Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Oktober staat in het teken van stoppen met roken: stoptober

Rookvrij opgroeien, dat wil gemeente Venlo samen met organisaties als, Vincent van Gogh, Viecuri, GGD en Cohesie vanzelfsprekend maken. Het gezamenlijk optrekken geeft aan dat het zo belangrijk is en geeft extra kracht aan de Rookvrije Generatie.

Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Iedere week opnieuw raken namelijk honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken.

Venlo zet zich in voor een nieuwe generatie die vrij van rook kan opgroeien: een rookvrije generatie. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen in hun omgeving mensen zien roken, zij zelf later ook eerder gaan roken. Tegenwoordig is roken op meerdere plekken niet meer toegestaan. Alle speelpleinen binnen het onderwijs in de gemeente Venlo, van basisscholen tot middelbaar, MBO, HBO en Universiteiten, zijn rookvrij.

Rookvrije sportparken en speeltuintjes
Steeds meer sportverenigingen willen hun terrein ook rookvrij maken. Zo is Sportpark Vrijenbroek geheel rookvrij verklaard. Tot Sportpark Vrijenbroek behoren de hockeyclub Delta, atletiekvereniging Scopias en team sportontwikkeling Venlo.fit. Daarnaast is VieCuri Venlo en het naastgelegen RC Venlo van Vincent van Gogh nu één jaar rookvrij. Ook als gemeente zijn we druk bezig met het rookvrij maken van de gemeentelijke (werk)gebouwen.

Een aantal wijkraden, maar ook verschillende burgerinitiatieven, hebben op eigen initiatief een rookvrije speeltuin in de wijk, zoals op de Helbeek en in het Julianapark. Op deze manier kunnen kinderen rookvrij opgroeien en spelen in de wijk. Gemeente Venlo juicht het toe dat inwoners van Venlo zelf actie ondernemen, waarbij de gemeente natuurlijk ondersteunt en helpt bij het realiseren van een rookvrij terrein.

Rookvrije Generatie
In de maand oktober is duidelijk te zien dat we naar een rookvrije generatie streven. Bij het stadskantoor wapperen de hele maand twee Rookvrije Generatie vlaggen om aandacht te vragen voor dit thema. Longarts Harry Pouwels heeft afgelopen zaterdag, 3 oktober, op Omroep Venlo verteld waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken. ’We denken dat veel mensen nog niet voldoende op de hoogte zijn van hoe ongezond roken is. Natuurlijk kun je wel tegen iemand zeggen: het zou beter zijn om niet meer te roken. Maar het werkt beter als je rokers aangeeft hoe te stoppen en wijst op de voordelen.’ aldus Harry Pouwels. Beluister het gehele interview hier.

Dit is pas het begin van een rookvrije generatie. Wilt u meer informatie over de Rookvrije Generatie of zelf een specifieke plek rookvrij maken? Kijk dan op www.rookvrijegeneratie.nl en teken de petitie.

Nieuwe gezondheidsmaker: Caroline Kortooms

Nieuwe gezondheidsmaker: Caroline Kortooms

Per 22 september zal Caroline Kortooms de nieuwe Gezondheidsmaker worden van de Gezondste Regio 2025. Zij volgt Jan Jenneskens op, die recentelijk is benaderd om per 22 september Wethouder  in Venray te worden. Jan heeft de laatste jaren met veel passie en energie de ontwikkelingen verder uitgebouwd.

Tom Roefs, voorzitter stichting Gezondste Regio 2025: “Jan heeft als Gezondheidsmaker onze ambitie om in 2025 de Gezondste Regio van Europa te worden inhoud en vorm gegeven. Dit heeft hij geweldig gedaan. Met Caroline halen we een fantastische opvolger in huis die niet alleen het werk van Jan voort kan zetten maar ook ongetwijfeld haar eigen inzichten toe zal gaan voegen”.

Caroline heeft vanaf de oprichting van Toverland in 2001, als Algemeen Directrice het bedrijf succesvol geleid. Vanaf vorig jaar heeft ze haar taken afgebouwd om zich met haar eigen bedrijf in te zetten voor andere bedrijven en doelen. Als geen ander weet ze menselijke waarden en zakelijke doelen perfect te combineren. Als adviseur en spreker is ze daar volop mee bezig en ze wil daarnaast graag haar bijdrage leveren aan een gezondere regio. Zij zal met haar expertise verder gaan bouwen om in de periode tot 2025  ‘gezonde resultaten’ te realiseren.  De Gezondste Regio 2025 zal in die periode ook de samenwerking met de 8 Noord Limburgse Gemeenten,  Crossroads Limburg en de provincie Limburg gaan intensiveren. Caroline Kortooms: “Na mijn afscheid bij Toverland heb ik de tijd genomen om na te denken over een passend vervolg van mijn carrière. Toen de mogelijkheid voorbij kwam om Jan Jenneskens op te volgen als Gezondheidsmaker heb ik geen moment getwijfeld. De komende jaren wil ik de regio Noord Limburg verder op de kaart zetten als de Gezondste Regio”.

De Gezondste Regio 2025 is een initiatief van een groep ondernemers welke vanaf 2015 actief is om Noord Limburg gezonder te maken. Hiermee wordt niet alleen de persoonlijke gezondheid bedoeld, maar ook die van verenigingen, bedrijfsleven, buurten, onderwijs en overheid. De beweging die hierdoor op gang is gebracht kent inmiddels vele initiatieven. Zowel kleinere initiatieven zoals gezondheidscafés of beweegtoestellen bij ouderen, maar ook grotere ontwikkelingen zoals “Samen voor de Gezondste Regio” van de Rabobank en de “Gezondste Regio” van de Provincie en de 8 Noord-Limburgse Gemeenten.  Met de laatstgenoemde samenwerking zijn onlangs in de Investeringsagenda en de Regiodeal voldoende financiële middelen bij elkaar gebracht om zinvolle projecten te financieren.

Workshop ‘Goed Slapen’ nu Corona proof!

Workshop ‘Goed Slapen’ nu Corona proof!

Laat je informeren en inspireren op deze interactieve lezing over goed slapen bij de Bibliotheek in Venlo! Helemaal gratis en Corona proof!

Woensdag 30 september
19:00 – 20:30
Stadsbibliotheek Venlo

Levenstekens van het nieuwe initiatief Lust for Life!

Levenstekens van het nieuwe initiatief Lust for Life!

Gezondste Regio 2025 start in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo de campagne Lust for Life om initiatieven op het vlak van gezondheid en cultuur bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Het initiatief Lust for Life heeft de focus op ‘Wat kan er wel’. ‘Op het gebied van gezonde leefstijl en cultuur is er de laatste tijd veel wat niet meer kan’ vertelt gezondheidsmaker Jan Jenneskens. ‘Dat willen we graag doorbreken door positieve levenstekens naar buiten te brengen. Corona hoeft niet te betekenen dat we stil zitten; juist niet! We brengen dit najaar een online campagne met korte video’s, webinars en nieuwsitems maar ook dialoog en interviews die de verdieping zoeken. Daarmee willen we de levendigheid en vitaliteit in onze omgeving laten zien en ervaren, we willen positieve verhalen vertellen en daarmee iedereen uitdagen en stimuleren om ook juist nu actief en creatief te zijn.‘

Lust for life is in eerste instantie ontwikkeld als regionale manifestatie om al het moois wat er in deze regio gebeurt op het gebied van gezondheid en cultuur met een breed publiek te delen. Daarbij is gekozen om een aantal specifieke thema’s onder de aandacht te brengen:

• Green & Food
• Shopping & Experience
• Community
• Health
• Learning
• Green Processing & Production
• Art & Culture

Ga naar de website

Iedereen kan meedoen en draagt zijn/haar steentje bij aan een vitale leefomgeving. Een fysiek evenement blijkt helaas niet mogelijk in deze tijd. ‘Maar dat houdt ons niet tegen!’ aldus Jan. ‘Een regionale campagne die zich vooral online afspeelt is echter wel mogelijk en geeft, hopen wij, een extra impuls aan initiatieven om ondanks de moeilijke tijd vol te houden en door te ontwikkelen.’

Lust for life wil inspireren, ontmoeten en verbinden. ‘Met veel energie zijn we aan de slag om inspiratie, ontmoeting en verbinding op andere manieren gestalte te geven. In dialoog met veel partners die al hebben aangegeven mee te willen doen zullen we in de komende periode een reeks van activiteiten op een veilige, interactieve en zeker ook innovatieve manier gaan presenteren.’

Lust for life zal haar activiteiten op verschillende manieren presenteren, vanzelfsprekend via eigen website en social media, maar ook in de samenwerking met bestaande media en met de eerder genoemde thema’s als leidende motieven. Wat staat er al gepland:

• Een serie over leefstijl en succesvolle leefstijlprogramma’s
• Webinars over korte ketens, positieve gezondheid op scholen en
voorbeelden van “de gezonde werkvloer in bedrijven”
• Een terugkerend journaal met berichten vanuit de 8 Noord Limburgse
gemeentes
• Podcasts over belangrijke gezondheidsinnovaties in onze regio

Tot besluit; in het voorjaar van 2021 zal er, als het dan enigszins mogelijk is, alsnog een regionale manifestatie plaats gaan vinden. De organisatie hoopt in december daar meer informatie en zekerheid over te kunnen geven.

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Maak je eigen positieve gezondheid spinnenweb

Positieve Gezondheid laat supergoed zien dat onze gezondheid is samengesteld uit 6 onderdelen en dat deze allemaal even belangrijk zijn. Dus fitheid of je gezond voelen is even belangrijk als samen leuke dingen doen en rondkomen met je geld is even belangrijk als jezelf accepteren en werken aan je conditie.

Het gaat erom dat je voor jezelf duidelijk maakt wat voor jou belangrijk is, wat zou jij willen veranderen of juist niet, wat voor zaken zou jij willen aanpakken, wat zou jij willen versterken of niet. En wat kan de zorgverlener of iemand anders doen om te zorgen dat jij dat kan bereiken. Wat voor ondersteuning heb jij nodig om zelf daar te komen. Wat is jouw veranderwens?

Om je te helpen dat goed inzichtelijk te maken is er een vragenlijst ontwikkeld, het spinnenweb. Dit spinnenweb geeft een goed overzicht en helpt bij het gesprek.

https://mijnpositievegezondheid.nl/

https://test.mijnpositievegezondheid.nl/login.php

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Het kabinet moet bij het coronabeleid niet alleen kijken naar ziekenhuisbedden, maar ook naar gezonder leven, zeggen wetenschappers. Nieuwsuur besteedde aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl, in de krant verscheen een paginagrote advertentie van topsporters en Erik Scherder waarin zij het belang van bewegen onderstreepten. Juist nu. Want, een gezonde leefstijl is belangrijk om complicaties bij een virusinfectie (zoals corona) te voorkomen. Daarom moet meer aandacht aan bevordering van een gezonde leefstijl worden besteed, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde coronagolf te beperken.

Wat precies de invloed is van gezond leven op het verloop van een corona-infectie, is niet bekend. Maar duidelijke aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust een positief effect hebben, zijn er wel. Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem, denkt men. Meer mensen zouden zich dat ter harte moeten nemen. Daarnaast zien we dat bij veel patiënten onder de 70 gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat zij in het ziekenhuis of op de ic belanden. En 80% van de Corona-patiënten op de ic’s heeft overgewicht. Juist deze aandoeningen zijn met een andere leefstijl te genezen en te voorkomen.

Ontregelde stofwisseling

Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, is de stofwisseling ontregeld. Als de stofwisseling langdurig van slag is, zorgt dit voor chronische ontstekingen. Met name een te veel aan buikvet veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie in het lichaam. Als zo’n ontsteking door suddert, komt het immuunsysteem niet tot rust en is het niet klaar voor een aanval van virussen zoals het coronavirus. “Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend”, schrijven de onderzoekers. Daarom stellen zij dat meer aandacht voor gezond leven de bevolking weerbaarder kan maken voor het virus dat voorlopig nog onder ons is.

Qua voeding raden de onderzoekers onder meer omega 3-vetzuren (vette vis) aan, omdat die ontstekingen remmen. Zwarte bessen, frambozen, druiven en broccoli hebben dit effect ook.

Suikers en koolhydraten wakkeren ontstekingsreacties juist aan. Zo min mogelijk (snelle)koolhydraten is dus het devies. Lastig, omdat onze voeding ontzettend veel verstopte suikers bevat. Eet daarom zo onbewerkt mogelijk. Geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten, maar verse en onbewerkte voedingsmiddelen. De sapmachines in supermarkten zijn een ramp wat suiker betreft. Een glas sinaasappelsap bevat een berg aan suiker en heeft verder geen meerwaarde. Eet liever gewoon 1 sinaasappel. Die bevat voldoende vitamine C en verder heel veel gezonde vezels die niet in het sap zitten.

Alcohol matigen is ook belangrijk. En niet roken natuurlijk.

Beweging

Voldoende bewegen is eveneens aan te raden, terwijl 53 procent van de Nederlanders juist minder bewoog de afgelopen weken. “Regelmatige fysieke activiteit en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de veroudering van het immuunsysteem beperken of vertragen, wat verder bewijs levert dat lichaamsbeweging gunstig is voor de immunologische gezondheid”, schrijven de onderzoekers. Intensieve training is niet nodig. Stevig doorwandelen werkt ook goed. Matig intensief bewegen is zelfs beter dan zeer intensief actief zijn. Bij voeding geldt iets vergelijkbaars. Heel veel omega 3-vetzuren of bijvoorbeeld vitamine C hebben geen positiever effect dan een kleinere dosis. Sterker, het kan de weerstand zelfs verminderen. Ook bij gezond leven geldt dus: doe alles met mate.

Stres

Overmatige stress heeft een direct effect op het immuunsysteem; het verlaagt de weerstand. Mensen met hevige stress of een burn-out worden eerder ziek. Het is dus ook in Corona tijd belangrijk hevige stress te voorkomen. Blijf niet rondlopen met angst of spanningsklachten, maar zoek hulp.

Positief denken en een goede nachtrust zijn net zo belangrijk.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Voor veel mensen is het veranderen van leefstijl niet zo makkelijk, zelfs als zij gemotiveerd zijn. Bewustwording is natuurlijk belangrijk maar veranderen van gedrag blijft vaak achterwege of lukt niet goed. Terwijl er veel ondersteuningsmogelijkheden zijn. Veel informatie is te vinden op het web. We noemen hieronder enkele goede websites. Maar we willen er ook voor zorgen dat er in Noord Limburg een sterke beweging op gang komt met als doel dat we met z’n allen gaan werken aan een gezonde leefstijl waardoor we in 2025 de gezondste regio (tenminste in Nederland) zijn.

Dit stuk is geschreven door:

Hans Vlek, Wessel Breeuwsma, Linda Jonker, Theo Cleef
Werkgroep vitaal en gezond

 

websites:

www.voedingscentrum.nl

www.andersgezond.nu

www.iph.nl (veel informatie over positieve gezondheid)

www.voedingleeft.nl

www.goedkoopgezondevoeding.nl

www.keerdiabetesom.nl

 

Reageren? info@gezondsteregio2025.nl

The yellow state of mind

The yellow state of mind

Maandag 16 maart 09:00 uur. Op het tijdstip dat we normaliter onze eerste cafeïnebehoeftige gasten van de week mogen verwelkomen, praatjes pot over het weekend houden en de versvoorraad wordt gemaakt, zitten we nu in onze donkere en lege zaak. OK, de deuren moeten tot nader order dus dicht, maar onze knop gaat al snel om en we stellen ons zelf de vraag: “Wat kunnen en mogen we dan wél doen om mensen blij te blijven maken met lekker en gezond eten en drinken, dátgene wat ons elke dag weer drijft om te doen wat we doen?“

Binnen no-time is de STEK to go bestellijst en de STEK on the go bezorgservice opgezet: voorraden checken, menu’s uitwerken, bezorgfiets poetsen en auto bestickeren. Nog geen vier uur later zijn we weer operationeel, weliswaar in een gedwongen nieuwe vorm maar vol energie.

Maar met alle nare nieuwsberichten in de dagen die volgen, voelt het niet langer bevredigend wat we doen. We besluiten er ook vooral een mooie tijd van te maken waarin we mensen even een verzachter kunnen bieden. Niet alleen met de verkoop van onze drankjes en gerechten, maar door het uitdelen van prikkels. De verwachting overtreffen. Iets onverwachts doen. Dat wat een glimlach bij de medemens uitlokt. Waardoor je dag net iets anders voelt.

Zo hing er met regelmaat een touw in de Begijnengang waar je (gratis) een energiebal van kon snoepen. Voor wat extra spirit. Zo werden er 150 groene STEK-jes verspreid in de binnenstad. Waar je bijna op ging zitten als je op die bank in het park neer plofte. Met daarbij een briefje dat het STEK-je met je mee naar huis mocht om daar verder te STEK-ken. Zo deden we dansjes achter het raam voor voorbijgangers op onze nieuw geverfde vloer. Zo lieten we lekkere dingen bezorgen, zomaar, bij mensen die ons aan het hart gaan. Zo deelden we ijsjes uit. Voor de leuk. Voor die glimlach. Want die zorgt voor wederkerigheid. En daar worden wij weer blij van.

Over enkele dagen mogen onze deuren weer open. We hebben onze gasten gemist en kunnen niet wachten om ze – op afstand – met open armen te ontvangen.

Eefke & Kristel

Geplaatst op 29/05/2020

Kristel Kessels en Eefke Linssen

Webinar; Positief gezond en wel!

Webinar; Positief gezond en wel!

11 juni 2020 – 19:30 – Facebook Gezondste Regio 2025

Op 11 juni zal de werkgroep Vitaal en Gezond het tweede webinar hosten. Omdat de gezondheidscafés even stil staan door de coronacrisis hebben we besloten om een digitale versie te organiseren. In deze tweede editie zal de werkgroep Vitaal en Gezond je meenemen in het onderwerp; Positieve Gezondheid. Het beroemde model van Machteld Huber tracht een completere definitie van gezondheid te geven en biedt de mogelijkheid om positiever en breder naar gezondheid te kijken.

Reageer tijdens het webinar live mee door op ‘reageren’ te klikken. Achter de schermen werkt tijdens de online bijeenkomst een expertiseteam om al je vragen en input te verwerken. Het streven is om zoveel mogelijk input tijdens het webinar te behandelen. Is je vraag niet beantwoord? Een uur na de webinar blijven we beschikbaar om alle vragen te beantwoorden.

Kijk je mee? We starten om 19:30 uur en het zal ongeveer een half uur duren. Je kunt kijken op de Facebook pagina van Gezondste Regio 2025 via telefoon, tablet of computer!

Het Troostdekentje; warm en zacht voor een beetje troost

Het Troostdekentje; warm en zacht voor een beetje troost

Vier en een half jaar geleden veranderde mijn leven van de ene op de andere dag drastisch wegens een privé gebeurtenis in ons leven. In die tijd ben ik gaan haken om mijzelf af te leiden. Dit was een groot succes! Het haken maakte mij rustig en gaf me ontzettend veel voldoening. Ik maakte van allerlei verschillende dekentjes en wilde deze graag doneren.

Daarom ben ik op het internet gaan zoeken. Na lang zoeken kwam ik ‘Het Troostdekentje’ tegen. Het Troostdekentje is een non-profit organisatie en haakt dekentjes voor kinderen die extra zorg of troost nodig hebben, in welke vorm dan ook. Dit sprak mij enorm aan.

In eerste instantie gingen mijn creaties naar de groep in Zeeland. In 2018 werd deze groep opgeheven. Na een tijd ben ik met mijn medebeheerder Silvia een groep in Friesland en Groningen gestart. Met behulp van andere groepen is het gelukt om Het Troostdekentje ook in Friesland en Groningen van de grond te krijgen. In 2019 stroomden de eerste aanvragen al binnen en ging het eerste pakketje er uit!

Het Troostdekentje verzorgt momenteel donaties in Friesland, Groningen, maar nu ook in Noord-Holland en Limburg! Er komen aanvragen binnen vanuit allerlei hoeken: crisisopvang, jeugdzorg, zorgboerderijen, ziekenhuizen en individuele aanvragen. Ons team bestaat uit bijna 800 dames die van alles haken en breien: van dekentjes en knuffels tot aan hartjes en herdenkingssterren. We hebben al 242 aanvragen mogen behandelen.

