa in 2025!”

Wie zijn wij?

Wij zijn bewustzijnsmakers.

Wij weten als geen ander het belang van goed voor jezelf en een ander zorgen en ons doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hierin het verschil te maken. Overal in de Noord-Limburgse samenleving is enthousiasme en passie te proeven en dat maakt ons ongekend blij. Stichting Gezondste Regio 2025 werkt op verschillende manieren aan een gezonder Noord Limburg:

Inspireren en informeren

Het delen van inspiratie en informatie over positieve gezondheid en relevante projecten op dit gebied.

In kaart brengen en weg wijzen

Wij brengen het complexe landschap aan gezonde initiatieven van Noord-Limburg in kaart en wijzen je de weg. 

Samenwerken

Stichting gezondste regio 2025 is het hart van de gezondheidsbeweging van Noord-Limburg. Burgers, ondernemers, onderwijs en overheden werken eensgezind aan een totaalbeweging.

 

Wat doen wij?

Inspireren, verbinden, aanjagen, samenwerken en de weg wijzen. Dat doen we middels onderstaande projecten:

Gezondheidsprikkel

Jaarlijks evenement waarbij vijf lokale projecten/organisaties in het zonnetje worden gezet doormiddel van een podium en een geldbedrag. 

Bundeling

Een digitaal platform, waarin het netwerk rondom gezondheid met elkaar in contact komt. Hierin worden allerlei zaken gedeeld die met gezonde projecten/initiatieven in de regio te maken hebben.

Gezondheidscafés

Bijeenkomsten waarbij lokale gezondheidsmakers vertellen over hun projecten/initiatieven en waarbij inspirerende verhalen worden gedeeld over gezonde onderwerpen.

Glossy

Een gezondheidsmagazine dat op een laagdrempelige en inspirerende manier weergeeft wat er allemaal gebeurt aan gezonde initiatieven in Noord-Limburg

Loket

Het creëren van een fysieke ontmoetingsplaats in elke Noord-Limburgse gemeente voor het delen van inspiratie, informatie en enthousiasme rondom gezondheid. 

Gezondheidsmakers community

Een open online gemeenschap waar alle 280.000 Noord-Limburgers mee kunnen praten over gezondheid in de breedste zin. 

Lust for Life

Een campagne waarin de raakvlakken tussen gezondheid en cultuur centraal staan.

Smaaktour

Het aanprijzen van gezonde voeding basisscholen doormiddel van een interactieve ervaring op school. 

 

Duurzame inzetbaarheid

Het presenteren van oplossingen voor een gezonde werkvloer aan Noord-Limburgse ondernemers.

Het team

Gezondheidsmaker – Caroline Kortooms

Na jarenlang Algemeen Directeur te zijn geweest van Attractiepark Toverland draag ik nu vol trots de titel Gezondheidsmaker. De regio Noord- Limburg staat voor een grote uitdaging: we zijn één van de minst gezonde regio’s van Nederland en dat moet veranderen.

Dat lukt niet door af te wachten. Dat lukt alleen als 280.000 Noord- Limburgers bereid zijn uit oude patronen te stappen. Het voelt als een uitdaging én voorrecht om voor te mogen vliegen in de deze noodzakelijke collectieve bewustzijnsverandering.

‘Gezonde keuzes, gezonde toekomst’ is onze boodschap. ‘Wat kies jij?’ is de vraag die we voortdurend gaan stellen. Want in die eigen vrije keuze ligt de intrinsieke motivatie om te veranderen.

Eén gezamenlijke ganzenvlucht is mijn passie en droom. Eén regio, één focus, één resultaat: 280.000 Gezondheidsmakers!

Vliegen jullie met ons mee?

Meestal werkzaam op:
maandag,
dinsdag,
donderdag.

Projectmanagement/secretariaat – Dian van Rengs

Wat mij diep raakt om met gezondheid bezig te zijn is de verbinding die dit thema biedt. Want uiteindelijk, hoe je het ook wendt of keert, hebben we alles en iedereen om ons heen nodig om ons écht gezond te voelen.

De keuzes die ikzelf maak hebben daarom te maken met het zorgen voor zowel lichaam als geest, voor zowel mijzelf als ook voor anderen. In mijn ogen heeft het zorgen voor anderen ook te maken met het zorgen voor jezelf en andersom. Hetzelfde geldt voor de verbinding die lichaam en geest met elkaar hebben; zorgen voor je lichaam is zorgen voor je geest en andersom. Belangrijke dagelijkse activiteiten zijn daarom voor mij: sporten, yoga & meditatie, balans tussen werk / privé, tijd doorbrengen met mensen die ik lief heb, mensen helpen, muziek maken en het eten van gezonde, lekkere én duurzame voeding.

Meestal werkzaam op:
maandag,
dinsdag,
donderdag.

Marketing/ PR – Renzo den Bekker

Wat is er nu mooier dan het delen van enthousiasme en inspiratie doormiddel van tekst en beeld? Ik mag jou voorzien van content die raakt door het inrichten en vullen van onze (online) media. Mijn passie voor gezondheid is hier (hopelijk) in terug te lezen.

Goed zorgen voor jezelf en een ander is een van de belangrijkste waarden in mijn leven en die streef ik onder andere na door meditatie, het geven van liefde, gezonde voeding, het bespelen van mijn gitaar en natuurlijk door simpelweg te genieten van het leven (juist, dat is ook heel gezond😊).

Meestal werkzaam op:
maandag,
dinsdag,
donderdag.

Het bestuur

Voorzitter – Tom Roefs

Een gezond leven komt niet vanzelf, daar moet je hard voor werken, daar moet je de juiste keuzes voor maken. En die keuzes maak je zelf!

Je werkt het prettigst in een gezond bedrijf; je voelt je als een vis in het water bij een gezonde vereniging; je haalt de beste prestaties op een gezonde school; je wordt het meest uitgedaagd in een gezonde cultuur; je voelt je veilig en comfortabel in een gezond gezin en je beleeft de mooiste avonturen met een gezonde vriendengroep.

Daarom zet ik mij in om de ambitie van de Gezondste Regio 2025 te verwezenlijken!

Raad van Gezondheid

Een heel team van ambassadeurs en gezondheidsmakers versterkt ons in onze missie! De Raad van Gezondheid adviseert en verbindt namens onze stichting.