Maar hier stopt het niet! Wij blijven haken en breien zodat we ook in de toekomst troostpakketten kunnen doneren aan kinderen die dit nodig hebben. En juist in deze tijd zetten we ons extra hard in om positieve steun te bieden en bij te dragen aan een (mentaal) gezondere omgeving. Kent u een gezin of kind die een troostpakket kan gebruiken? Stuur dan een mail naar: hettroostdekentjefrgr@gmail.com

Door onderstaande link kunt u lid worden van onze groep als u wilt meehelpen troost te bieden waar nodig is: https://www.facebook.com/groups/1402047843268344/

Groetjes Ingrid en Josee

Geplaatst op 19/05/2020

Ingrid van der Wekken

 

Webinar; Gezondste Regio 2025

Webinar; Gezondste Regio 2025

Op 14 mei zal Gezondste Regio 2025 haar eerste webinar uitzenden! 🍀 Omdat de gezondheidscafés even stil staan door de coronacrisis hebben we besloten om een digitale versie te organiseren. In deze eerste editie zullen Jan Jenneskens en Tom Roefs je meenemen in het heden en de toekomst van Gezondste Regio 2025 en aan het einde hebben we een verrassing voor alle kijkers!

Kijk je mee? We starten om 19:30 uur en het zal ongeveer een half uur duren. Je kunt kijken op de Facebook pagina van Gezondste Regio 2025!
In de webinar zal presentator Rob van Lieshout verschillende mensen ontvangen en met hen praten over Gezondste Regio anno 2020;

Wat staat er allemaal te gebeuren op het gebied van gezondheid in de regio?
-Tom Roefs, voorzitter Gezondste Regio 2025
-Jan Loonen, wethouder Gemeente Venray

Het programma van Gezondste Regio 2025
-Jan Jenneskens, Gezondheidsmaker Gezondste Regio 2025

Bundeling, ons digitale netwerk
-Dirk Jeurissen, Gezondste Regio 2025

Tijdens de webinar zal het mogelijk zijn voor de kijker om vragen te stellen. Deze zullen we zo veel mogelijk proberen te beantwoorden. Je mag ons ook nu al een vraag stellen zodat we hierop kunnen reageren tijdens het webinar. Stuur jouw vraag naar info@gezondsteregio2025.nl !

BLEUMKES VAAN GELUK; VAN EENZAAMHEID NAAR SAMEN

BLEUMKES VAAN GELUK; VAN EENZAAMHEID NAAR SAMEN

Ik heb afgelopen week afscheid genomen van mijn tante. Ze was 82 jaar oud en een ontzettend lief en altijd vrolijk mens. Na het afscheid sprak ik met mijn oom en nicht en deelde mijn gevoel hoe verschrikkelijk het moet zijn om iemand in deze tijd van corona te verliezen. Maar de familie voelde dat toch iets anders….

Twee weken geleden werd mijn lieve tante ziek, erg ziek. Gelukkig stond haar ziekbed niet in een ziekenhuis maar in haar eigen woonkamer en, behalve de verzorgenden, mochten ook haar man en twee kinderen bij haar zijn. In de daaropvolgende twee weken werd al het lief en leed samen gedeeld. Er werd samen gelachen en samen gehuild, er werd samen gepraat en samen muziek gemaakt. Met alle liefde van de wereld werden de laatste dagen van haar leven samen doorgebracht. Zo kon tante na twee intense weken in alle rust en liefde dit leven verlaten. Op haar gedachtenis-prentje stond een prachtig vers geschreven met de titel “Saame”.

Ruim een jaar geleden ben ik gestart met Bleumkes vaan Geluk. Deze stichting is opgericht voor alleenstaande/eenzame ouderen in Horst aan de Maas. Het is een initiatief voor alle ouderen die het “samen” in hun leven verloren zijn. Inmiddels doe ik dit samen met Stephanie en gedurende het gehele jaar gaan wij om beurten elke week bij twee ouderen op bezoek en verrassen we ze met een mooi boeket bloemen. We geven de ouderen een moment van aandacht, we maken een praatje, drinken op uitnodiging graag een kop thee samen en laten de ouderen weten dat we ze niet vergeten zijn. Maar sinds april kan dit niet meer… Het corona-virus deed zijn intrede.

Dit virus isoleert de ouderen nog meer dan voorheen. Om toch nog een moment van aandacht en contact te vinden zonder de gezondheid van onze ouderen in gevaar te brengen, schrijven we nu elke week een aantal kaartjes en maken we kleine cadeautjes. Maar we zouden Bleumkes vaan Geluk niet zijn als we niet nog een manier zouden vinden om ook de bloemetjes bij onze lieve ouderen te blijven bezorgen. Op dit moment verrassen we wekelijks een mantelzorger (die in deze tijd ook vaak een tandje bij moet zetten) met 2 bossen bloemen. Eentje voor zichzelf en eentje voor zijn/haar manteloudere.

We blijven dit alles doen totdat we straks weer zelf de ouderen mogen bezoeken. Hopelijk komt die tijd weer snel. Wij kunnen niet wachten om weer SAMEN te zijn!

Heel veel liefs, Stephanie en Miranda

Geplaatst op 23/04/2020

Miranda Hermkens

Website: www.bleumkesvaangeluk.nl

Facebook: www.facebook.com/bleumkesvaangeluk

Instagram: www.instagram.com/bleumkesvaangeluk

Ikbestel.nu ! Jij toch ook?

Ikbestel.nu ! Jij toch ook?

Een ticketbureau zonder evenementen is als een horecagelegenheid zonder gasten. Laten we elkaar helpen! Geïnspireerd door deze woorden hebben Ticketcrew, Forwart en Bear’s Factory (on-line) bedrijven uit Horst aan de Maas aan het begin van de crisis de handen direct ineengeslagen.

Het idee kwam van Piet Lenders, een vaste medewerker van Ticketcrew. Zijn reguliere werkzaamheden binnen het ticketing bedrijf kwamen door de crisis per direct op een laag pitje te staan. Evenementen werden gecanceld, uitgesteld of omgeboekt. Hierna bleef het stil. Ondertussen ontstond door de sluiting van de horecagelegenheden bij een lokale kroegeigenaar een idee om bierpakketten on-line te gaan verkopen onder de vaste klanten, maar hoe? Dit was de trigger!

“Laten we horecaondernemers in de regio gaan helpen door het opzetten van een eenvoudige bestelservice waar ze direct mee aan de slag kunnen”.  Aldus Piet Lenders

Internetbedrijf Forwart en online communicatiebureau Bear`s factory gingen direct samen met Ticketcrew belangeloos aan de slag. Binnen 24 uur was ikbestel.nu online van idee tot uitvoering.

Inmiddels maken ruim 25 horecaondernemers uit Horst aan de Maas dankbaar gebruik van het bestelplatform en kunnen inwoners ondanks de crisis blijven genieten van een uitgebreid horeca aanbod op bestelling.

Zo helpen we elkaar!

Een gezonde ontwikkeling in een bijzondere tijd, die laat zien en bewijst dat we als regio in staat zijn om samen van de nood een deugd te maken.

Al zijn omzetten marginaal, dit voelt als pure winst!

Geplaatst op 22/04/2020

Fred Houben (Ticketcrew)

Meer info voor ondernemers en consumenten: www.ikbestel.nu

Heesland ontzorgt de zorgverlener! Kosteloos vanuit het hart!

Heesland ontzorgt de zorgverlener! Kosteloos vanuit het hart!

Kronenberg-Heesland het Frame.

Zondagochtend, samen zitten we buiten aan een verweerde houten keukentafel. Op de achtergrond de geluiden van onze kinderen. De zon laat zich volop zien, we maken plannen voor de dag. Onze “te doen” lijstjes zijn altijd langer dan de dagen duren. Zelfs nu het langer licht is. Zélfs nu het lijkt alsof de wereld stil mag staan.

Ik kijk Guus aan en vraag: “Heb jij dat ook?”. Hij trekt zijn wenkbrauwen op en kijkt mij verwonderd aan. Ik wijs om mij heen en antwoord: “Hier, ik mis de mensen, het leven, het delen. Ik mis het lachen en het huilen, het gespetter in het koude water van de vijver. De mensen die op adem komen, de geur van de keuken en de kachel.”

Guus luistert. Guus kan goed luisteren, dat is zijn tweede natuur. Als huisarts, trainer en coach kan dat best handig zijn. Maar ook als echtgenoot! Ik praat namelijk graag, of zoals ik het zelf liever definieer, ik denk graag hardop. Zo ook nu: “Kijk om je heen schat, normaliter is onze boerderij de meeste weekenden vol, maar nu met het Corona ligt alles stil. De kamers zijn leeg, op de parkeerplaats groeien spontaan wilde viooltjes, de boomgaard staat in bloei, nog even en de koeien staan weer in t land.” “Voor wie”, vraag ik mij hardop af?

Ik neem u even mee. In 2011 kochten wij deze bijzondere plek. Niet enkel voor onszelf, nee daar is het veel te groot voor. Een prachtige oude krukboerderij met een lange historie. Na vele jaren restaureren is het ons gelukt om hier in navolging op de monniken en de vele generaties die ons voorgingen de oorspronkelijke bestemming opnieuw leven in te blazen. Namelijk op deze groene en diep gewortelde omgeving een plek te creëren met volop aandacht voor de gezondheid van de mens, zijn groei, ontwikkeling, broodnodige ondersteuning en of bezinning. Iedere maand geven we hier trainingen in het kader van gezondheid. Mensen uit de regio, maar soms ook van verder weg blijven slapen, re-setten en hervinden hier hun eigen kracht. En nu is het stil. Juist in deze tijd, waarin veel mensen vragen hebben mogen we hier niet in cursus verband met elkaar samen komen.

Ik vervolg mijn hardop denken; “We kunnen toch wel voor íemand wat doen? Hier staat het leeg en dat terwijl er zoveel mensen op dit moment letterlijk en figuurlijk naar ruimte snakken.” Dan schiet mij iets te binnen, het artikel in de `Saar`. Over de corona frontlinie verpleegkundige van 26 die nog wonende bij haar ouders aan zelfisolatie doet. Dit om haar kwetsbare ouders niet te besmetten. Ik denk aan de ambulance broeder getrouwd met een vrouw met een hartkwaal en ga zo maar door…….. Allemaal mensen die keihard werken. Dagelijks omringd door het Corona virus, geconfronteerd met lijden of de dood. Zorgverleners die met angst naar huis gaan, omdat ze weten dat ze mogelijk een gevaar zijn voor hun gezinsleden of huisgenoten. Zich daarom thuis isoleren in een kleine kamer.

En zo geschiedde, dat uit dit hersenspinsel, ontsprongen in stilte een idee mocht ontkiemen. “Ik heb een idee!” roep ik uit. Guus luistert zoals niemand anders luisteren kan. Ik vertel hem over de zorgprofessionals in de frontlinie, over hun zelfisolaties thuis. Ik herinner hem aan zijn eigen ervaringen en de kamers die wij nu vrij hebben, onze tuinen en ontspanningsruimtes………. Guus kijkt mij aan. Hij heeft aan een half woord genoeg.

Diezelfde middag zijn we online en staat er geschreven: Even onbezorgd ademhalen? Oproep aan zorgprofessionals in de frontlinie; om thuis-isolatie tegen te gaan bieden wij GRATIS verblijf op Heesland. Voor meer informatie zie FB of vul het contactformulier in op www.het-frame.nl. Kent u iemand die hiermee geholpen zou zijn? Dan vragen wij u hen hierop te attenderen. Want gezondheid is een kostbaar goed, ook bij ons in de regio!

Tot ziens! Guus en Meta.

Geplaatst op 16/04/2020

Meta van de Wetering

Actuele informatie over het Coronavirus

Actuele informatie over het Coronavirus

We leven in onzekere tijden. Niemand weet precies hoe de Corona pandemie zich verder zal gaan ontwikkelen. Hoe lang gaat het duren? Wie wordt er ziek? En wie zal er aan overlijden? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen? Wordt de wereld anders na deze pandemie?

Allemaal vragen waarop nog niemand het juiste antwoord weet, ook de geleerden niet. Op deze pagina willen we je beschikbare informatie bieden uit betrouwbare bronnen.

Meer informatie….

Gezondheidscafé 2 april

Gezondheidscafé 2 april

Wegens de adviezen en de recente ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben we besloten om het Gezondheidscafé op 2 april bij Vivara Natuurbelevingscentrum af te lassen.

2 april 2020

Vivara Natuurbelevingscentrum, Venray

Op 2 april is het weer zover; een Venrayse editie van het Gezondheidscafé bij Vivara Natuurbelevingscentrum! Beleef het hart voor gezondheid dat onze regio bij zich draagt en leer over gezonde initiatieven!

Inspirerende sprekers
Gezellige naborrel
Gratis toegang, kennis, hapjes en drankjes!

Meld je snel aan want VOL = VOL.

📆 2 april 2020
🕐 19.30
📍 Vivara Natuurbelevingscentrum Venray

Er volgt snel meer informatie over het programma

Leefstijl, een actueel thema

Leefstijl, een actueel thema

Te midden van enorm grote mondiale en maatschappelijke vraagstukken is er, opmerkelijk genoeg, ook veel aandacht voor leefstijl en leefstijlverbetering, in al z’n facetten. Gewicht naar een aanvaardbare BMI, voeding gezonder, meer bewegen, goed slapen, niet roken, alcoholgebruik minderen of zelfs helemaal stoppen, zorgen voor voldoende ontspanning.  Om maar eens een paar facetten te noemen. Er is meer.

 • Recent was er veel publiciteit over preventie van Alzheimer, een vorm van dementie waarvan een enorme toename wordt verwacht gelet op de demografische ontwikkeling in ons land met de komende decennia een verouderende, ontgroenende populatie. Het voorkomen van dementie zou in ong. 30% van de gevallen voorkomen worden wanneer tijdig preventieve maatregelen in de leefstijlsfeer genomen worden. Je moet daarmee niet wachten tot je 60-plusser bent dan ben je eigenlijk te laat. Het zijn voor een belangrijk deel dezelfde maatregelen die ook zullen leiden tot een kleiner risico op hart- en vaatziekten.
 • Er is daarnaast veel aandacht voor het thema eenzaamheid dat in veel gevallen een grote invloed heeft op de ervaren gezondheid.
 • Er lijkt sprake van een cultuur-revival, met de oproep aan de samenleving meer te investeren in kunst en cultuur en dat een prominenter plek te geven in het onderwijs maar ook in het lokale cultuurbeleid. Recent ook heeft de WHO op basis van wetenschappelijk onderzoek het statement de wereld in gestuurd dat kunst- en cultuurbeleving een bewezen positief effect heeft op de gezondheid.

Positieve gezondheid
Het gedachtegoed positieve gezondheid lijkt de kurk waarop al deze facetten zijn terug te voeren. Positieve gezondheid berust op het inzicht dat gezondheid door veel meer aspecten wordt bepaald dan alleen of je wel of niet (lichamelijk of geestelijk) ziek bent of een beperking hebt. Meedoen, dagelijks functioneren, kwaliteit van leven, een zinvol bestaan leiden: ook dit zijn aspecten die van invloed zijn op of iemand zich gezond voelt en lekker in z’n vel zit. Deze nieuwe benadering van gezondheid wordt op grote schaal in veel sectoren omarmd. Gelukkig. Het begrip positieve gezondheid is ook een van de principes waarop de regiovisie Gezondste Regio is gebaseerd. Terecht.

De praktische toepassing van positieve gezondheid blijkt nog niet zo eenvoudig. Het is namelijk een erg subjectief begrip. Het gezondheidsprofiel van de een ziet er anders uit dan dat van de ander. Genoemde elementen staan niet los van elkaar: wanneer op het ene punt verbetering wordt bereikt kan dat ook een positief effect op de andere punten tot gevolg hebben. En ook dat is voor iedereen weer anders. Het is dan ook belangrijk goed aan te sluiten bij wat mensen belangrijk vinden. Zij hebben de regie. Eén standaardaanpak zal dan ook in een aantal gevallen niet goed werken. Maatwerk is nodig. De kunst is dat te doen dat vanuit een groot gemene deler.

Leefstijlakkoord
Dit alles heeft, ook in onze regio, geleid tot een veelheid van leefstijl-initiatieven van zeer diverse aard.  Wat is er zoal gaande? Een willekeurige, onvolledige opsomming, uit heel diverse kokers.

– Gemeentelijke Sportvisie en sportakkoord
– JOGG / Team Fit
– Rookvrije generatie
– Coalitie Eén tegen eenzaamheid
– Cultuurimpuls Venlo
– Keer Diabetes2 Om
– Cool: een 1e lijns gecombineerde leefstijlinterventie
– Food = U / gezonde scholen
– Foodinnovatie op Brightland Campus met HAS en UM
– Dementievriendelijke gemeente
– Beweegpas Venlo
– ‘Cultuur op recept’
– IVN: ‘Natuur op recept’
– Regionaal project Valpreventie
– Yucel-methode in GGZ-sector
– Coaching, gericht op voeding en bewegen door tal van ‘commerciële’ aanbieders
– Games als Green Habit, gericht op bedrijfsleven
– etc., etc…..

Voor elk wat wils, zou je zeggen. Laat duizend bloemen bloeien. Samen vormen ze op termijn mogelijk een mooie, gezonde leefstijlruiker.

Of  is er nog meer uit te halen?

In Venray sloten diverse participanten een leefstijlakkoord. Het interessante is dat daarin een innovatie werd opgenomen: één van de plannen is mensen te motiveren te gaan fitnessen door daar korting op hun energienota tegenover te stellen, aldus Ambaum, sportformateur van Venray in De Limburger. Een heel interessant experiment wordt dat.

Dat leert ons dat uitwisseling van ideeën en initiatieven belangrijk is: er valt veel van elkaar te leren. Niet alleen is daarom bundeling gewenst. Interventies kunnen een domino-effect hebben wat maakt dat soms een integrale aanpak beter is. De uitdaging is om zoveel mogelijk mensen te bereiken: ook dat zal beter lukken naarmate afstemming en samenwerking beter lukken. Het stimuleren van verbindingen tussen diverse sectoren is in een aantal gevallen zeker zinvol en effectief.

We stellen daarom voor een intensieve samenwerking aan te gaan tussen genoemde en andere initiatieven in de regio om zo een leer- en ontwikkelnetwerk te vormen. Het draagt bij aan de concretisering van de transformatie-agenda. Integratie en bundeling van kracht, expertise en innovatie zal zo een belangrijke en stevige leefstijlpijler vormen onder het streven Noord Limburg in 2025 de gezondste regio te worden. Laten we een regionaal Noord Limburgs leefstijlakkoord sluiten dat naadloos past bij de uitvoeringsagenda van de Regiovisie Gezondste Regio. Laat het platform de Gezondste Regio 2025 dit netwerk voorbereiden en de actiepunten adresseren, dan komt het helemaal goed. 2020 wordt dan inderdaad het jaar van de leefstijl.

Raad van Gezondheid,
De Gezondste Regio 2025,

Hans Vlek, Linda Jonkers, Theo Cleef, Wessel Breeuwsma

Gezondheidsprikkel 23 januari 2020

Gezondheidsprikkel 23 januari 2020

23 januari 2020

Graaf ter Horst

Op 23 januari 2020 om 19.30 uur is het weer zover! Tijdens de Gezondheidsprikkel maken 13 genomineerde projecten/initiatieven kans op gezonde roem en een geldbedrag. Onze ‘Raad van Gezondheid’ zal vijf winnaars kiezen welke elk een bedrag van €1000,- ontvangen. Ook praten we je bij over Gezondste Regio 2025 en onze toekomstplannen.

19.00-19.30 uur – inloop
19.30 uur – start
21:30 uur – einde en naborrelen

Let op: Inschrijving gesloten!

De genomineerden

-Geluksroute Horst aan de Maas, vol plekskes van Geluk! 
-Gewoon doen
Wei, een film van Ruud Lenssen
Silent Disco, Hof te Berkel
-Toneelgroep 60+ Horst
-Koren overleg – korenfestival Horst aan de Maas
-Horst aan het Water – Watertappunt
-Van Jonge Spruit tot Toffe Peer
-Landschap Horst aan de Maas
-Gewoën Laeze
-Stichting Disco ’t Trefpunt
-Wonen in Broekhuizen/Broekhuizenvorst
-K.A.K. (Kek Actie-anders Kreatie-geluk)

📍 Kasteellaan 1, 5961 BW Horst (Graaf ter Horst)
⏰ 19:30
📅 23 januari 2020

Let op: Inschrijving gesloten!
Gezondste Regio 2025 – Breed gedragen!

Gezondste Regio 2025 – Breed gedragen!

Gezondste Regio – breed gedragen!

Wat in 2015 begon als een bijzonder ambitieuze missie, wordt inmiddels breed gedragen! Noord-Limburg wordt de Gezondste Regio. Als initiatiefnemers zijn wij bijzonder blij maar uiteraard ook trots dat onze missie inmiddels zo breed gedragen wordt. Vanuit alle hoeken van de Noord-Limburgse samenleving gaan we nu samenwerken op maatschappelijk, bestuurlijk, ambtelijk en economisch vlak om van onze prachtige regio de Gezondste Regio te maken. Gezondheid is een term die alles met elkaar verbindt, iets dat iedereen raakt in alle lagen van de bevolking. De Gezondste Regio gaat over gezonde mensen die op een gezonde manier in een gezonde gemeenschap gezamenlijk aan de slag gaan om van hun eigen regio een prettige woon-, werk- en recreëeromgeving te maken. Een Regio die zich op deze gebieden ook daadwerkelijk onderscheidt. Gezonde bedrijven en instellingen hebben gezonde verdienmodellen, zijn financieel gezond en hebben gezonde werknemers. Bedrijven met gezonde werknemers hebben een hoge productiviteit, gemotiveerd personeel, laag verzuim en verloop, werven makkelijk nieuw personeel en hebben een positief imago. Gezond onderwijs daagt onze leerlingen uit om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen waar te maken. Krachtige verenigingen met enthousiaste vrijwilligers zorgen goed voor hun gezonde leden en motiveren elkaar om zich op sportief en cultuur gebied te ontwikkelen. Gezonde inwoners zitten lekker in hun vel en zijn gelukkig. Als individuen gelukkig zijn, creëren we een gelukkige maatschappij, waar mensen zich thuis voelen, tevreden zijn, sociaal en gemotiveerd zijn. Een samenleving waar samen centraal staat; een gezonde samenleving!

Wij zijn dus blij en trots dat op 03 december de acht regio gemeenten en de provincie het convenant hebben gesloten om fors te investeren in de Gezondste Regio! Zij doen dit in navolging op onze founding fathers welke ons al jaren ondersteunen in onze missie om de Gezondste Regio te worden! Door de brede steun en de beschikbare financiële middelen zal er de komende periode onverminderd hard gewerkt gaan worden aan het uitdragen van de missie; o.a. door het organiseren van Gezondheidscafés waarin heel erg veel aandacht zal zijn voor gezonde projecten vanuit alle hoeken van de samenleving!

Met gezonde groet,

Tom Roefs

Gezondheidscafé ‘Gezondste Regio 2025 presenteert’

Gezondheidscafé ‘Gezondste Regio 2025 presenteert’

28 november 2019

Oda café, Odapark Venray

Op 28 november trekt Gezondste Regio 2025 alles uit de kast om de gemeente Venray te laten zien waar wij voor staan. Er zal een diversiteit aan bijzondere en inspirerende sprekers te zien zijn die zullen vertellen over verschillende onderwerpen met betrekking tot gezondheid. We zullen de thema’s van Gezondste Regio 2025 aan bod laten komen en vertellen over de toekomst van gezondheid in Noord-Limburg. De locatie is het mooie en kunstzinnige Oda Café in het Odapark, centrum voor hedendaagse kunst Venray. Het programma is als volgt:

19:00 uur – inloop
19.30 uur – start
21:30 uur – einde en naborrelen

Schrijf je nu in!

De invulling van de avond:

-Het Preventieteam uit Wanssum is een multidisciplinair, kleinschalig, regionaal preventiecentrum. Zij adviseren én begeleiden bedrijven op het gebied van gezondheid, vitaliteit, welzijn en duurzame inzetbaarheid van werknemers én werkgever. Initiatiefnemers Harrold en Susan Stevens vertellen alles over hun passie voor persoonlijke gezondheid in de breedste zin en hun project.

-Ook schuiven Trude en Joyce Verhaegh van Krachtige-ik aan. Zij vertellen over hun ervaringen als kindercoach en kindercounselor. Over kinderen die ‘in de knoop’ zitten en met deskundige hulp, die wordt vergoed door de zorgverzekeraar, weer plezier in het leven krijgen.

-Marjo de Maat uit Venray heeft jarenlang te kampen gehad met ouderdomsdiabetes. Dankzij het programma Keer Diabetes 2 om nam zij afscheid van medicatie en insulinespuiten. Zij vertelt hoe het programma in elkaar steekt, hoe je eraan mee kunt doen en hoe zij het plezier in het leven terugkreeg.  Samen met Voeding Leeft wil zij meer Venraynaren helpen om door een gezonde leefstijl afscheid te nemen van diabetes 2.

-Carolien Michels uit Heide vertelt over ‘de groene stad’. In een groene leefomgeving leven mensen prettiger en voelen zich gezonder. Dat kan buiten in de stad, in het dorp of in het park zijn, maar heeft bijvoorbeeld ook te maken met een groene werkomgeving. Ze neemt de aanwezigen mee in wonen, werken en leven in zo’n groene omgeving. Wat doet het met kinderen, met patiënten en zelfs met uw eigen woning?

-Boerderijeducatie; kinderen en volwassenen komen op de boerderij op bezoek en worden op locatie geïnformeerd en meegenomen in de boerderij anno nu. Drie educatieboerinnen uit de regio Venray vertellen over hun plan om in het komende voorjaar een Noord-Limburgse smaaktoer te organiseren samen met Gezondste Regio 2025 en ‘Jong leren eten’. Waarom, wat willen ze bereiken en wat hebben ze nodig om daar een meerjarig programma van te maken?

-Café Integracja is een initiatief ontstaan uit het programma Samen voor de Gezondste Regio. In onze regio worden verschillende ontmoetingsmomenten voor arbeidsmigranten georganiseerd, de laatste aflevering in Meerlo en was een groot succes. De initiatiefnemers vertellen en delen hun verhaal. Waarom komen er zoveel mensen langs? hoe inspirerend zijn deze bijeenkomsten en vooral ook hoe groot is de behoefte om elkaar beter te leren kennen en samen te wonen en werken in de regio?

-Tom Roefs, voorzitter van Gezondste Regio 2025, Rabobank Horst Venray-directievoorzitter Angelique Jansen en wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray als vertegenwoordigers van die drie gezondste regio’s ieder hun eigen verhaal over hoe het initiatief begon en hoe het tot nu toe is gegaan, maar vooral vertellen zij het verhaal over hoe Gezondste Regio verdergaat. “De regio staat voor een belangrijke ontwikkeling in de komende vier jaar”, legt Jenneskens uit. “De acht samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten slaan de handen ineen om aan de gezondste regio te gaan werken. Er is veel geld beschikbaar en er zijn veel projecten. Sommige zijn al concreet, andere zijn nog in de maak. Samen zetten we nieuwe stappen in Noord- Limburg om de komende vier jaar echt te gaan werken aan gezondheid. Mensen die benieuwd zijn hoe dat eruit gaat zien, heten we van harte welkom tijdens het Gezondheidscafé in het Odapark in Venray.”

Tijdens de bijeenkomst in het Theehuis worden ook een enkele pitches gehouden van en voor nieuwe initiatieven, of van activiteiten die in het komende jaar gepland staan. De bedrijvendagen van Junior Kamer Venray in 2020 bijvoorbeeld. Zij vertellen wat ze voor het komend jaar in petto hebben!

📍 Merseloseweg 117, 5801 CC Venray
⏰ 19:30
📅 28 november 2019

Wil je er ook bij zijn? Schrijf je nu in!

Gezondheidscafé ‘Van speelplaats naar ontmoetingsplek’

Gezondheidscafé ‘Van speelplaats naar ontmoetingsplek’

7 oktober 2019

Basisschool de Klingerberg – Blerick

Op 7 oktober 2019 om 19.00 uur wordt er een gezondheidscafé georganiseerd bij basisschool De Klingerberg, Klingerbergsingel 2 te Blerick. In dit gezondheidscafé hebben we aandacht voor geweldige initiatieven die in de wijk, in en rondom basisschool De Klingerberg in uitvoering zijn en die mee helpen om een gezonde en plezierige leefomgeving verder te ontwikkelen. De avond is bedoeld om kennis te nemen van die initiatieven, te ervaren wat je zelf kunt doen aan gezondheid en aan een gezond leven, maar vooral als inspiratie en als voorbeeld hoe mensen aan de slag kunnen gaan om stappen in hun leven te maken.

De avond zal gepresenteerd worden door Debby Könings, zij zal het belang van taalontwikkeling en het goed leren van de taal aan de orde stellen. Aidah Al Hayek vertelt over haar eigen ervaringen. Ze komt uit Syrië en heeft ook gewoond in Saoedi Arabië. Ze legt ons uit wat haar heeft geholpen om de Nederlandse taal goed te leren.

De bibliotheek van Venlo laat zien hoe het project : “Jij en je kind” verloopt en inspireert ons over het belang van lezen en voorlezen en de rol van de ouders hierbij.

Vanuit een project uit de wijk zullen Soumicha en Iedje vertellen over de successen van hun kinderclubje en een sportgroep voor vrouwen. Zij spreken ook over hun rol als verbinders in de wijk voor ouders vanuit diverse culturen. Obesitas (overgewicht) is een steeds groter probleem in Nederland en ook in de wijk Klingerberg aan het worden. Met een speciale gast zullen we een dialoog voeren; hoe is de situatie in de wijk, wat kun je doen en zeker ook wat moet je zeker niet doen. Hoe kun je hulp inschakelen en wat komt daar allemaal bij kijken. Maar ook hoe zit het met voldoende nachtrust, bewegen en een gezonde leefstijl?

Wethouder Frans Schatorjé van de gemeente Venlo zal ook aanwezig zijn. Hij zal zijn mening en visie met betrekking tot een gezonde leefstijl met ons delen.

Kom ook op 7 oktober naar basisschool De Klingerberg, voor een mooie avond, voor inspiratie, ontmoeting en vooral ook om een gezonde omgeving en een gezond leven weer een stukje verder te brengen. Aanmelden kan op school of bij voorkeur via: Ine.hermans@kerobei.nl. Bij haar kunt u ook terecht voor verdere vragen en/of reacties.

 

Wil je er ook bij zijn? Stuur nu een e-mail om je in te schrijven

Inspiratiebijeenkomst ‘De rookvrije sportclub voor een rookvrije generatie’

Inspiratiebijeenkomst ‘De rookvrije sportclub voor een rookvrije generatie’

30 september 2019 – 19:30
Sportcentrum ANCO – Venrayseweg 114, Horst

Niemand wil dat kinderen later gaan roken. Daarom besluiten steeds meer sportclubs in Nederland dat roken binnen hun clubaccommodatie niet meer is toegestaan. De nieuwe inspiratiebijeenkomst van de Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas, heeft als thema “Een Rookvrije Sportclub voor een Rookvrije Generatie”. De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 30 september om 19.30 uur bij Sportcentrum Anco in Horst.

Kim Verkoulen en Bart Verheijden zijn namens de gemeente Venlo betrokken bij het rookvrij maken van sportclubs en andere accommodaties. Als partners van de Rookvrije Generatie vertellen zij waarom rookvrij opgroeien belangrijk is voor elk kind. Ze laten zien hoe dramatisch de gevolgen van roken zijn. Ze leggen uit hoe elke sportvereniging zelf stap voor stap aan de slag kan met een rookvrije sportclub. Bart en Kim laten zien waar je gratis handige hulpmiddelen zoals een stappenplan, posters, logo’s, niet-roken-borden en andere materialen kunt bestellen.

Patrick Bierens van Anco Lifestyle Centre vertelt tijdens de inspiratiebijeenkomst over hun ervaring met een rookvrije sportaccommodatie. Hij gunt zijn gasten bovendien een kijkje in zijn gezonde sportkantine waar veel ongezonde producten plaats hebben gemaakt voor een gezondere keuze. Aan het einde van de avond kunnen bezoekers deelnemen aan een korte quiz met een mooie prijs als beloning.

De bijeenkomst “Een Rookvrije Sportclub voor een Rookvrije Generatie” is bedoeld voor bestuursleden, kantinebeheerders, (ouders van) leden, sportcoaches, voedingsdeskundigen en alle overige belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats bij ANCO Lifestyle Centre aan de Venrayseweg 114 in Horst. De avond begint om 19.30 uur. Wil je deelnemen aan de bijeenkomst? Meld je aan via info@vdsterren.com of bel tel. 06 13518065.

Ontbijtbijeenkomst Gezonde Werkvloer

Ontbijtbijeenkomst Gezonde Werkvloer

25 september 2019 van 08.00 – 10.00 uur
Gemeente Venray – Raadhuisstraat 1, Venray

Vitale werknemers zijn energiek, goed inzetbaar en over het algemeen minder vaak ziek. Gunstig voor werkgever én werknemer. Het loont dan ook om te investeren in een gezonde leefstijl. Er zijn gelukkig veel laagdrempelige en eenvoudige initiatieven voor werkgevers en dit hoeft niet kostbaar te zijn. Niets is echter zo lastig als het doorbreken van gewoontes, het veranderen van gedrag. Op het werk is dat niet anders. Hoe wordt de gezonde keuze de normale keuze en hoe houd je dat vast? 

Inspiratie
Laat je 25 september inspireren op het gebied van balans en vitaliteit op de werkvloer. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel kleine als grote organisaties uit Venray die meer willen weten over werkvitaminen, beweegmomenten op de werkvloer, werkdruk, rookvrije omgeving en preventie. 

Herre Zonderland
Tijdens de inspiratiesessie neemt Herre Zonderland je mee in energiemanagement. Als ex-topsporter en broer van vertaalt hij topsport naar dagelijkse business. Volgens Herre Zonderland is ‘kennis over lichaam en geest de basis voor duurzaam presteren’. 

Wat kun je verder verwachten?
– Handige tips en trucs om een gezonde leefstijl toe te passen op het werk
– Inspirerende verhalen van bedrijven in Venray (Rabobank Horst-Venray, Jabil en de gemeente Venray)
– Antwoord op al je vragen over fitheid, vitaliteit en voeding
– Mogelijkheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen

Aanmelden
Aanmelden kan tot 16 september 2019 door een mail te sturen naar ankie.billekens@venray.nl. 

De inspiratiesessie inclusief ontbijt worden kosteloos aangeboden. Plaatsen zijn beperkt en er wordt gekeken naar een mix van bedrijven en organisaties. Indien de belangstelling groot is wordt er een selectie gemaakt op diversiteit.

Gezonde en vitale inwoners – dat doen we samen!
Het realiseren van een gezonde omgeving waar structureel aandacht is voor een gezonde leefstijl. Als Jongeren Op Gezond Gewicht-gemeente is Venray actief om mensen en organisaties lokaal met elkaar te verbinden in de wijk, op de sportvereniging, op school én op het werk (JOGG). 

Inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg

Inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg

11 september 2019 – 18.45 – 21.30 uur

Zorgboerderij de Haam – Lorbaan 10, Veulen

Waarom is educatie over gezonde voeding belangrijk? En hoe kunnen we dit thema belangrijk maken binnen het onderwijs? Aan deze vragen wordt volop aandacht geschonken tijdens de inspiratiebijeenkomst Jong Leren Eten Limburg bij zorgboerderij de Haam in Veulen. Op 11 september van 18.45 tot 21.30 uur zijn professionals uit het onderwijs en natuur- en milieueducatie, bedrijfsleven, ondernemers, educatieve organisaties, maatschappelijke organisaties, lokale overheden en ouders uit Limburg van harte welkom! Bekijk hieronder het programma:

18.45 – 19.00 – Ontvangst met koffie en thee

19.00 – 19.10 – Welkom en introductie Jong Leren Eten

David Janssen, boer en eigenaar
Truusje Diepenmaat en John Steijns, makelaars Jong Leren Eten

19.10 – 19.20  – Roadtour, smaakexperience, Gezondste Regio 2025

Jan Jenneskens, Gezondste Regio 2015 en Judith van Dijck, boerin

19.20 – 19.30 – Moestuinieren op het VMBO

Een voorbeeld van Jong Leren Eten
Dieuwertje Crasborn en het Blariacumcollege

19.30 – 19.40 – Krachtvoer! Een lesprogramma over gezonde voeding voor het VMBO

Marion Willems, Universiteit Maastricht

19.40 – 19.50 – Opleiding Healthy Living en Jong Leren Eten

Kelly Neessen, HAS

19.50 – 20.50 – Boerderij Educatie Limburg

Waar komt ons eten vandaan, wat kunnen kinderen (en volwassenen) leren van de boerderij; drie Workshops en een rondleiding

Kevin Steegs, LLTB, David Janssen en andere boeren en boerinnen.

20.50 – 21.30 – Informeel samenzijn/netwerken

Voorlichtingsbijeenkomst Diabetes 2 – Gemeentehuis Horst

Voorlichtingsbijeenkomst Diabetes 2 – Gemeentehuis Horst

11 september 2019 – 19.30 uur

Gemeentehuis Horst aan de Maas – Wilhelminaplein 6, Horst

Klik hier om je in te schrijven

Gezondste Regio 2025 heeft in samenwerking met Voeding Leeft en het VGZ een programma opgesteld voor diabetes 2 patiënten. Dit programma heeft als basis een dieet dat patiënten helpt om hun ziekte onder controle te houden. Op 11 september 2019 organiseren we in het gemeentehuis van Horst een voorlichtingsbijeenkomst om informatie te geven over dit programma.

Mensen met Diabetes type 2 zouden In plaats van minder te eten, eigenlijk meer moeten eten. Méér van de producten die weinig van het lichaam vragen wat betreft insuline productie of glucoseregulatie. Voeding die smaakvol is, goed voedt en die voldoende energie geeft om weer met plezier in beweging te komen. Voeding waarbij mensen zich lekker voelen omdat de bloedsuikers direct dalen. Voeding als medicijn. Want met de daling in bloedsuikers en insuline-vraag, kan waarschijnlijk het gebruik van Diabetes Type 2 medicijnen verminderen en komt de gevoeligheid voor insuline weer terug. Afvallen wordt zo één van de positieve bijwerkingen van een beter eetpatroon en niet het hoofddoel.

Via Voeding Leeft en met medewerking van VGZ wordt aan mensen die diabetes 2 hebben een programma aangeboden dat hen gezonder maakt en nog sterker, afhelpt van dagelijks medicijngebruik. Als Gezondste Regio 2025 willen we graag met u in gesprek over het programma, de voorwaarden en mogelijkheden en u aansluitend vragen om mee te doen. Wij hebben als doel gesteld dat we in 2019 tenminste 100 mensen uit Noord Limburg helpen met het omkeren van hun Diabetes 2. Samen met Voeding leeft zijn we goed op weg en nu willen we volgende stappen zetten

Wil je er ook bij zijn? Klik hier om je in te schrijven

Gezondheidscafé ‘Goed Leven’

Gezondheidscafé ‘Goed Leven’

19 september 2019

Zentire – ruimte voor groei, Meterik

Tijdens dit gezondheidscafé gaan leden en bestuur van verschillende verenigingen actief met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om bij te dragen aan het ‘goede leven’ van hun leden en de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. Deelnemers kunnen elkaar zo inspireren en er samen een avond van maken met nieuwe, interessante en misschien wel onverwachtse inzichten.
 
Ons thema ‘Goed Leven’ is in het leven geroepen om mensen (op weg) te helpen om emotioneel en fysiek gezond te leven, met voldoening en plezier in hun leven, zowel in relaties als in activiteiten die zin geven. Cultuur, kunst en natuur zijn daarbij speerpunten. Tijdens het gezondheidscafé van 19 september a.s. staat dit thema centraal.
 
Inloop: 18.30 uur
Programma: 19.00 – 21.15 uur
Naborrelen: 21.15 – 22.00 uur

Wil je er ook bij zijn? Stuur nu een e-mail om je in te schrijven

Geannuleerd: Bijeenkomst ‘Op weg naar een gezonde levensstijl voor jongeren’

Geannuleerd: Bijeenkomst ‘Op weg naar een gezonde levensstijl voor jongeren’

Let op; dit evenement kan helaas niet doorgaan wegens te weinig aanmeldingen.
Woensdag 11 september

Citaverdecollege Horst

Onze veranderende maatschappij heeft veel gevolgen voor de schoolgaande jeugd. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat jongeren minder bewegen. We leven daarnaast in een samenleving waarin we veel consumeren en de verleiding voor ongezonde voeding groot is. Deze combinatie zorgt voor een ongezonde basis voor onze jongeren.

Op 7 november 2018 kwamen wij, Gezondste Regio 2025, het actiecentrum Limburg Positief Gezond, GGD Noord Limburg, de sportregio Noord Limburg en vertegenwoordigers van de scholen, voor het eerst bij elkaar in het Valuascollege in Venlo om dit vraagstuk te verkennen. Om samen na te denken en versterkende samenwerking te organiseren.

Op 11 september 2019 van 17.00 – 19.30 uur in het Citaverdecollege in Horst willen we volgende stappen zetten en met elkaar op weg gaan om ook daadwerkelijk het échte verschil te maken. Samen investeren in de gezondste regio, samen investeren voor een gezonde toekomst voor onze kinderen en jeugd.

Programma:Opening en welkom:
Waar staat de regio nu, hoe ver zijn we al gekomen en wat gebeurt er allemaal op de scholen in Noord Limburg

Inspiratie
Andrew Simons vertelt ons over de gezonde (basis) school van de toekomst. Wat werkt wel en wat werkt niet. De resultaten van de pilot in Zuid Limburg bij stichting Movare.

Drie workshops:

 • Citaverde vertelt: werken aan een gezonde leefstijl, zo pakken wij dat aan!
 • Ook op het VSO wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl; Hoe ziet dat eruit?
 • ‘De nieuwe school’ in Panningen, een echt praktijkvoorbeeld.

Hoe nu verder met onze ambitie.
We willen dat leerlingen de school niet alleen met een diploma verlaten, maar ook met een gezonde levensstijl en conditie. Dit kunnen we waarmaken door lifestyle in het lesprogramma te integreren en gebruik te maken van innovatieve concepten op het gebied van gezonde leefstijl en bewegen. Speciaal vraagstuk: Hoe betrekken we leerlingen hierbij.

Iedere school kiest haar eigen weg en behoudt vooral haar eigen identiteit, maar de versterkende samenwerking zorgt ervoor dat we vooruit komen. Vanuit een gezamenlijke visie op de uitwerking van de principes van Positieve Gezondheid helpen en versterken we elkaar en daar profiteren de leerlingen uiteindelijk het meeste van!

In een plenair en interactief gesprek, zullen we het volgende bespreken:

 • Aanpak
 • Verbinding en versterkende samenwerking
 • Borgen

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Inschrijven kan via: info@gezondsteregio2025.nl

Gezondste Regio 2025 inspiratiebron voor Noord-Limburg

Gezondste Regio 2025 inspiratiebron voor Noord-Limburg

Op vrijdag 14 juni werd de regionale investeringsagenda van de acht gemeenten in Noord-Limburg aan de Provincie Limburg aangeboden. Gezamenlijk hebben ze uitgesproken om binnen enkele jaren de gezondste regio van Nederland te willen worden. 

Krachten bundelen
Een investeringsagenda wordt opgesteld om de Provincie Limburg een aantal concrete projecten aan te bieden waar onze regio mee aan de slag wil. De gepresenteerde investeringsagenda is mede gebaseerd op het initiatief Gezondste Regio 2025. Er zijn zeven icoonprojecten geselecteerd die bijdragen aan het doel om de gezondste regio van Nederland te worden en dus ook een positieve invloed hebben op de ambities van Gezondste Regio 2025. Net als Gezondste Regio 2025 gaan de gemeentes nadrukkelijk de samenwerking zoeken met inwoners, ondernemers en overheidsinstellingen.

Tom Roefs, voorzitter van Gezondste Regio 2025, is verheugd met deze ontwikkeling. “Als Gezondste Regio 2025 zijn we ontzettend blij dat de hele regio haar schouders eronder gaat zetten. Samen gaan we aan de slag de gezondste regio van Nederland te worden. Het is mooi om te zien dat twee verschillende initiatieven elkaar opzoeken en één geheel beginnen te vormen.”

Gezondste Regio 2025
Gezondste Regio 2025 heeft de ambitie om als regio Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn. Gezondheid is iets wat iedereen raakt en wat voor ons allemaal belangrijk is. Met onze ambitie creëren we samenwerkingen en zien we dat er nieuwe gezondheidsinitiatieven ontstaan. Gezondste Regio 2025 motiveert, inspireert en verbindt hierbij. We doen al ontzettend veel op dit gebied en dat is ook nodig: we kunnen niet langer stil blijven zitten. Samen met de omgeving zijn wij voortdurend onderweg naar die stip op de horizon. Een stip die steeds dichterbij komt! Doe mee! Meer informatie over de Gezondste Regio: www.gezondsteregio2025.nl.

Gewoon samen gezond

Gewoon samen gezond

ZONDAG 9 JUNI 2019

Centrum Grubbenvorst

Tijdens Pinksteren 2019 worden in Grubbenvorst op het plein tal van leuke en uitdagende activiteiten voor alle kinderen uit de regio georganiseerd. Daarbij gaan fun, beleving en educatie hand in hand en worden de kinderen en hun grootouders uitgenodigd om samen aan de slag te gaan! Iedereen kan en mag meedoen, maar…… vol is vol!

Programma
11.00 uur: Door “Kerngezond” wordt het programma  van Maurice Graef een “FRUIT SPEED CIRCUIT” ingezet.
11.30 – 15.30 uur: Kindertheater door de ‘Schatberg’
13.00 uur: KOOKBATTLE

Geef je snel op voor de Kookbattle!
Wil je samen met je opa en oma meedoen, geef je dan op via de leerkracht van je eigen school. Wees er snel bij want er zijn per school slechts een beperkt aantal plekken te vergeven! Vol is vol! Wie het eerst komt die mag meedoen!

Dit evenement is een samenwerking van Stichting 800 jaar Horst aan de Maas, Kerngezond, en Gezondste Regio 2025. Initiatiefnemers Paul Rouwet (Lindehoeve) en John Jenniskens (Gewoen Grubbevors).

Via Gezondste Regio 2025 met korting naar Funpop!

Via Gezondste Regio 2025 met korting naar Funpop!

ZATERDAG 25 MEI 2019
ZONDAG 26 MEI 2019

“Kasteelpark ter Horst” te Horst

Funpop is hét openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking én hun familie, vrienden en bekenden. Wij geven deelnemers aan Rundje um ut Hundje en mensen voor wie het om financiële redenen lastig is om naar Funpop te gaan een korting van 50% op de entreeprijs.

Wil jij gebruik maken van de korting of heb je op andere gebieden hulp nodig om Funpop te bezoeken? Wij denken graag mee. Stuur een e-mail naar info@gezondsteregio2025.nl!

Bekijk de foto’s van dit event

Healthy Living Event 

Healthy Living Event 

Donderdag 16 mei 2019

17.00 – 20.00 uur | HAS Hogeschool vestiging Venlo

Hoe ziet de gezonde stad eruit? Wat kun je doen om medewerkers binnen een bedrijf vitaal te houden? En hoe stimuleer je de consumptie van groente- en fruit? In september 2019 gaan we in Venlo van start met de opleiding Healthy Living.

Samen met de Gezondste Regio 2025 gaan studenten van HAS Hogeschool de uitdaging aan om van Noord-Limburg de gezondste regio te maken. Naast onderwijs richt de HAS zich ook op kennisontwikkeling en kennistransfer. Hiervoor werken we in Limburg nauw samen met partnerbedrijven uit de regio.

Tijdens dit event geven we meer inzicht in de opleiding en in de verschillende mogelijkheden om de samenwerking aan te gaan om te werken aan de gezondste regio. Kom in contact met studenten, lectoraten en partners van de HAS.

Gezondheidscafé ‘Cultuur en Gezondheid; best een goed duo’

Gezondheidscafé ‘Cultuur en Gezondheid; best een goed duo’

Woensdag 17 april 2019

De Gezondste Regio 2025 breidt zich uit naar Venlo. Daar wordt op woensdag 17 april het eerste gezondheidscafé georganiseerd. Cultuur en Gezondheid zullen hierbij centraal staan.

Bij gezondheid ligt het accent niet op ziekte, maar op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De deelnemers gaan tijdens het gezondheidscafé in gesprek over de manieren waarop cultuur kan bijdragen om mensen zich fijn te laten voelen.

Hieraan werken mee: de Bibliotheek Venlo, het Kunstencentrum Venlo, Filmtheater De Nieuwe Scene, Theater De Garage, Museum van Bommel van Dam, en In Balans, praktijk voor oefentherapie en dans. Zij zullen voorbeelden laten zien van welke uitwerking cultuur kan hebben op het welzijn van mensen. Tom Doesborg van L1 begeleidt de avond.

De avond is van 19.00 tot 21.00 uur bij Stèk, Bibliotheek Venlo, aan de Begijnengang in Venlo.

Bekijk de foto’s van dit event

Kies met ons mee!

Kies met ons mee!

Woensdag 20 maart 2019

Woensdag 20 maart was Gezondste Regio 2025 tijdens de verkiezingen aanwezig in het gemeentehuis van Horst. We trakteerden op een lekkere appel van ’t Gruntehöfke en stelde daarbij de vraag: Kies jij ook voor gezondheid? En wat is gezondheid dan voor jou?

Bijeenkomst van de Rabobank, partner van Gezondste Regio 2025

Bijeenkomst van de Rabobank, partner van Gezondste Regio 2025

Dinsdag 19 maart 2019

De Rabobank is een van de betrokken partners van Gezondste Regio 2025. Deze betrokkenheid is terug te zien in het project ‘Samen voor de Gezondste Regio 2025’, waarin ze een aantal onderwerpen uit onze thema’s hebben omarmd. We vinden het natuurlijk geweldig om te zien dat een partner op deze manier wil bijdragen aan onze ambitie om in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn.

Op dinsdag 19 maart organiseert De Rabobank een aftrap van hun project. Tijdens deze bijeenkomst vertellen ze over de plannen die ze hebben. Als Gezondste Regio 2025 krijgen we deze avond ook een podium om te vertellen wie we zijn en om onze partner de Rabobank veel succes toe wensen!

Natuurlijk is ook onze achterban welkom tijdens de bijeenkomst op 19 maart. Hieronder vind je de uitnodiging van de Rabobank en de wijze waarop je jezelf kunt aanmelden.
https://communicatieshop.rabobank.nl/publicdata/Mail/2325180/viewonline.html

Gezondheidsprikkel 2019

Gezondheidsprikkel 2019

Donderdag 31 januari 2019

Op donderdag 31 januari worden door de Gezondste Regio 2025 ‘gezonde initiatieven’ beloond met een Gezondheidsprikkel. Uit handen van de leden van de Raad van Gezondheid van Gezondste Regio 2025, ontvangen vijf organisaties elk een cheque van € 1.000,-. In de gemeente Horst aan de Maas en in de regio Noord-Limburg worden jaarlijks vele gezonde evenementen en mooie gezonde initiatieven ontplooid door burgers, organisaties en samenwerkingen. Gezondste Regio 2025 juicht deze activiteiten toe en wil een aantal initiatieven met een financiële bijdrage stimuleren. Daarom worden de ‘Gezondheidsprikkels’ uitgereikt.

Gezondheidscafé ‘gezonde bedrijven en organisaties’

Gezondheidscafé ‘gezonde bedrijven en organisaties’

Woensdag 28 november 2018

Woensdag 28 november was er een ’Gezondheidscafé’ bij Rabobank Horst-Venray, met als thema: gezonde bedrijven en organisaties. Het was een mooie avond. Kon jij er deze keer onverhoopt niet bij zijn? Niet getreurd, er volgt spoedig meer informatie over de volgende edities in 2019.

Alle betrokkenen bedankt en graag tot de volgende keer!

Gezondheidscafé

Op 28 november 2018 om 19.15u vindt het gezondheidscafe plaats met het thema: Gezonde bedrijven en organisaties.

De avond begint als opwarmer met enkele pitches rondom het thema Gezondheid. Daarna praten we hierop door onder leiding van gastheer Rob van Lieshout. Onderwerpen die de revue passeren: wat kan een gezondheidscentrum voor (gezonde) werknemers betekenen? Kun je werknemers stimuleren meer bezig te zijn met hun eigen gezondheid? Wat is de rol van arbeidsmigranten in gezonde bedrijven  in Noord-Limburg? Wat betekent de Horster Ondernemersprijs voor een bedrijf?

Locatie: Rabobank Horst Venray, Spoorweg 2 in Hegelsom. Meld je snel aan want vol=vol

[contact-form-7 404 "Not Found"]

’t Plein is vanaf 26 oktober open voor publiek!

Op vrijdag 26 oktober 2018 openen we de fysieke locatie van de Gezondste Regio 2025: ’t Plein. Met de fysieke locatie creëren we een plek waar we mensen informeren en inspireren over de Gezondste Regio 2025. Een plek waar we mensen de gelegenheid geven om met ons mee te doen en mee te denken. Een mooie stap in onze ambitie om als Noord-Limburg in 2025 de Gezondste Regio van Europa te zijn.

Locatie: Wilhelminaplein 6, Horst (in het Gemeentehuis van Horst aan de Maas)

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 -16:00

Gezondste Regio 2025

De Gezondste Regio 2025 heeft de ambitie om als regio Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn. Gezondheid is iets wat iedereen raakt en wat voor ons allemaal belangrijk is. Met onze ambitie creëren we samenwerkingen en zien we dat er nieuwe gezondheidsinitiatieven ontstaan. De Gezondste Regio 2025 motiveert, inspireert en verbindt hierbij. We doen al ontzettend veel op dit gebied en dat is ook nodig: we kunnen niet langer stil blijven zitten. Samen met de omgeving zijn wij voortdurend onderweg naar die stip op de horizon. Een stip die steeds dichterbij komt! Doe mee!

’t Plein is er voor iedereen; vanaf vrijdag 26 oktober kunnen alle geïnteresseerden vrijblijvend binnen komen lopen. We zien u graag!

Opening ’t Plein

Opening ’t Plein

Donderdag 25 oktober 2018

Donderdag 25 oktober werd officieel ’t Plein geopend! Het was een mooi moment en een volgende stap om het gedachtegoed van positieve gezondheid onder de aandacht te brengen. Ben je al komen kijken bij ’t Plein? We zijn te vinden in de ontvangsthal van Gemeente Horst aan de Maas.

Meld je aan voor de Voedselkaravaan in de Peel

Meldt je vóór 19 oktober 2018 aan voor de Voedselkaravaan in de regio Noord-Limburg – Oost-Brabant.
Op 27 oktober trekt de Voedselkaravaan langs verschillende boeren in de Peelregio en vinden diverse workshops plaats met als centrale thema: een transitie naar een duurzamere landbouw. Alle informatie vindt u op
 https://www.voedselanders.nl/27-oktober-voedselkaravaan-noord-limburg-zuidoost-brabant/

De Voedselkaravaan is een initiatief van het Netwerk Voedsel Anders en richt zich op burgers en consumenten, ondernemers in de voedselketen, maatschappelijke organisaties en de overheid. In de Peelregio staat de Voedselkaravaan stil bij het onderlinge begrip tussen boer en burger en het verder verduurzamen van de gangbare landbouw. Met praktijkverhalen informeren we boeren en consumenten over huidige ontwikkelingen en mogelijkheden tot transitie.

’s Morgens rijdt de bus vanuit Venlo naar bedrijven en andere inspirerende initiatieven in de Peelregio. In Venlo volgt een lunch met een infomarkt waar inspirerende initiatieven zich presenteren aan het publiek. In de middag zijn er inleidingen, workshops en films over lokale initiatieven en mogelijke alternatieven binnen het Europese handels- en landbouwbeleid. Zo komen er zowel praktijkinitiatieven als mogelijk structurele beleidsalternatieven aan de orde.

De Voedselkaravaan vertrekt op zaterdag 27 oktober 2018 in Venlo.
Aanmelden kan tot 19 oktober 2018 via https://www.voedselanders.nl/27-oktober-voedselkaravaan-noord-limburg-zuidoost-brabant/
Omdat er beperkte plaatsen zijn voor een aantal excursies en workshops krijgen degenen die zich het eerste aanmelden voorrang.

Opening ’t Plein

Op donderdag 25 oktober 2018openen we de fysieke locatie van de Gezondste Regio 2025: ’t Plein. Via deze weg willen we u uitnodigen om bij de opening aanwezig te zijn. Graag zouden we iedereen willen uitnodigen maar i.v.m. beperkte plek is donderdag 25 okt voor genodigden en vrijdag 26 okt voor geïnteresseerden. Met de fysieke locatie creëren we een plek waar we mensen informeren en inspireren over de Gezondste Regio 2025. Een plek waar we mensen de gelegenheid geven om met ons mee te doen en mee te denken. Een mooie stap in onze ambitie om als Noord-Limburg in 2025 de Gezondste Regio van Europa te zijn.

Waar en wanneer?

Locatie: Wilhelminaplein 6, Horst (in het Gemeentehuis van Horst aan de Maas)

Wanneer? Donderdag 25 oktober 2018, om 16.30 uur

 

Gezondste Regio 2025

De Gezondste Regio 2025 heeft de ambitie om als regio Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn. Gezondheid is iets wat iedereen raakt en wat voor ons allemaal belangrijk is. Met onze ambitie creëren we samenwerkingen en zien we dat er nieuwe gezondheidsinitiatieven ontstaan. De Gezondste Regio 2025 motiveert, inspireert en verbindt hierbij. We doen al ontzettend veel op dit gebied en dat is ook nodig: we kunnen niet langer stil blijven zitten. Samen met de omgeving zijn wij voortdurend onderweg naar die stip op de horizon. Een stip die steeds dichterbij komt! Doe mee!

 

Graag tot ziens op 25 oktober!

’t Plein is er voor iedereen. De officiële opening zal alleen voor genodigden zijn, maar vanaf vrijdag 26 oktober kunnen alle geïnteresseerden vrijblijvend binnen komen lopen. We zien u graag!

 

Klik hier om u aan te melden 

Inschrijven alleen voor genodigden

 

Positieve Gezondheid: vitaal in het groen!

Natuur doet je goed. Groen is gezond! Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Positieve Gezondheid gaat over alle facetten van het leven, de relatie met natuur en voeding is er daar één van.

In de eerste bijdrage van de avond licht het Instituut voor natuureducatie (IVN) bovenstaande onderzoeksbevindingen toe tijdens de inspiratiesessie Positieve Gezondheid: vitaal in het groen! IVN zet  zich in om alle mensen in Nederland toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. In de lezing gaat IVN met name uitvoerig in op het project biowalking: wandelingen in de natuur onder begeleiding van een zorgprofessional en natuurgids voor mensen met een chronische ziekte.

De tweede bijdrage gaat over de eetbare leefomgeving. Als wij gezond en duurzaam willen eten, waarom is eetbaar groen in onze leefomgeving dan niet de gewoonste zaak van de wereld? In deze sessie bespreken we waarom en hoe buitenruimte van scholen en kinderopvang, zorg- en wijkvoorzieningen, bedrijven en woningen baat kunnen hebben bij de aanwezigheid van fruit- en notenbomen, eetbare kruiden en bloemen en groenten. Aan de hand van voorbeelden ontdekken we hoe eetbaar groen een leefomgeving helpt (positief) gezond en duurzaam te worden. Mensen die de vruchten van hun omgeving kunnen plukken, gaan ervan houden en willen ervoor zorgen.

Tenslotte gaan we deze avond ook actief aan de slag met de Quickscan Mijn groene vingers (www.onzeoogst.nl). Door deze scan in te vullen zie je in één oogopslag hoe groen jouw vingers zijn. We bespreken hoe je zelf aan de slag kunt gaan met een eetbare leefomgeving.

Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze inspirerende bijeenkomsten die op drie verschillende momenten en locaties plaatsvinden. De inspiratiesessies worden georganiseerd door het Actiecentrum Limburg Positief Gezond en de toegang is gratis.

Maandag 1 oktober 2018 bij het LEFteam
Elisabeth Strouvenlaan 51A, 6214 AX Maastricht
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur

Dinsdag 9 oktober 2018 bij de Graasj Roermond
Knevelsgraafstraat 21, 6041 GP Roermond
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur

Maandag 22 oktober 2018bij Beej Benders
Monseigneur Nolensplein 54 Venlo
19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur

Stand Together

Op 29 september 2018 vindt de tweede editie plaats van

Stand Together.
Maarten Hermans uit Melderslo gaat de uitdaging aan:
120 km hardlopen in 12 uur voor een goed doel.
Wil je Maarten en alle andere deelnemers aanmoedigen? De entree is GRATIS.

Maar wil jij sportief bezig zijn, wil je het goede doel steunen, of wil je jezelf en/of je kinderen laten kennismaken met: GEZONDE en GEZELLIGE activiteiten of kom je juist voor ONTSPANNING?  Of genieten van een hapje en een drankje van Lekker (K)eten en Het Proeflokaal?

KOM DAN OP:
Wanneer:  Zaterdag 29 september 2018
Tijd:             tussen 07:00-22:00
Plaats:        Kasteelse Bossen (atletiekbaan)

Loop één of meerdere rondjes op eigen tempo van 2.1 km mee of neem deel aan diverse workshops (o.a. blotenvoetenpad, mindfull run, free run, bootcamp, yoga en nog veel meer)

GR2025 in gemeentehuis

De Gezondste Regio 2025 krijgt, samen met het Toeristisch Informatiepunt, onder de noemer ’t Plein een plek in het gemeentehuis in Horst. Vandaar uit wil de organisatie onder andere mensen informeren over haar projecten en activiteiten organiseren.

De Gezondste Regio 2025 (GR2025) werd eind 2015 in het leven geroepen. Doel is dat de regio Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa is. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke gezondheid, maar gezond leven in de breedste zin van het woord, zegt gezondheidsmaker Jan Jenneskens. “We willen daarbij het gedachtegoed van positieve gezondheid uitdragen en inzetten op preventie. Dit doen we door aan te haken bij bestaande initiateven, partijen met elkaar in verbinding te brengen en door zelf activiteiten te organiseren, zoals de Gezondheidscafés. Deze regio is een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en leven. De Gezondste Regio daarbij fungeert als paraplu voor allerlei activiteiten.” Jenneskens geeft aan dat er ook nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met de gezondheidscentra in de regio. “Samen met het gezondheidscentrum in Meerlo en het medisch centrum Lambertus in Blerick starten we bijvoorbeeld in oktober met een project waarbij we de aandacht willen vestigen op diabetes 2. En binnenkort gaan we om tafel met de wethouders van de zeven gemeenten om te praten over het alcoholgebruik onder jongeren en wat we daaraan kunnen doen.”
In het gemeentehuis in Horst opent GR2025 eind oktober samen met het Toeristisch informatiepunt een eigen ruimte. “Het is belangrijk dat we een plek hebben waar we dagelijks ons verhaal kunnen doen en duidelijk kunnen maken waar we mee bezig zijn. Het gemeentehuis wordt onze uitvalsbasis, maar we zijn geen verlengstuk van de gemeente. GR2025 is er voor de hele regio Noord-Limburg. De activiteiten proberen we zoveel mogelijk lokaal te organiseren. We zoeken overal de verbinding. Het zou geweldig zijn als er over een paar jaar in elke gemeente een ontmoetingsplek is.” De combinatie met het Toeristisch Informatiepunt noemt hij een logische. “De Gezondste Regio richt zich op een aantal thema’s, waaronder goed leven in Noord-Limburg. Dat sluit aan bij wat er allemaal te beleven is hier in de regio. De vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt worden ook ingezet bij de Gezondste Regio. Verder zoeken we ambassadeurs bij de diverse thema’s, zodat we nog meer naar buiten kunnen treden en een gezicht krijgen. We hopen iedereen mee te kunnen nemen.”

Fietstocht Beleef de Dag

Op woensdag 12 september 2018 werd voor de 13e keer de fietstocht ‘Beleef de Dag’, een tocht van maar liefst 46 km, georganiseerd door de Gemeente Horst aan de Maas, Zorgroep Noord-Limburg en KBO afdeling Horst en Sevenum. Deze activiteit, speciaal voor ouderen vanaf 55 jaar, is een extra stimulans om actief en sociaal in het leven te staan. Ongeveer 800 deelnemers stapten deze dag op de fiets.

Dit initiatief sluit in alle opzichten aan bij het gedachtengoed van de Gezondste Regio 2025.

We hopen dat iedereen ervan heeft genoten!

Nog genoeg te doen voor Gezondste Regio 2025

Landelijk gezien is de provincie Limburg de provincie waar de inwoners hun eigen gezondheid als slecht bestempelen. Ook in de regio Noord Limburg valt het niet mee. Genoeg werk aan de winkel voor Gezondste Regio 2025, we kunnen nog veel doen aan een verbetering van de beleving van onze gezondheid. Noord Limburg op weg naar de Gezondste Regio van Europa in 2025, nog een behoorlijke stuk te gaan, maar in ieder geval nodig dat we eerste en volgende stappen zetten.

Met de thema’s school en gezondheid, food en agri  (gezonde voeding), gezonde bedrijven en organisaties, persoonlijke gezondheid en goed leven is Gezondste Regio 2025 aan de slag om haar stip aan de horizon vorm te geven en verbindingen te maken in de regio Noord Limburg, samen sterk!

Op heel veel plekken staat het thema gezondheid op de agenda, vaak als project, als nieuw initiatief of omdat er een grote noodzaak aan ten grondslag ligt. Gezondste Regio 2025 helpt, ondersteunt, neemt initiatief en brengt vooral samenwerking en verbinding tot stand. Veel partijen zijn op verschillende manieren bezig om hun kinderen, scholieren, medewerkers, doelgroep te helpen aan de slag te gaan. Vanuit Gezondste Regio 2025 hanteren we het gedachtegoed van Positieve gezondheid als onze gemeenschappelijke taal, als onze uitgangspunten om verbetering tot stand te brengen.

Steeds meer partijen sluiten aan bij ons initiatief en geografische grenzen zijn dan geen belemmeringen meer. Noord Limburg als gezondste regio in 2025, denk mee, doe mee en help mee. Heeft u ideeën, suggesties of wilt u meehelpen en meedoen, neem dan contact op met info@gezondsteregio2025.nl?. U zult snel iets van ons horen!

Walk 4 the roses

2000 wandelaars, vele sponsoren, een heel team vrijwilligers en een fantastische organisatie maakten deze dag tot een geweldig evenement. Wij zijn trots op al deze mensen die in beweging komen voor het goede doel. Wij ondersteunen dit initiatief en hebben dit evenement dit jaar beloond met een financiële bijdrage door middel van de gezondheidsprikkel.

Bedankt allemaal!

Walk 4 the roses

Namens het team van de Gezondste Regio 2025 willen wij de organisatie van de W4TR en natuurlijk alle wandelaars heel veel succes wensen a.s. zondag!
#GR2025 #GezondsteRegio2025. #W4TR2018 #26augustus

Gezondheidscafé 17 april

Dinsdag 17 april as. om 19.30 zal het volgende gezondheidscafé van gezondste Regio 2025 plaatsvinden in het Citaverde College. Vanaf 19.00u is er inloop en staan koffie en thee klaar. In het eerste gedeelte zal het actiecentrum Limburg Positief Gezond met de bezoekers in dialoog gaan over het gedachtengoed van positieve gezondheid. Wat is dat nou, wat betekent het, wat kun je ermee.
Daarna aan tafel en presentator Rob van Lieshout blikt met zijn gasten terug op het vorige gezondheidscafé waarin Erik Scherder en Willem Philipsen over het fitte brein vertelden en het belang van genoeg ebwegen in ieder geval meegaven. Mai van der Beele zal vertellen over de effecten van muziektherapie voor het menselijk brein en Chantal Kramer en Frans Verhaag lichten toe hoe de gemeente Horst aan de Maas actief bezig is met haar medewerkers om fit te blijven.
Daarna is het woord aan de andere gasten, Jeu van helden en Frank Schrijven zullen “Zeen” aan u voorstellen, een nieuw platform voor kunst en cultuur in de regio. Marike van Eijs is vertegenwoordiger van een grote groep mensen die zich bezighouden met natuurlijke gezondheid. Wat is dat en welke droom hebben zij? Anouschka Heinemans en leerlingen van het Citaverde College zullen de gasten informeren over de nieuwe ‘dierenartsenpraktijk’ van de school waar leerlingen in de praktijk het vak oefenen.
Samen zullen we ook nog spreken over het nieuwe initiatief dorpslab in Horst Centrum. Welke kansen zijn daar en welke partijen willen meedoen. Van harte uitgenodigd voor een informatieve, inspirerende avond van de Gezondste Regio 2025. Bent u erbij? Aanmelden kan via https://www.gezondsteregio2025.nl/evenementen/gezondheidscafe-dinsdag-17-april/

Gezondheidscafé 27 maart

Het geplande gezondheidscafé moeten wij helaas om organisatorische redenen verschuiven naar dinsdag 17 april.

De inhoud en uitnodiging hiervoor volgen zo spoedig mogelijk.

Bedrijven en kennisinstellingen maken zich samen sterk voor duurzamere en gezondere voedselkeuzes

Hoe kiezen consumenten het voedsel dat ze kopen en eten? En hoe kunnen bedrijven consumenten helpen om gezondere en duurzamere keuzes te maken en tegelijkertijd meerwaarde en maatschappelijke impact creëren voor hun bedrijf? Eerder RIVM-onderzoek geeft aan dat negen op de tien mensen in Nederland te weinig groenten en fruit eten. Een consortium van 19 partners bestaande uit kennisinstellingen, bedrijven en non-profit organisaties geeft daarom nu inzicht in welke interventies consumenten daadwerkelijk verleiden tot gezondere en/of duurzamere voedselkeuzes in hun werkomgeving, buitenshuis en online.

Inzicht in voedselkeuzegedrag is nodig

Bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben behoefte aan meer kennis en praktische inzichten op het gebied van voedselkeuzegedrag van consumenten. Ze willen beter begrijpen waarom consumenten welk voedsel eten en kopen en hoe zij kunnen bijdragen aan een gezonder aankoop- en eetpatroon. Daarom is een publiek-private samenwerking (PPS) opgezet met de naam Food Value Impact (FVI).

De bedrijven binnen FVI zijn vooral actief in ‘out of home’, werkomgeving en ‘online foodboxen’. Bij relevante interventies kan worden gedacht aan het optimaliseren van porties van groente, vlees en vis in horecagelegenheden en bedrijfsrestaurants. Het doel is om de milieu impact en/of voedselverspilling te verlagen en tegelijkertijd de gezondheid en tevredenheid van gasten positief te beïnvloeden. Bij alle interventies die worden uitgevoerd staan onder andere de volgende vragen centraal: ‘Welke factoren hebben welk effect op voedselkeuzegedrag in de praktijk?’ En welke impact hebben deze interventies op de algehele gezondheid en het milieu?’

Food Value Impact
Binnen FVI wordt de kennis en de praktijk samen gebracht door interventies te ontwikkelen met een sterke wetenschappelijke basis en een praktische en realistische toepasbaarheid binnen het bedrijfsleven. Er zijn een aantal voorwaarden voor succes: er moet vraag zijn naar de geïntroduceerde producten, de klanten moeten tevreden zijn en blijven en de interventie moet organisatorisch en kostentechnisch uitvoerbaar zijn. Alleen dan is het mogelijk om impact te maken die ook blijvend is. Deze aanpak komt terug in de naam Food Value Impact en laat ook de ambitie zien om grote maatschappelijke veranderingen in gang zetten.

Wat levert de samenwerking concreet op?
Het project levert nieuwe inzichten in hoe consumenten via (onbewuste) routes worden verleid tot gezonder en/of duurzamer voedselkeuzegedrag. Samen met de partners wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat en hoe kan worden aangeboden tijdens vergadermomenten zodat werknemers al een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten of fruit binnenkrijgen. De gezondheid van de werknemers is immers een belangrijk goed voor een organisatie. Daarnaast ontwikkelt de PPS betere methoden om echt gedrag te meten onder grote groepen mensen in zogenoemde real life settings. Ook komt er een overzicht van de bestaande kennis over de effecten van diverse gedragsbepalende factoren op gezonde en duurzame voedselkeuzegedrag van consumenten in de praktijk.

Bijdrage aan maatschappelijk verantwoorde sector
Zowel de agrifood- als de tuinbouwsector benadrukt in haar innovatie-agenda het belang van een maatschappelijk verantwoord ondernemende sector die bovendien gezondere voedselkeuze – waar groenten en fruit een grote rol in spelen – wil stimuleren. Wanneer de consumentenvraag naar duurzame en gezondere producten toeneemt, komen de uitdagende doelstellingen waar de agrifood- en tuinbouwsector op het gebied van klimaat en milieu, energie, en verspilling voor staat, dichterbij. Ook betekent een gezonde en vitale samenleving dat de stijgende zorgkosten van voedsel gerelateerde ziekten worden ingeperkt.

De PPS Food Value Impact is een samenwerkingsverband tussen het Clusius College, Compass Group, Dutch, de gemeente Horst aan de Maas, de gemeente Venray, de gemeente Venlo en de gemeente Medemblik, Greenco, The Greenery, Greenport Noord-Holland Noord, HMSHost International, Koninklijke Horeca Nederland, Louis Bolk Instituut, Unilever, Van der Valk International, Van Gelder groente & fruit, Variatie in de Keuken en Wageningen Economic Research dat mede gefinancierd is door Rabobank Coöperatie Fonds Amsterdam. De PPS Food Value Impact wordt gefinancierd door de Topsector Agri & Food en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

 

Meer informatie: wur.nl/foodvalueimpact

Inspirerende sprekers in vol Gasthoês!

Birgit op de Laak: ‘Vanaf morgen zitten we allemaal op de fiets achter het bureau!’

 

‘Als je een bouwvergunning geregeld wil hebben, moet je bij mijn zus zijn’. Willem Philipsen kreeg een vol Gasthoês (zo’n 300 aanwezigen) aan het lachen. Op het grote scherm zag het publiek een foto van Samantha Philipsen, medewerker gemeente HadM, aan het ziekbed van Willem. Hij was herstellende van een hersenoperatie. Veel collega’s keken naar de foto en waren onder de indruk van het verhaal van Willen. En daarna ook van de lezing van Erik Scherder. Was jij er niet bij? Lees dan vooral verder.

 

Woensdagmiddag vertelde Willem als eerste zijn inspirerende verhaal aan inwoners en ondernemers uit Horst aan de Maas en omstreken. Na Willem was Erik Scherder aan de beurt. Met veel humor gaf hij alle aanwezigen nog meer informatie over bewegen en gezondheid. Enkele eye-openers: Het brein is tot je 30ste nog volop in ontwikkeling en beweging stimuleert in allerlei opzichten die ontwikkeling. Of deze: statistieken laten zien dat voldoende beweging ook na je 30ste  bv. alzheimer jaren kan uitstellen. En de meest confronterende voor alle aanwezigen: Voldoende bewegen betekent een half uur per dag aaneengesloten lichte inspanning. Alleen dan is er sprake van de gezonde effecten voor het brein.

 

Uit de reacties na afloop bleek dat hij en Willem gevoellige snaren hadden geraakt. Unaniem enthousiasme en zonder twijfel een opstap naar meer. De gemeente Horst aan de Maas en de Gezondste Regio 2025 gaan samen door op deze weg. De gezondheidcafé’s in deze vorm –interessante sprekers en veel aanwezigen- lijken een schot in de roos. De lezing van Willem en Erik is in zijn geheel gefilmd. De gehele bijeenkomst is terug te zien op https://youtu.be/jx_UebMH3QA Op 27 maart is een volgend ‘gezond moment’ gepland. Dat zal nog volledig in het teken staan van de interessante ontmoeting van het fitte brein. Nadere informatie volgt.

 

Terugblik GR2025-HILTHO-Congres

Het GR2025-HILTHO-congres richtte zich op de doelgroep lokale en regionale ondernemers en ondernemende partijen. Het doel wat voor ogen stond is ondernemers en ondernemende partijen inzicht te verschaffen in de kansen die ‘Gezondheid in de brede zin’ kunnen bieden. Op velerlei terreinen kan een focus op gezondheid leiden tot nieuwe business en verdienmodellen. Denk aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten die inspelen op de groeiende behoefte van mensen om gezond te leven of gewoon ‘lekker-in-je-vel’ te zitten. Met een onmiskenbare trend van vergrijzing ontstaat een nieuwe kansrijke markt, ook wel aangeduid als ‘silver-economy’. Voor deze doelgroep is ‘gezondheid en welbevinden’ een belangrijke behoefte, temeer daar men verwacht om langer onafhankelijk te zijn van steun en zorg en langer de eigen regie te voeren over zelfstandig wonen.
Maar ook de focus op gezondheid van medewerkers, zorgt voor mogelijke nieuwe winstgevendheid omdat de ‘asset arbeid’ steeds belangrijker wordt. De strijd om de young professional is in vele sectoren al losgebarsten en de dus helpt een focus op een gezonde werkplek hierbij.
Het programma van het congres speelt hierop in.
Machteld Huber als grondlegster van Positieve Gezondheid hielp de zaal om een bredere blik te krijgen rondom ‘gezondheid’. Met name hoe men de eigen regie over een gezonde leefstijl kon ontwikkelen zet aan het denken over waarop ondernemers zich kunnen richten. Na deze ‘mind-opener’ was het de beurt aan Arko van Brakel om de zaal duidelijk te maken dat er alle kansen zijn. Gewoon beginnen, actie ondernemen en vooral veel zelfstandigheid geven aan werknemers gaat de zaak vooruit helpen. Durf hier dus anders te denken en te werken. De kansen liggen voor het oprapen. De inspirerende manier waarop Arko de zaal voorbeelden aan reikte, maakte veel los. Ten slotte pitchte Bart Nieuwenhuis van Fontys Hogescholen zijn lectoraat Business Service Innovatie. Zijn boodschap was duidelijk: als er ondernemers zijn die willen nadenken over de kansen die ‘gezondheid’ biedt, en als er al ondernemers zijn die in een transitie willen om meer diensten gerelateerd aan ‘gezondheid’ willen ontwikkelen, dan steekt het Lectoraat van Fontys zijn hand uit om te helpen. Student- en docentonderzoekers zijn graag bereid om projecten en trajecten mee op te zetten en uit te voeren om zodoende de kansen van de focus op gezondheid te kunnen verzilveren.

Naast de key-note speakers is ook aandacht geschonken aan ‘local-heroes’. De coöperatie Zamen en het Office Inspiration Center zijn voorbeelden van bedrijven/organisaties die aan de slag zijn gegaan met ‘gezondheid’. Beide lieten zien dat nieuw denken en nieuwe vormen van samenwerking rondom producten en diensten die met ‘gezondheid’ in brede zin van het woord te maken hebben, tot successen leiden.
Tussen de sprekers door is het publiek vermaakt met cabaret/muziek. Afgesloten werd met een lekkere en natuurlijk gezonde lunch. Al met al een voor de 80 bezoekers nuttige en inspirerende ochtend vol met nieuwe inzichten over ‘gezondheid’ en de kansen die dit biedt.

Bekijk hieronder alle video’s en presentaties van deze inspirerende bijeenkomst.

Vijf gezonde initiatieven ontvangen Gezondheidsprikkel

Op dinsdag 19 december zijn tijdens een druk bezochte netwerkbijeenkomst bij de IJsbaan in Horst-Centrum door de Gezondste Regio 2025 vijf projecten beloond voor hun ‘gezond’ initiatief. Uit handen van de leden van de Raad van Gezondheid ontving elk project een cheque t.w.v. €1.000,-. De gezonde initiatieven die dit jaar een “prikkel” in ontvangst mochten nemen; Naoberzorg Meerlo-Tienray, Beweegprogramma voor kinderen 0-2 jaar, Boerderij educatie (Noord)-Limburg, Brokeze Bruist en Walk 4 the Roses.  

Naoberzorg Meerlo-Tienray en Swolgen zet zich op vele terreinen in om mensen te ondersteunen en ze te helpen zolang mogelijk zelfstandig te wonen en te leven. De samenwerking binnen de drie kernen biedt veel mogelijkheden voor de vrijwilligers om maatwerk aan mensen te bieden. Zij ontvangen een Gezondheidsprikkel voor de samenwerking in de drie kernen en de totale breedte van hun zorg. Beweegprogramma voor kinderen (0-2 jaar) is een nieuw initiatief van een groep fysiotherapeuten die door preventie peuters en ouders wil begeleiden in het voorkomen van “motorische” problemen en overgewicht. Zij ontvangen de prikkel om dit programma goed op te kunnen starten.
Om kinderen te leren en kennis te laten maken met de vraag waar ons voedsel vandaan komt, is aan Boerderij educatie (Noord)-Limburg een Gezondheidsprikkel uitgereikt. Een stimulans om in de komende periode het programma verder onder de aandacht te brengen van kinderen en hun ouders. De vierde prikkel werd uitgereikt aan Brokeze Bruist, een cultureel en muzikaal festival waarin genieten en beleven ook voor gezonde energie zorgt. Aan Walk 4 the Roses werd de laatste prikkel toegekend. De wandeling voor KWF verbindt mensen ziek en gezond en stimuleert om over dit moeilijke onderwerp met elkaar verbinding te zoeken.

In onze regio worden jaarlijks vele gezonde evenementen en mooie gezonde initiatieven ontplooid door burgers, organisaties en samenwerkingen. Gezondste Regio 2025 juicht deze activiteiten toe en wil dit ook graag laten zien. Daarom worden de ‘Gezondheidsprikkels’ ieder jaar uitgereikt.

Ook een goed voorbeeld van een gezond initiatief is het project “Fit naar je werk” van de gemeente Horst aan de Maas en van de businessclub Wittenhorst. Fit naar je werk begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van coaching, stage en bedrijfsbezoeken weer naar een plek in het arbeidsproces. Wethouder Birgit op de Laak reikte aan de negen deelnemende bedrijven daarvoor een certificaat uit. Dit project zal in de toekomst verder worden voortgezet.

Gezondste Regio 2025 op weg naar een gezond en vitaal 2018!

U kunt alle foto’s van deze bijeenkomst gemaakt door Fotogroep Horst aan de Maas bekijken via deze link.

Netwerkbijeenkomst en uitreiking Gezondheidsprikkels 2017

Gezondste Regio 2025 reikt op dinsdag 19 december tijdens een netwerkbijeenkomst bij de IJsbaan in Horst de Gezondheidsprikkel 2017 uit. U bent van harte uitgenodigd dit evenement bij te wonen en samen met ons een mooi jaar van GR2025 af te sluiten met een drankje en een hapje. 

Vijf gezonde initiatieven in de regio die gekozen zijn door de Raad van Gezondheid van GR2025 ontvangen deze namiddag een pluim ondersteund door een financiële tegemoetkoming. Daarnaast is er tijd voor een korte terugblik op de initiatieven die vorig jaar de Gezondheidsprikkel in ontvangst namen en hoe zij er nu voor staan.
U bent dinsdag 19 december vanaf 17.00 uur van harte welkom in het horecagedeelte van de IJsbaan Horst aan het Wilhelminaplein in Horst. Het programma start om 17.30 uur en duurt tot ongeveer 18.30 uur waarna er tot 19.30 uur gezellig nagepraat kan worden onder het genot van een hapje en een drankje.

U kunt zich tot uiterlijk 14 december aanmelden voor de uitreiking van de Gezondheidsprikkel bij de IJsbaan in Horst via deze link.

Graag tot dinsdag 19 december in het sportieve hart van Horst!

“Wij doen mee”-certificaten voor ondernemers O-twee

De leden van O-twee, Organisatie voor Ondernemingen hebben woensdag 29 november het certificaat ‘Wij doen mee’ van de Gezondste Regio 2025 uitgereikt gekregen tijdens de ledenvergadering in het gemeentehuis van Horst aan de Maas.

O-twee is een van de Founding Fathers van de Stichting Gezondste Regio 2025. Daarmee steunt O-twee actief het doel van GR2025: helpen realiseren dat de regio Noord-Limburg de gezondste regio van Europa in 2025 wordt.

O-twee, voorheen Industriële Club Horst aan de Maas, is een organisatie die zich inzet voor ondernemers uit Horst aan de Maas. Belangrijke pijlers daarbij zijn een gezonde economie, goede logistieke bereikbaarheid en een prettig leefklimaat. “En deze pijlers hebben zeker raakvlakken met de doelen die GR2025 nastreeft”, zegt Ingrid van Kempen, bestuurslid van O-twee. “Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat we onze jeugd, die onze toekomstige werknemers zijn, een prettig leefklimaat bieden in Horst aan de Maas. We hopen daarmee te bereiken dat jongeren ervoor kiezen om te blijven wonen in deze regio.”

Naast O-twee Horst aan de Maas zijn ook gemeente Horst aan de Maas, Rabobank Horst Venray, Stichting Agribelang Horst en Onderwijscluster Horst Founding Father van de Gezondste Regio 2025.

Uitreiking Hoofdprijs Hiltho-routekaart in Venray

Afgelopen week werd de hoofdprijs van de Gezondste Regio 2025 Hiltho-routekaart uitgereikt aan de winnares uit  Venray.

Van 6 tot en met 11 oktober jl. vond de 50 jarige jubileumeditie van de lifestylebeurs Hiltho plaats. Ruim 360 standhouders presenteerden hun producten, diensten, hun bedrijven en hun activiteiten. Met 50.000 bezoekers een geweldig evenement in de Gezondste Regio 2025. Het thema ‘gezondheid’ had ruime aandacht tijdens deze jubileumeditie. Er was de mogelijkheid een gezondheidscheck te doen, er was advies over een gezonde leefstijl, gezonde voeding, beweging en begeleiding op weg naar een ‘goed’  gewicht.

De Gezondste Regio 2025 had in samenwerking met een groep ondernemers ook haar krachten gebundeld. Naast een geslaagd symposium dat werd georganiseerd op woensdag 11 oktober was er ook een Hiltho-routekaart samengesteld. Door een bezoek te brengen aan de deelnemende standhouders konden letters worden verzameld. Met het inleveren van de kaart en de letters konden mooie prijzen worden gewonnen.

De dagwinnaars hebben in de afgelopen weken allemaal hun prijzen in ontvangst mogen nemen. De hoofdprijs, een cheque ter waarde van 500 euro, was beschikbaar gesteld door Theo Lommen Tweewielerspecialist met vestigingen in Horst en Sevenum kwam in Venray terecht. Afgelopen week heeft Lynn Hales namens de Gezondste Regio 2025 aan mevr. Annette Bouten in Venray de prijs overhandigd.

Aan de deelnemers van de route werd ook gevraagd om suggesties, tips en reacties aan de Gezondste Regio 2025  mee te geven om daar in de komende periode aandacht aan te besteden. Blij en verrast mochten we allerlei creatieve ideeën en gedachten ontvangen, die van grote waarde zijn voor de volgende activiteiten van de Gezondste Regio 2025.

De Gezondste Regio 2025 heeft een vliegende start gemaakt en er is in de afgelopen anderhalf jaar al veel bereikt en het allerbelangrijkste er is veel draagvlak voor dit initiatief. Tijd om de volgende fase in te gaan door duidelijk te maken wat de speerpunten voor de komende periode worden en hoe deze beweging verder in de regio gestalte gaat krijgen.

Onze volgende activiteiten:

 • 29 november: Uitreiking “Wij doen Mee”-certificaten aan Otwee, de samenwerkende ondernemers in Horst aan de Maas.
 • 19 december: Bekendmaking van de gezondheidsprikkels voor verenigingen, bedrijven en initiatieven in de regio Horst aan de Maas.
 • 24 januari: Gezondheidscafé in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas, met als titel “Het fitte brein” voor bedrijven om hun werknemers te stimuleren een goede balans te vinden in de prestaties tijdens hun werk.

Zeven sportkantines in Horst aan de Maas genomineerd voor bronzen of zilveren sportkantine

Horst aan de Maas krijgt grootste aantal gezonde sportkantines van Nederland.

De kantines van zeven sportclubs in Horst aan de Maas zijn genomineerd voor een bronzen of zilveren predicaat. Deze clubs werkten afgelopen jaar met succes aan een gezonder aanbod. Zij worden komende weken beoordeeld door het Voedingscentrum om te zien of ze definitief voldoen aan de strenge eisen. Horst aan de Maas is daarmee met stip de gemeente met het grootste aantal gezonde sportkantines in heel Nederland

In Horst aan de Maas ging op 1 januari 2017 het initiatief De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas van start. Hockeymoeder Ingrid van der Sterren nam het initiatief en bedacht de aanpak. Ze zocht de samenwerking op met de gemeentelijke sportcoaches en JOGG regisseur en kreeg steun van de gemeente, De Gezondste Regio 2025 en Rabobank Horst-Venray. De Gezondste sportkantine Horst aan de Maas maakt vanaf het begin gebruik van het principe dat clubs met een eigen kantine een aantal maal bijeen worden gebracht om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Tijdens de bijeenkomsten in sportkantines werden inspirerende sprekers en lokale leveranciers uitgenodigd. Er was aandacht voor de leuke, lekkere en commerciële kant van gezonde producten in sportkantines en voor de praktische organisatie. VV Hegelsom, SV Melderslo, RKSV Wittenhorst, HCH, Sporting ST, HTC en SV United (Meerlo, gemeente Venray), laten zich binnenkort beoordelen voor het toekennen van het bronzen of zilveren predicaat van het voedingscentrum. Daarnaast zijn er nog een aantal verenigingen in Horst aan de Maas die kiezen voor een gezonde sportkantine als onderdeel van hun clubbeleid maar (nog) niet kiezen voor het predicaat.

Op 25 en 26 november organiseert De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas een speciaal weekend voor sportkantines. Sportverenigingen kunnen dan een lokale leverancier broodjes gezond, gezonde wraps, panini’s en verse soepen laten bezorgen om zelf te ervaren hoe hun leden reageren op een gezonder aanbod. Wethouder Birgit op de Laak (Jeugdzorg en Volksgezondheid) bezorgt het gezonde aanbod voor één keer bij de kantines. Daardoor besloten nieuwe kantines om de stap naar een gezonder beleid te zetten. De Gezonde Sportkantine Horst aan de Maas wil haar activiteiten nog zeker één jaar volhouden om een gezonder aanbod in sportkantines te verankeren.

Gezondheidsmaker Leon Weijs stopt

Na ruim anderhalf jaar is gezondheidsmaker Leon Weijs op 1 november jl. gestopt bij de Gezondste Regio 2025. In de periode dat hij kwartiermaker was, heeft hij ervoor gezorgd dat het initiatief van de grond kwam en het breed gedragen wordt.

 Een gezonde ambitie
De ambitie van de Gezondste Regio is dat Noord-Limburg in 2025 de gezondste regio van Europa wordt. Gezondheid is een term die alles met elkaar verbindt, iets dat iedereen raakt in alle lagen van de bevolking. De Gezondste Regio gaat over gezonde mensen die op een gezonde manier in een gezonde gemeenschap gezamenlijk aan de slag gaan om van hun eigen regio een prettige woon-, werk- en recreëeromgeving te maken die zich op deze gebieden ook daadwerkelijk onderscheidt.

De ambitie om in 2025 de gezondste regio te zijn, is eind 2014 ontstaan door een aantal ondernemers die nadachten over de doelen van de regio op de lange termijn. Samen hebben ze de handen ineengeslagen om deze ambitie te gaan realiseren. Leon Weijs werd door de initiatiefnemers aangesteld als Gezondheidsmaker. Hij had de rol van aanjager, verbinder en regelaar van deze beweging.

Succesvolle verbinder
Als gezondheidsmaker heeft Leon Weijs veel bereikt. De ambitie is verder vormgegeven en tevens is hij erin geslaagd om draagvlak te creëren en verbindingen te leggen tussen personen, bedrijven, organisaties, verenigingen en de overheid uit de regio. Nu deze doelstelling is bereikt, gaat het initiatief een nieuwe fase tegemoet waarin wordt gewerkt aan meer structuur en focus.

De komende periode wordt er gezocht naar een persoon die het huidige fundament verder gaat uitbouwen. Voorlopig worden de belangrijkste lopende zaken door Jan Jenneskens, voorzitter Raad van Gezondheid, opgepakt. Leon Weijs keert terug bij Fontys Hogescholen waar hij eerder projectmanager en docent was. Tevens gaat hij een rol spelen in de verbinding tussen het onderwijs  en ondernemers in Horst aan de Maas.

De organisatie en alle betrokkenen van de Gezondste Regio 2025 bedanken Leon Weijs voor zijn enthousiasme en inzet als gezondheidsmaker.

Uitreiking GR2025 “Wij doen mee”-certificaat

Nu ook zichtbaar voor alle bezoekers van het gemeentehuis: het GR2025 “Wij doen mee”-certificaat voor partner Gemeente Horst aan de Maas. Op maandag 30 oktober werd het certificaat uitgereikt aan wethouder Birgit op de Laak en burgemeester Kees de Rooij.

De Gemeente Horst aan de Maas is naast uitvoerder van wetgeving een drijvende kracht achter de doelstellingen om alle inwoners en bedrijven steun te bieden om op een goede en gezonde manier deel uit te maken van onze gemeenschap. Op velerlei gebied pakt de Gemeente die rol, maar geeft zij ook ruimte aan anderen om de gemeenschappelijke doelen te realiseren. De organisatie GR2025 met haar ambitie staat in alles voor het mede realiseren van de gemeentelijke doelen, met een focus op het bevorderen van gezondheid in de meeste brede zin van het woord. GR2025 draagt bij aan de noodzakelijke groei en ontwikkeling op sociaal, economisch en cultureel gebied binnen de Gemeente. Daarvoor verdient GR2025 de belangrijke steun voor de komende jaren van de Gemeente HadM als natuurlijke partner.

Het certificaat krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis!

Prijswinnaars HILTHO Gezondste Regio Route-kaart

Uit de vele ingeleverde Gezondste Regio Route-kaarten tijdens de Hiltho zijn de volgende winnaars van de dagprijzen getrokken:

Vrijdag 6 oktober
Cor Heldens uit Tienray
Els Saris uit Sevenum
Noa van den Brink uit Hegelsom
Anton Wiepkes uit Venlo

Zaterdag 7 oktober
Mike Cuijpers uit Horst
Patricia van de Burgt uit Meterik
voor Kim Vermeulen uit Beringe
Miloe & Mathijs Franssen uit Reuver.

Zondag 8 oktober
Adrie Baltussen uit Siebengewald
Isa Soree uit Lottum
Jolien Claessens uit Melderslo
Sanne Vergeldt uit Tienray

Maandag 9 oktober
Anjo Spreeuwenberg uit Horst
Anna Tax uit Wanssum
Riny Wagemans uit Horst
Gijs Verheijden uit Venlo

Dinsdag 10 oktober
Femke van Bree uit Grubbenvorst
Marlou Hendriks van de Weem uit Venray
Jolanda Thijssen uit Maasbree
Margo Geurts uit Horst

Winnaar Hoofdprijs
Annette  Bouten uit Venray!

Alle winnaars zullen per e-mail worden benaderd om de prijzen in ontvangst te nemen. Van harte proficiat!

Prijzen mede mogelijk gemaakt door: Theo Lommen tweewielerspecialist, het Loopcentrum, Anco lifestylecentre, Horst-Gezond en Lekker (K)eten.

 

GR2025 volop aanwezig tijdens de HILTHO

Het bruist van gezondheid in onze regio! Gezondheid in de breedste zin van het woord. Van gezonde voeding en beweging tot gezond ondernemerschap en innovatieve gezondheid in recreatie en cultuur. Ook tijdens de HILTHO van 6 t/m 11 oktober zal GR2025 volop aanwezig zijn.

In samenwerking met de Gemeente Horst aan de Maas is een gezondheidsroute ontwikkeld. Met een routekaart kunnen bezoekers verschillende stands bezoeken, van ondernemers die bijdragen aan de Gezondste Regio. Bij elke ‘halte’ krijgen bezoekers een letter en bij het voltooien van de route en het inleveren van de routekaart op de stand van de gemeente Horst aan de Maas maken bezoekers kans op mooie prijzen. Daarnaast laat Gemeente Horst aan de Maas je zien en ervaren hoe veelzijdig gezondheid is en op welke manier het leeft en vorm krijgt in onze gemeenschap.

We komen je graag tegen op onze Gezondste Regio 2025-route!

LAAT JE INSPIREREN! Eén van de inspirerende sprekers tijdens ons congres op woensdag 11 oktober: Ark…

LAAT JE INSPIREREN!
Eén van de inspirerende sprekers tijdens ons congres op woensdag 11 oktober: Arko van Brakel.
Arko van Brakel is een ras-ondernemer die gedreven wordt door vernieuwing en innovatie. Zijn missie? Het stimuleren van ondernemerschap en innovatie. Dat doet hij als ondernemer en als veelgevraagd adviseur, spreker, dagvoorzitter, trainer, coach en als co-founder en Chief Inspiration officer van het Semco Style Institute.
Arko van Brakel laat ons nadenken over de kansen rondom het thema “gezondheid”. Kom naar ons congres en laat je inspireren!! Voor meer informatie en tickets: http://bit.ly/2fT5tYj

LAAT JE INSPIREREN! Eén van de inspirerende sprekers tijdens ons congres op woensdag 11 oktober: Dit…

LAAT JE INSPIREREN!
Eén van de inspirerende sprekers tijdens ons congres op woensdag 11 oktober: Machteld Huber over positieve gezondheid. Positieve gezondheid staat voor een brede kijk op gezondheid en welbevinden. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de aan- of afwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om de fysieke, emotionele en sociale levensuitdaging om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.
Dit nieuwe denken over gezondheid biedt ook kansen voor nieuwe business en verdienmogelijkheden. Kom naar ons congres en laat je inspireren!! Voor meer informatie en tickets:

Laat je inspireren tijdens het Gezondste Regio Congres! Op 11 oktober blikt de Gezondste Regio tijd…

Laat je inspireren tijdens het Gezondste Regio Congres!

Op 11 oktober blikt de Gezondste Regio tijdens Hiltho 2017 vooruit op de toekomst. Tijdens een geheel verzorgd congres gericht op ondernemers uit HadM en omgeving, nemen we je mee op weg naar 2025. Gezondheidsmaker Leon Weijs vertelt u er graag meer over!

Voor meer informatie en tickets: http://mailchi.mp/8eac6df6f38c/uitnodiging-gezondste-regio-congres-11-oktober

Terugkijkend op een prachtig evenement in Kronenberg:

Terugkijkend op een prachtig evenement in Kronenberg: de Limburgse Ruiterkampioenschappen waar het hele weekend in het teken stond van ruitersport en gezondheid voor jong en oud. Complimenten aan Ruitersport Sevenum voor het omarmen van het thema gezondheid tijdens dit mooie evenement. Samen op weg naar de Gezondste Regio 2025!

Boore Mèrt – Vers vaan Hôrs

Elke zaterdag organiseert Booremèrt Vers vaan Hôrs een versmarkt in het centrum van Horst. Wekelijks kun je terecht voor verse groente -en fruit uit eigen dorp. Vers van het land zó op uw bord.
Op zaterdag worden er marktkramen op het Lambertusplein opgesteld in een U-vorm, met een centraal afrekenpunt. Bezoekers kunnen op deze manier langs het aanbod lopen en de gewenste producten kiezen. Deze worden vervolgens door vrijwilligers en telers afgewogen en ingepakt, waarna aan de centrale kassa kan worden afgerekend. Elke week zal er een product extra aandacht krijgen en zal de teler aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven over de teelt en bereidingswijze.

5de Gezondheidscafé met en voor Norbertuswijk

Op weg om in 2025 de gezondste regio te worden, werd op donderdag 15 juni het vijfde Gezondheidscafé georganiseerd. Deze keer vanuit de bijzondere samenwerking met Wijkcomité Norbertus. De avond stond in het teken van gezonde initiatieven en activiteiten in de wijk. Dankzij de inzet en samenwerking van wijkbewoners, ondernemers, de gemeente en andere instanties wordt vanuit vele invalshoeken gewerkt aan een gezonde wijk.

Dat ‘gezondheid’ een breed begrip is, werd op deze avond nogmaals duidelijk. Gezond zijn betekent niet alleen gezond eten en regelmatig bewegen, maar ook maatschappelijk, geestelijk en financieel fit zijn. Al deze facetten van gezondheid passeerden de revue op deze avond.

Dat in de Norbertuswijk al de nodige stappen worden gezet om een gezonde en leefbare wijk te realiseren, kwam duidelijk naar voren tijdens deze interactieve editie van het Gezondheidscafé. Tijdens deze avond ontstonden weer veel nieuwe verbindingen en initiatieven waarmee nog extra stappen gezet kunnen worden. Presentator Rob van Lieshout en zijn ‘side-kick’ Mart van de Munckhof gingen in gesprek met een zestal tafelgasten. Allereerst was het woord aan Jac Truijen, schooldirecteur van basisschool de Twister, en gastheer van de avond. Hij vertelde over hoe kinderen op school al de nodige dingen worden geleerd over gezond leven en gaf aan hier als school ook actief mee bezig te zijn. Tijdens dit gesprek werd de eerste verbinding al gemaakt: In samenwerking met de Gezondste Regio 2025 zullen op school wekelijks schalen met verse groenten en fruit worden geplaatst voor de leerlingen mede verzorgd door het actieve wijkcomité.

Ook wijkbewoners dragen op verschillende manieren bij aan een betere gezondheid van de wijk. Peter Smits zet zich met Stichting ‘Siham’ onder andere in voor het “bruggen slaan” tussen verschillende culturen in de samenleving. Vera van der Sterren, eigenaar van Horst Gezond, geeft advies over de juiste leef en eetpatronen en actief wijkbewoonster Laura Ververgaard zet zich als gastvrouw bij het Huis van de Wijk in voor sociale contacten in de wijk. Tafelgast Karlijn Versteegen, lichtte namens Wonen Limburg toe dat een woningcorporatie op een breed front inzet voor gezonde en leefbare wijken. Wethoudster Birgit op de Laak onderstreepte nogmaals het belang van het sterke zelforganiserende vermogen van al deze partijen om De Norbertuswijk tot een prachtwijk te maken. Ze hoopt dat deze energie ook in andere wijken van de Gemeente Horst aan de Maas bij zal dragen aan de doelen van de Gezondste Regio 2025.

4-daagse wandelaars Gemeente Horst aan de Maas in het zonnetje

Op Zaterdag 15 juli zijn in het Gemeentehuis van Horst a/d Maas voor de tweede keer de Horster 4-daagse wandelaars bij elkaar gekomen en toegesproken door wethouder Birgit op de Laak en ‘gezondheidsmaker’ Leon Weijs. Zo’n 60 wandelaars variërend van zeer ervaren tot debutanten werden in het zonnetje gezet om hun te leveren prestaties bij de Nijmeegse 4-daagse. Bovendien kregen ze waardevolle informatie over goed eten en drinken door de diëtisten van het Gezondheidscentrum Noord-Limburg.

Initiatiefnemer Henk Coppus tipte vorig jaar de Gezondste Regio 2025 dat de 100ste editie van de Nijmeegse 4-daagse een mooie gelegenheid was om de Horster lopers van te voren bij elkaar te laten komen. Door de vele goede reacties en de gezellige sfeer, is ook dit jaar een bijeenkomst georganiseerd in het Gemeentehuis. In wederom een volle raadszaal met enthousiaste wandelaars werd aandacht besteed aan wat deze wandelaars bijdragen aan de doelen van de GezondsteRegio2025. Vorig jaar werden de wandelaars verrast met een groene pet met logo’s van de Gemeente Horst aan de Maas. Dit jaar lopen de Horster wandelaars met een rode pet zodat ze goed opvallen tussen de duizenden lopers tijdens de 4-daagse. Vanwege het te verwachten weer hebben de diëtisten van het Gezondheidscentrum Noord-Limburg, Lieke Voesten en Michelle Jacobs, aandacht besteed aan waar je op moet letten met het eten en drinken tijdens zo’n zware 4-daagse inspanning. Al met al is er een nieuwe traditie geboren in Horst: het uitzwaaimoment op de zaterdag vóór de Nijmeegse 4-daagse!

People’s Farm het seizoen op tafel

People’s Farm is een initiatief van Marcel en Yvonne Jacobs uit Maasbree. Als producent willen wij graag rechtstreeks in contact zijn met de eindgebruiker van onze groenten, de consument. Wij willen uitleg geven over de teeltwijze van onze groentes, maar ook de gezondheidsfacetten en bereidingswijzen ervan. Om dit te realiseren, zijn we in 2015 gestart met People’s Farm.
People’s Farm teelt in haar eigen moestuin in Maasbree ruim dertig verschillende soorten groenten van het seizoen. Dit doen we kleinschalig, efficiënt én duurzaam. Pure en eerlijke teelt, met respect voor de omgeving. Met de groenten uit de moestuin stellen wij wekelijks ’t Verskratje samen, een groentepakket voor vier dagen. Middels ’t Verskratje laten wij consumenten uit de regio wekelijks genieten van de verse en gezonde producten uit onze moestuin, begeleidt met verrassende recepten, bereidingswijzen en informatie over de smaak en eigenschappen van de producten. People’s Farm zet het seizoen op tafel!
Zie voor meer informatie:  peoplesfarm.nl

Bent u al aangemeld voor het Gezondheidscafé op 15 juni?! Op deze inspirerende avond zal de aandach…

Bent u al aangemeld voor het Gezondheidscafé op 15 juni?!

Op deze inspirerende avond zal de aandacht uitgaan naar gezonde initiatieven en activiteiten in en rond de Norbertuswijk. In een RTL Late Night-setting zullen een zestal tafelgasten aan het woord komen:
– Birgit op de Laak (wethouder gemeente Horst aan de Maas)
– Karlijn Versteegen (Wonen Limburg)
– Jac. Truijen (de Twister)
– Vera van der Sterren (wijkbewoner en eigenaar ‘Horst Gezond’)
– Peter Smits (wijkbewoner en bestuur Dare2Care en SIHAM)
– Laura Ververgaard (wijkbewoner, Wijkcomité en Huis van de Wijk)

MELD U HIER AAN:

Succesvol 4de Gezondheidscafé

Op weg om de gezondste regio van 2025 te worden, werd op donderdag 18 mei het vierde Gezondheidscafé georganiseerd bij ANCO Lifestyle Center. Bijzondere gast op deze avond die in het teken stond van duurzaam en innovatief ondernemen was de heer Leen Zevenbergen. In de gebruikelijke RTL Late Night-setting kwamen vervolgens nog een aantal gasten aan het woord over verschillende ontwikkelingen en initiatieven rond gezondheid in de regio.

De drukbezochte avond werd afgetrapt door een inspirerende presentatie van ondernemer en inspirator Leen Zevenbergen die in 1984, op zijn 24e, zijn eerste bedrijf startte, al snel marktleider werd en vanaf dat moment circa 20 bedrijven heeft opgezet. Naast het oprichten van bedrijven heeft Leen ook leiding gegeven aan een aantal grote multinationals zoals PinkRoccade, Origin en Qurius. Bij die grote bedrijven was het vaak nodig om de inspiratie terug te brengen. Om er weer lol in te krijgen en zodanig de omzet en winst te verhogen. Over al zijn activiteiten schreef Leen Zevenbergen drie boeken en verzorgt hij veel lezingen in binnen- en buitenland.

Vervolgens werd in gesprek gegaan met verschillende innovatieve ondernemers uit de regio. Tafelgast Carla Linders van Gezondheidscentrum Noord-Limburg vertelt over het samenwerkingsverband tussen verschillende artsen en therapeuten waarbij efficiënte behandeling centraal staat. Door het bieden van één loket kan in onderlinge afstemming tussen de specialisten een multidisciplinair behandelplan worden opgesteld en wordt de behandelduur verkort.

Pieter-Jan Camps vertelde meer over duurzaamheidsalliantie Zamen, een initiatief van verschillende specialistische bedrijven die zich bezighouden met het verduurzamen van bestaande woningen in de regio. Tevens adviseert Zamen in levensloopbestendig (ver)bouwen om comfortabel thuis te blijven wonen.

Marc Wijnen  nam plaats aan tafel namens Afslag 10, een initiatief van sportclubs, bedrijven, scholen en zorg- en overheidsinstellingen in Horst aan de Maas. In het gebied rondom afslag 10 van de A73 willen zij verschillende voorzieningen realiseren en verschillende partijen samen brengen met een focus op het stimuleren van de leefbaarheid in de gemeente.

Als verassing en afsluiter gaf Leen Zevenbergen aan alle 80 aanwezigen een gesigneerd exemplaar van zijn bestseller ‘ ’t is groen en groener wordt het niet’.

Nog net voor het paasweekend om in de agenda te noteren:

Nog net voor het paasweekend om in de agenda te noteren: Donderdagavond 18 mei bij ANCO lifestyle centre in Horst het eerste gezondheidscafe van dit jaar met niemand minder dan Leen Zevenbergen. Maar ook Zamen, Thuis met Toekomst en Gezondheidscentrum Noord Limburg zijn er!
http://eepurl.com/cLcOzP

Voetbalverenigingen HadM starten met Walking Football Competitie

Op 27 maart 2017 vond, o.l.v. Sport aan de Maas, de KNVB en Fysiopraktijk Westsingel, een bijeenkomst plaats bij gastheer SV Melderslo en hebben de voetbalverenigingen uit Horst aan de Maas met elkaar afgesproken een Walking Football Competitie op te starten. Tot aan de zomerstop zal er worden getraind en worden enkele oefentoernooitjes georganiseerd om er voor te zorgen dat alle verenigingen de tijd krijgen om voorbereidingen te treffen. Oude voetbaltijden herleven! Omdat enkele verenigingen nog deelnemers willen werven kunnen geïnteresseerden, leeftijd 55+, zich melden bij: RKsv Wittenhorst, Sv Melderslo, RKVV Meterik, VV America, Sparta”18, SV Kronenberg, VV Hegelsom, SVEB en GFC’33. Het eerste toernooi zal op 29 april a.s. plaatsvinden tijdens de laatste dag van de Sportweek Horst aan de Maas.

Golf… gezond en fun!

Horst aan de Maas heeft de ambitie om in 2025 de groenste en gezondste regio van Europa te zijn, een gezamenlijk belang waarmee we de regio op de kaart kunnen zetten en aantrekkelijk kunnen maken om te wonen, te werken en te recreëren. Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten.
Gezondheid is de verbindende factor en is een breed toepasbaar begrip; niet alleen mensen kunnen gezond of ongezond zijn, ook voedsel, bedrijven en maatschappijen kunnen gezond zijn.
Gezonde bedrijven en instellingen hebben gezonde verdienmodellen, zijn financieel gezond en hebben gezonde werknemers. Bedrijven met gezonde werknemers hebben een hogere productiviteit, gemotiveerd personeel, lager verloop, kunnen nieuw personeel makkelijker aantrekken en het imago krijgt een boost.
Gezonde inwoners zitten lekker in hun vel en zijn gelukkig. Als individuen gelukkig zijn, creëren we een gelukkige maatschappij, waar mensen zich thuis voelen, tevreden zijn, sociaal zijn en gemotiveerd zijn. Een samenleving waar samen centraal staat; een gezonde samenleving!

Waarom golf?
Golf is toch voor gepensioneerden, golf is alleen voor de welgestelden of golf is geen sport. Klinken deze vooroordelen u bekend in de oren? Helaas zijn de voordelen vaak veel minder bekend. Tijd om hier verandering in te brengen met de top 7 voordelen om te gaan golfen!

1. Golfers leven gemiddeld langer
Wetenschappelijk onderzoek in Zweden gaf aan dat golfers gemiddeld langer leven. In het onderzoek is rekening gehouden met leeftijd, sociaaleconomische status en geslacht. Uit dit onderzoek bleek dat in een bepaalde periode, waarbij een vergelijking is gemaakt tussen de totale bevolking en de golfers, 40% minder sterfgevallen waren onder de golfers dan verwacht op basis van de landelijke sterfgevallen. Dit komt overeen met een langere levensverwachting van maar liefst 5 jaar!

2. Wandelen is een veilige manier van sporten
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat wandelen een zeer goede manier van sporten is. Wandelen verkleint het risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten en het zorgt voor een positief effect op uw gemoedstoestand. Uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht bleek zelfs dat wandelen beter is voor het lichaam dan een uur intensief sporten! Het effect van wandelen is op jongeren wel veel kleiner dan op senioren, maar door constant in een hoog tempo te lopen kunt u de lage intensiteit eenvoudig verhogen.

3. Golf is een calorieën-burner
Golfen geen sport? Niets is minder waar! Het idee bestaat dat iedereen in een golfbuggy rondrijdt, maar in werkelijkheid doet vrijwel niemand dit in Nederland. De meeste golfers lopen met de golftas op een trolley of zelfs op de rug. U kunt zich wel voorstellen dat een ronde golf hierdoor een stuk intensiever wordt. Daarnaast is het een etiquette in golf om het speeltempo hoog te houden, u loopt daardoor met een flinke pas wat voor extra verbranding zorgt. Gemiddeld betekent dit een verbranding van 718 calorieën per 9 holes, zonder gebruik van een trolley ligt dit nog een stuk hoger.

4. Lage kans op blessures door professionele begeleiding
In tegenstelling tot individuele sporten zoals hardlopen en fitness, scoort golf erg goed met betrekking tot blessureleed. Golflessen worden gegeven door bekwame golfprofessionals met een PGA-opleiding en die vaak samenwerken met een golf fysiotherapeut. Door deze samenwerking weet de PGA-golfprofessional hoe de speler lang kan blijven golfen zonder het lichaam verkeerd te belasten.

5. Golf zorgt voor verlaging van het stressniveau
Golfen bevat meerdere elementen die stress verlagend werken. Wandelen is goed voor de geest en ontspant het lichaam. Ook liggen golfbanen op rustige natuurterreinen waardoor u de dagelijkse drukte helemaal achter u kan laten. Een ronde golf wordt daarom al snel een ontspanning voor lichaam en geest!

6. Golf is goed voor de sociale contacten
Door te golfen komt u direct in een zeer sociale omgeving terecht. Een flight kan maximaal uit vier personen bestaan, dus er wordt regelmatig met elkaar gespeeld terwijl men in eerste instantie alleen ging spelen. Een lidmaatschap bij een golfclub zorgt ervoor dat u kan deelnemen aan het clubleven welke bestaat uit wedstrijden, workshops en andere leuke activiteiten.

7. Strategisch denken stimuleert het geheugen
Wist u dat golf een zeer strategisch spel is? Golfen betekent niet alleen recht en ver kunnen slaan. Soms is het juist beter om een korte slag te slaan zodat met de slag erna de punten gescoord kunnen worden. Dit wordt ook wel “course management” genoemd en dit houdt in dat u vanaf de tee box, aan het begin van de hole, al nadenkt over de manier waarop u de hole gaat spelen. Hoe nauwkeuriger u speelt, hoe beter u uw voorgenomen plan kan uitvoeren. De grote uitdaging komt wanneer een golfbal niet gaat zoals u heeft gepland en u uw strategisch plan moet aanpassen. Dit zijn ook vaak de meest interessante momenten in professionele golftoernooien, zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van moeilijke situaties! Dit strategisch denken houdt uw hersenen in conditie en stimuleert het geheugen waardoor het goed tegen dementie is.

Conclusie
Genoeg redenen dus waarom golf goed is voor uw lichaam, geest en conditie! Daarnaast is het ook nog eens een leuke sport die je kunt spelen met wie, wanneer en hoelang je maar wilt. Competitief, maar ook recreatief! Heeft u ondertussen zin in golf gekregen? Mooi want in het kader van de gezondste regio 2025 bieden Golfbaan de Golfhorst en Remo Kuijpers Golf u de unieke mogelijkheid om gebruik te maken van een gezond aanbod.
Leer golfen en behaal uw baanpermissie in 12 lessen voor slechts € 150,00 per persoon, inclusief theorie examen en alle materialen! U lest in groepjes van 4 tot 6 personen en de lessen kunnen in overleg 7 dagen van de week plaatsvinden.
Schrijf u in met uw collega, partner, vriend, vriendengroep, sport team…iedereen is van harte welkom! Voor meer informatie en/ of inschrijving, bel met 077-4649070 of mail naar info@golfbaandegolfhorst.nl.

Vandaag wederom een Gezondheidscertificaat ‘WIJ DOEN MEE aan de Gezondste Regio 2025’ uitgereikt, en…

Vandaag wederom een Gezondheidscertificaat ‘WIJ DOEN MEE aan de Gezondste Regio 2025’ uitgereikt, en wel aan een cluster van (gezondheids)zorg-verleners in het Gezondheidscentrum in Meerlo. Deze groep biedt ouderen een fitheidstest aan een adviseert op basis van de resultaten de doelgroep naar een gezondere leefstijl en hoe men fitter en gezonder ouder kan worden. 181 mensen uit Meerlo en omstreken hebben zich hiervoor aangemeld. Kortom, groot succes en absoluut een bijdrage aan de Gezondste Regio 2025

Vijf gezonde projecten ontvangen Gezondheidsprikkel

Op donderdag 15 december zijn bij de IJsbaan in Horst-centrum door de Gezondste Regio 2025 (GR2025) vijf projecten beloond met een Gezondheidsprikkel voor hun ‘gezond’ initiatief. Uit handen van Jan Jenneskens, voorzitter van de Raad van Gezondheid van GR2025, ontvingen Gezonde Sportkantine, SamenUitBus, Stichting Leergeld Horst aan de Maas, Sportdorp Sevenum eo en De Muzikantine elk een cheque van € 1.000,-.

 De Gezonde Sportkantine’ zet zich in om de Horster sportkantines te helpen naar een gezonder aanbod voor jong en oud en daarmee ook de derde helft een bijdrage te laten leveren aan een gezonde en sportieve levensstijl. De SamenUitBus zorgt voor vervoer van ouderen naar allerlei evenementen en uitjes. Hiermee wordt een gezonde bijdrage geleverd aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen. Stichting Leergeld Horst aan de Maas zorgt ervoor dat kinderen in armoedesituaties niet aan de zijlijn blijven maar ook nu mee kunnen doen. Op een gezonde manier nu mee doen, betekent voor die kinderen straks ook meetellen. In Sevenum werken alle sportverenigingen intensief samen onder de gezonde bezielende leiding van Sportdorp Sevenum eo. De Muzikantine tenslotte zet zich in voor meer muziekonderwijs, want, …muziek en gezondheid hebben alles met elkaar te maken.

In de gemeente Horst aan de Maas worden jaarlijks vele gezonde evenementen en mooie gezonde initiatieven ontplooid door burgers, organisaties en samenwerkingen. GR2025 juicht deze activiteiten toe en wil dit ook graag laten zien. Daarom worden de ‘Gezondheidsprikkels’ uitgereikt.

Op de bijgevoegde foto de vertegenwoordigers van de vijf projecten die een Gezondheidsprikkel van € 1.000,- hebben ontvangen (v.l.n.r.):

 • Jan van Gorp van SamenUitBus
 • Hans Scheres van Stichting Leergeld Horst aan de Maas
 • Ingrid van der Sterren van Gezondste Sportkantine
 • Math Craenmehr van De Muzikantine
 • Ger van den Munckhof van Sportdorp Sevenum eo

Gezond en bewust leven zonder stress

Gezond leven is ook bewust leven. In de huidige maatschappij hebben veel mensen last van stress. Hoge werkdruk, drukke levens en agenda’s: we stellen hoge eisen aan onszelf.
De druk die we onszelf opleggen kan teveel worden, wat resulteert in stress en burnout.
Door bewust jezelf de vraag te stellen: moet ik dit allemaal en wat wil ik nu eigenlijk komen patronen en overtuigingen bloot te liggen.

Bewust leven vermindert gezondheidsklachten. Een mentale goede gezondheid is net zo belangrijk als een fysieke goede gezondheid. Ik wil daarom een initiatief/platform oprichten waar mensen uit Horst aan de Maas terecht kunnen wanneer ze op zoek zijn naar een bewustere leefstijl. Ik denk hierbij aan stresscoaching, yoga, mindfulness: alles om te ontdekken wat je zelf in de hand hebt voor een gezondere leefstijl. Iets waar veel mensen naar op zoek zijn!

www.marliefranssen.nl 

Vanavond alweer het 3e Gezondheidscafe.

Vanavond alweer het 3e Gezondheidscafe. Dit keer zijn we te gast bij Sparta’18 in Sportdorp Sevenumeo met een mooi en afwisselend programma: zes tafelgasten die in gesprek gaan met Rob Presenteert over gezondheid en hun bijdrage aan Gezondste Regio 2025. Verder muziek van De Muzikantine, elevatorpitches van juniorcompanies Water 2 Love en Slice It JC en een ludieke afsluiter van MarketingMakkers! En… een lekkernij bij de koffie/thee van Guusjes Gebak. 😉

Werkplaats Sijbers bouwbedrijf één uur per week fitnessruimte

Sijbers bouw- en timmerbedrijf uit Kronenberg ruimt elke vrijdagmiddag de werkplaats leeg om gezamenlijk een uur te werken aan gezond bewegen en fitheid. Een instructeur (Dave Ewalts van Viestyle) komt naar het bedrijf toe en begeleidt de medewerkers met gezamenlijke oefeningen en een persoonlijk plan. Tillen en fysieke conditie zijn zeker in de bouw een blijvend punt van aandacht en op deze manier probeert eigenaar Marcel Sijbers zijn mensen te stimuleren én te ondersteunen.

Save the date:

Save the date: Woensdagavond 9 november Gezondheidscafe Gezondste Regio 2025. http://eepurl.com/chfAL5

Sportdorp Sevenum e.o.

Sportdorp Sevenum e.o. is een samenwerkingsverband van (sport)verenigingen en andere lokale partijen/instanties in de dorpskernen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord. Het doel is om de leefbaarheid en gezondheid te vergroten met sport en bewegen als bindmiddel. Dit betekent zoveel mogelijk inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten sporten of bewegen in een bereikbare en geschikte omgeving en tegen een betaalbare prijs. Het sportaanbod wordt vernieuwd, sportactiviteiten of –modules worden aangeboden, drempels van lidmaatschap worden weggenomen en men kan flexibel sporten.
I – www.sportdorpsevenumeo.nl
F – www.facebook.com/SportdorpSevenumeo
T – @Sportdorp7um_eo

Appels persen

Zelf uw eigen appelsap persen?
Mobiele fruitpers op 4 oktober a.s. weer in Kronenberg.

In de afgelopen jaren zijn er in het kader van erfbeplanting op veel plaatsen fruitbomen en kleine boomgaarden aangelegd. Het is zonde als je zelf teveel fruit produceert om op te eten of elk weekend een appeltaart van te bakken.
De kans is groot dat er dan niets meer met het fruit gedaan wordt en dat het onder de bomen wegrot.

Hoe werkt de mobiele sappers
De appels/peren worden gewassen en geperst. Het sap wordt op 80 graden gepasteuriseerd en vervolgens afgevuld in 5 liter verpakkingen.
Voor de meest smakelijke verhouding wordt meestal 75% appel en 25 % peer aanbevolen. Daarnaast kunnen ook nog zo’n 10 % aan bessen, druiven of ontpitte pruimen worden toegevoegd en mee geperst worden, ook dit dient u zelf mee te brengen.
Het fruit wordt geperst waar u bijstaat en u neemt dus ook echt uw eigen fruitsap mee naar huis.
Indien de pakken met sap vorstvrij en droog worden opgeslagen, zijn ze 2 jaar houdbaar. Een aangebroken pak kunt u nog 2 maanden gebruiken.
Hoe moet de toestand van het fruit zijn
Het fruit moet vrij zijn van zand of klei en er mag geen schimmel of rot op zitten. Het fruit wordt in de machine nog een keer extra gewassen. Plekjes op het fruit of wormsteken op het fruit zijn geen bezwaar.
Ongepasteuriseerd fruitsap ook mogelijk
Het is ook mogelijk om ongepasteuriseerd fruitsap te laten persen maar u dient dan zelf voor jerrycans of vaten te zorgen.

Voor iedereen die meer dan 75 kg appels of peren produceert en meebrengt bestaat er nu de mogelijkheid om op dinsdag 4 oktober op Camping en Kattenpension ’t Rouweelse veld in Kronenberg van zijn eigen fruit sap te laten persen in een professionele en mobiele fruitpers.

Voor meer informatie en aanmelding
Om te lange wachttijden zoveel mogelijk te voorkomen zal een rooster opgesteld worden. Wij vragen u tzt. een inschatting te maken van de hoeveelheid fruit die u denkt aan te leveren en geven u dan een tijd waarop u verwacht wordt.
Hebt u interesse om ook uw eigen fruit te laten persen, dan kunt u zich vanaf heden aanmelden bij:
Camping en Kattenpension ’t Rouweelse veld,
De Hees 44A
Kronenberg
tel.077-4674360 of 06-29203253
of per mail: algemeen@rouweelseveld.nl

Burgerinitiatief speel- en beweegstraat Hof te Berkel

In 2015 hebben een aantal bewoners aangegeven dat zij graag een speel- en beweegstraat in de wijk Hof te Berkel willen realiseren. Met ondersteuning van de gemeente, De Zorggroep en CRA Vastgoed is een plan bedacht, dat in maart 2016 gepresenteerd is door de initiatiefnemers aan de omgeving. Inmiddels zijn de eerste toestellen in de wijk geplaatst. De verwachting is dat de hele speel- en beweegstraat begin september gerealiseerd zal zijn. Dan wil men ook starten met beweeggroepen voor ouderen, die onder begeleiding van getrainde vrijwilligers gaan bewegen op de toestellen.
Vanuit het samenwerkingsverband Natuurlijk Ondernemend! dat per eind mei is opgegaan in Gezondste regio 2025, is ondersteuning van dit project overgedragen aan GR2025.

AgroLeeft

Onder de naam AgroLeeft werkt een groot aantal stakeholders samen om het onderwijs te actualiseren, te innoveren en de instroom te vergroten. Leerlingen maken vroegtijdig en frequent kennis met de beroepspraktijk en het bedrijfsleven heeft een actieve rol in het onderwijs. AgroLeeft brengt ondernemers en studenten samen om een gezonde en mooie toekomst te creëren!
Vanuit het samenwerkingsverband Natuurlijk Ondernemend! dat per eind mei is opgegaan in Gezondste regio 2025, is dit project vanuit CITAVERDE College en Dendron College met een financiële ondersteuning overgedragen aan GR2025.

Beleef- en beweegpad De Twister

Het idee is het terrein tussen de basisschool De Twister en de kinderopvang in de wijk Norbertus opnieuw in te richten en te voorzien van een aantal functies die voor de wijk van belang zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een speeltuin en een moestuin. Dit is een samenwerking tussen onder meer de gemeente Horst aan de Maas, Dynamiek Scholengroep en Synthese.
Vanuit het samenwerkingsverband Natuurlijk Ondernemend! dat per eind mei is opgegaan in Gezondste regio 2025, is ondersteuning van dit project overgedragen aan GR2025.

Eco-Schools

Gezond bewegen, gezonde voeding, duurzaamheid en een belevingstuin volgens de principes van ECO school (www.eco-schools.nl). Dit is een wereldwijd keurmerk dat als leidraad dient voor de school waarin zichtbaar in houding en gedrag van leerlingen en personeel is dat ze duurzaam met hun leer-omgeving omgaan, dat het gebouw en de schoolomgeving duurzaam ingericht worden en dat duurzaamheid in het lesprogramma ingebed is in samenwerking met de omgeving.

Vanuit het samenwerkingsverband Natuurlijk Ondernemend! dat per eind mei is opgegaan in Gezondste regio 2025, is dit project vanuit CITAVERDE College en Dendron College met een financiële ondersteuning overgedragen aan GR2025.

Over een weekje vindt het tweede gezondheidscafé plaats. De aanmeldingen lopen goed, dus wie zich no…

Over een weekje vindt het tweede gezondheidscafé plaats. Tijdens deze avond gaat presentator Rob van Lieshout aan tafel in gesprek met Marleen van Rijnsbergen, Maik van Tilburg, Bram Jacobs, Ingrid van der Sterren, Ruud Verheggen en Bart Everaerts. Het gezondheidscafé vindt plaats bij Van Tilburg Installatietechniek BV, aanvang 19.30 uur.
De aanmeldingen lopen goed, dus wie zich nog niet heeft opgegeven? Het kan nog! Maar wacht niet te lang meer want we hebben een maximaal aantal deelnemers gezien de opzet.
https://www.gezondsteregio2025.nl/evenementen/tweedegezondheidscafe/

Donderdagavond 30 juni vindt het tweede Gezondheidscafé plaats bij Van Tilburg Installatietechniek B…

Donderdagavond 30 juni vindt het tweede Gezondheidscafé plaats bij Van Tilburg Installatietechniek BV in Horst. Tijdens deze avond nemen een zestal gasten aan tafel plaats om onder leiding van presentator Rob van Lieshout te praten over gezondheid, nieuwe initiatieven rond gezondheid in de regio en lopende projecten. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Meer informatie en aanmelden: http://gezondsteregio2025.nl/evenementen/tweedegezondheidscafe/

Ook dit is Gezondste Regio 2025!

Ook dit is Gezondste Regio 2025! Jeugd (3vwo+ Dendron College) maakt kennis met beroepsmogelijkheden hbo/ wo in de regio bij prachtige bedrijven als Kempen Communicatie, Munckhof, Mertens, Dichterbij, Witgoed en van Bontewas, Hotraco Group, Montair Process Technology en Opdidakt.

DemenTalent

Vanuit Gasterij Bergerbaan gaan we starten met DemenTalent. Dit is een project voor mensen met beginnende dementie of een zogenaamd “niet pluis gevoel”.
Onze ervaring leert dat juist deze doelgroep veelal thuis gaat zitten terwijl ze nog zoveel juist heel goed kunnen. Want vaak gaat het fysiek nog heel goed en zijn de geheugenproblemen de boosdoener.
Juist voor deze groep willen we in dit project aan de slag.
We willen voor hen vrijwilligerswerk gaan zoeken wat aansluit bij de Talenten van eenieder.
Denk aan bijvoorbeeld voorlezen of leesvrijwilliger bij een lagere school.
Of de tuin bijhouden voor iemand die dat zelf niet meer kan.
Maar ook bijvoorbeeld bij iemand met eenzaamheidsproblematiek eens een praatje gaan maken.
Het kan echt van alles zijn uitgaande van de Talenten van de deelnemer.

Voor informatie en opgave zie www.bergerbaan.nl.

Gezamenlijk luchtkwaliteit meten

Om de luchtkwaliteit te meten staan er op enkele plekken binnen de regio “meetpalen” die volgens gecertificeerde manier de luchtkwaliteit meten. Deze meetpalen staan verspreid en geven enkel een oordeel over de luchtkwaliteit op die plek.
Hoe mooi zou het zijn als we met behulp van de inwoners van regio een fijnschalig netwerk op kunnen zetten van meetpunten van luchtkwaliteit. Dit met behulp van goedkopere apparatuur die bij de inwoners thuis geplaatst kan worden. Deze gegevens zijn daarna voor iedereen inzichtelijk, waarmee tevens de trend weergegeven kan worden (het wordt steeds gezonder).

Als Yookr willen we graag meehelpen om dit initiatief te verwezenlijken en ons Internet platform beschikbaar te stellen om de meetgegevens te verzamelen en te tonen. Deze gegevens kunnen openbaar gemaakt worden en zijn daarna tevens een bron voor andere initiatieven die er gebruik van kunnen maken.

Muziek is gezond!

Muziek maken en naar muziek luisteren is gezond!

Door het luisteren naar muziek of het maken van muziek ga je je beter voelen. Dit komt door de manier waarop je hersenen reageren op het horen of bij het denken aan muziek..
Muziek helpt tegen pijn.
Naar muziek luisteren tijdens andere activiteiten leert je multi-tasken.
Muziek maakt slimmer! Muziek verbetert het functioneren van het geheugen.
Je kunt daarom niet jong genoeg beginnen met het maken van of luisteren naar muziek. Muziekles op de basisschool is daarom ook erg belangrijk. Muziekles is investeren in onze toekomst!

Maar buiten al deze zaken is het muziek maken of naar muziek luisteren, in welke vorm dan ook, gewoon heel erg leuk.

PR gezondste regio Vierdaagse lopers

Een leuk initiatief zou zijn: alle Vierdaagse lopers deelnemend aan de 100e Vierdaagse van Nijmegen komend uit de gemeente Horst aan de Maas een aantal dagen voor de Vierdaagse begint te ontvangen op het gemeentehuis van Horst ad Maas en deze te voorzien van een shirt met daarop de tekst ‘Horst aan de Maas gezondste regio 2016’
Mooie, herkenbare PR voor de regio Horst ad Maas, die iedereen ziet tijdens de 100e Vierdaagse van Nijmegen!

Gezondheid vanaf de eerste dag

Gezondheid begint al in de baarmoeder, Meteen na de geboorte vraagt het van ouders wat meer inzet om een kind optimaal gezond te laten opgroeien. Voedingskeuzes, maar ook de manier waarop ouders met hun pasgeborene omgaan hebben een grote invloed op de gezondheid van een kind. Lactatiekundige praktijk Lonneke Smits geeft voorlichting over borstvoeding en begeleiding en advies op het moment dat het niet optimaal loopt.
Ook voor bedrijven en instellingen is het mogelijk om te zorgen dat de ouders die bij hen werken optimale begeleiding krijgen bij het gezond grootbrengen van hun baby.

1+1=3

Gezonde en wendbare organisaties weten dat vitale medewerkers die met plezier werken productiever zijn. Mensen die samen werken aan een gemeenschappelijk doel (de klant), zijn tot meer instaat dan wanneer iedere individu aan zijn persoonlijke doelen werkt. Door samenwerking ontstaat synergie en dan kan er iets groots ontstaan. 1 + 1 is dan 3.

Clooser2, opleidingsinstituut uit Sevenum, werkt vanuit kernwaarden aan het versterken van het gewenste gedrag dat past bij de bedoeling van uw organisatie. Daarbij ondersteunt zij uw medewerkers hun kwaliteiten maximaal in te zetten. Wij zorgen dat medewerkers het podium krijgen het beste uit zichzelf halen. Vanuit het ‘High trust, low tolerance’-principe ligt de focus altijd op het gezamenlijke doel. Dit ondersteunen we met vernieuwende informatietechnologie.
Voor informatie en contact: www.clooser2.nl.

Baas van Horst aan de Maas

Baas van Horst aan de Maas is een jaarlijkse terugkerend (sport)evenement dat plaats vindt in één van de dorpen van Horst aan de Maas. De strijd die de teams uit de zestien dorpskernen met elkaar aan gaan heeft tot doel de sociale cohesie in de gemeente te versterken/bevorderen. Het is een evenement wat georganiseerd wordt door en voor de inwoners van de gemeente Horst aan de Maas. Verenigingen uit de gemeente dragen ook hun steentje bij en zorgen ervoor dat op de dag van het event er zestien uitdagende en sportieve spellen gereed staan. Op deze spectaculaire activiteiten strijden de afgevaardigde teams om de titel van ‘Baas van Horst de Maas’. De spellen zijn allen sportief van aard, het bevorderen/stimuleren van bewegen / beweging is naast het creëren van cohesie een belangrijk speerpunt (van de organisatie) tijdens dit evenement. Na afloop van de strijd om de titel ‘Baas van Horst aan de Maas’ start ‘BAASpop’. Tijdens dit sensationele eindfeest wordt bekend welk dorp er me deze titel vandoor gaat en de volgende editie als gastvrouw/heer op mag treden.

Gezonde sportkantines voor heel Horst aan de Maas

Inspiratie, motivatie en praktisch advies als bron voor gezondere sportkantines in heel Horst aan de Maas. Het project heeft een groot bereik en maakt gebruik van bestaande faciliteiten en financiële middelen. Bovendien legt het slimme verbindingen tussen bedrijven en instellingen in Horst aan de Maas en de producten en diensten die zij te bieden hebben.

Kracht van Groente

De kracht van Groente (AGF)

Stel je voor:

Over 15 jaar worden wij gezien als het meest gezonde stukje aarde!

Waarom:
Al onze aardappelen, groente en fruit (AGF) wordt 100% energie neutraal verbouwt
85% van de productie wordt gegeten in een straal van 100 km rond Venlo/Horst
Distributie met elektrisch vervoer
Verpakkingen worden 100% recyclebaar
Overcapaciteit in b.v. kassen inzetten voor o.a.. medicijnen uit planten

Utopie? Nee!
Door middel van zonne-energie, aardwarmte, wind-energie en bio-energie zorgen dat ons
eten 100% energie neutraal wordt verbouwd, dit alles zonder bestrijdingsmiddelen en het
liefst ook nog het meeste voor eigen consumptie.
Wij hebben alle kennis in huis om dit ook waar te maken!
In een straal van 100 km rond Venlo wonen meer dan 25.000.000 mensen!

Leg een claim op deze regio, maak een duidelijke keuze, doe dit grensoverschrijdend en maak gebruik van elkaars kennis en know how op het gebied van duurzaamheid.

Voordelen:

Economisch:
Meer werkgelegenheid, meer toeristen, minder leegloop
Gezondheid:
Gezonder eten dat sneller van producent naar consument gaat
Demografisch:
Mensen zijn trots dat ze hier leven, wonen en werken.
Milieu:
Door het gezamenlijk te claimen is de drang naar daadwerkelijk resultaat ook groter

Blue Innovation Center wil graag met Gezondste Regio 2025 de kar trekken.

Bee-Deal Horst aan de Maas

In het project Bee Deals werkt een groot aantal partijen aan verbetering van de leefomgeving van de bijen. Bijen zijn als bestuivers van voedselgewassen immers cruciaal in onze voedselvoorziening. De aanpak van het initatief is bijvriendelijke maatregelen in de bedrijfsvoering op te nemen, via verrassende afspraken tussen partners in de keten. Het instrument daarvoor is de Bee Deal: een afspraak tussen partijen die met elkaar in de voedings-, water- en overheidsketens zitten.

Zo’n Bee Deal kan gaan over:

– het inzaaien van voedselrijke bloemenranden of bloeiende daken
– het plaatsen van bijenhotels
– het voorlichting geven aan consumenten over hoe zij thuis iets voor de bijen kunnen doen
– telers vragen zo min mogelijk schadelijke middelen in te zetten
– het inzaaien van klaver in weilanden

Laten we er samen voor zorgen dat de bij er weer bij hoort.

AYURVEDA in Noord-Limburg

Ayurveda is de moeder der geneeswijzen. 5000 jaar oud en actueler dan ooit. Het is meer dan een gezondheidsfilosofie, Het is een manier van leven. Allesomvattend met het doel zo lang mogelijk gezond te blijven.
‘Bewust Genieten’ staat bovenaan in een gezonde levensstijl, maar ook warme menselijkheid, puurheid en authenticiteit.
Kaldenbroeck bestaat uit meerdere elementen die ieder voor zich deze waarden bevestigen, nl:
pure, stille natuur; sfeervol monumentaal huys met oude gracht; yoga hall; groenten/kruiden/bloementuin; biologisch terras met verstillend uitzicht op de ongerepte natuur; shop met Ayurveda kruiden en vrolijke accessoires uit Nepal / India ter ondersteuning van eigen project JAVEA. Kaldenbroeck biedt Ayurveda in de meest authentieke vorm, die als enige alternatieve geneeswijze door de WHO is erkend. In nauwe samenwerking met erkende Ayurveda klinieken en universiteiten in India, biedt Kaldenbroeck: voedings- en levensstijl advies (consult Ayurvedisch arts); warme kruidenolie massages, verblijf in gastenhuys, yoga, gezond en biologisch eten en drinken,..en bovenal een plek die inspireert om ‘te zijn’.

Tuuterek/ Hegga Metamorfosa

Tuutetrek heeft als doel de leefbaarheid en betrokkenheid in Hegelsom te vergroten voor jong en oud, op manieren van, voor en door de inwoners. De werkgroep Hegga Metamorfosa ontwikkelt een nieuw totaalplan voor de verfraaiing van de openbare ruimte.

Voorbeeld: Draag een groen hart uit!

Een ‘zelfcertificering’ waarbij mensen aangeven dat ze waar ze kunnen en waar het logisch is zoveel mogelijk groen gedrag zullen vertonen. Er kan praktische informatie gedeeld worden en er kunnen evenementen rondom worden opgezet. Een voorbeeld: als je geen haast hebt en het is mooi weer, claim dan niet je voorrang op een zebrapad, maar laat de auto’s lekker rijden! Of… gooi plastic afval van je lunchpauze niet in de openbare prullenbak, maar in de plastic bak thuis. Praktisch gedrag die niets hoeft te kosten maar veel oplevert!

“Een echte beweging naar groen moet en kan vanuit de inwoners zelf komen”.

Ideeën vanuit leerlingen Havo4 Dendron College

14 kinderen van het Dendron College Havo 4 hebben hun licht laten schijnen op de plannen om de Gezondste Regio van 2025 te worden.

Er zijn twee vragen gesteld:
– Wat vinden jullie van de doelstelling?
– Hoe kunnen we de doelstelling realiseren?

De leerlingen zijn met allerlei leuke initiatieven gekomen om van Horst aan de Maas de gezondste regio te maken.
Enkele voorbeelden zijn:
– Iemand die wel gemotiveerd is om te sporten koppelen aan iemand die niet gemotiveerd is om te sporten
– Een gezond bedrijf worden: meer “cradle to cradle” certificaten proberen te behalen
– Trappers voor een kantoorbaan. Het plaatsen van trappers onder het bureau zodat mensen die veel stil achter hun bureau zitten toch hun beweging krijgen

Versterken/verbinden van bestaande initiatieven

Naast het oppakken van innovatieve nieuwe initiatieven is het belangrijk al bestaande projecten een beter podium te geven en waar mogelijk te verbinden. Ik denk hierbij aan:
– Gezonde schoolkantine via GGD Limburg Noord en diverse ketenpartners
– Gezonde sportkantine via Clubtotaal
– Kerngezond via Sport Company
– Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) via gemeente
– Gezondheidsprojecten VIA VVV als Scoren voor Gezondheid, Shape, Old Stars en (be)wegen naar werk

Diverse scholen, sportverenigingen, organisaties doen hier al iets mee. Vanuit GR2025 liggen er kansen deze initiatieven nog beter tot hun recht te laten komen. Door meer aandacht voor deze initiatieven kunnen meer relevante partners aanhaken en de initiatieven versterken. Hiermee kunnen (project)kosten wellicht dalen, waardoor uitvoerbaarheid laagdrempeliger wordt, naast dat aanvullende expertise de kwaliteit bevordert.

Ik denk daar waar initiatieven nog (relatief) onbekend zijn graag mee in het versterken/verbinden van deze al bestaande initiatieven vanuit mijn achtergrond vanuit Huis voor de Sport Limburg, gemeente Venlo, Clubtotaal en VVV-Venlo/VIA VVV.

Natuurlijke gezondheid in 2025

Naast de reguliere gezondheidszorg bestaan er in Horst aan de Maas vele aanbieders van complementaire of ook wel alternatieve gezondheidszorg. Deze alternatieve gezondheidszorg zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. Mensen willen niet meer afhankelijk zijn van medicatie en gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven.

Door een platform op te richten van aanbieders van Natuurlijke Gezondheid wordt het voor de inwoners duidelijk waar ze het beste met hun klachten naar toe kunnen gaan. Het platform kan informatie-avonden houden of juist participeren in diverse acties die al lopen, zodat de inwoners zich ook bewust worden van de alternatieve zorg.

Het is nog een heel algemeen idee en ik wil dit graag samen met andere aanbieders van alternatieve zorg uitwerken.

Ik hoor graag van jullie!

Natuurlijke groet,
Marike van Eijs
Consulent Natuurlijke Gezondheid
Praktijk: Natuurlijke Kijk

Sociale social media

Door middel van online groepen op Facebook en Nextdoor met elkaar in contact komen om zo in real life elkaar te ontmoeten en elkaar aan te sporen tot bepaalde activiteiten. Via een nieuwe app, die zojuist gelanceerd is, genaamd Nextdoor, kunnen mensen die bij elkaar in de buurt wonen in contact komen met elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld een trap nodig hebt en zelf niet in het bezit bent van een trap kun je in deze app aan je buurtgenoten vragen of er iemand een trap te leen heeft. Je zou natuurlijk ook de vraag kunnen stellen of er iemand geïnteresseerd is om te gaan starten met bijvoorbeeld hardlopen. Wellicht reageert je buurman op deze vraag en loopt hij zelf ook al een tijdje met het idee, maar alleen is het er nog niet van gekomen.
Hetzelfde kan ook gedaan worden via een Facebookgroep. Start een groep met jouw interesse en/of initiatief. Wanneer je mensen treft met dezelfde interesse kunnen deze toegevoegd worden aan de groep en kunnen ze elkaar uitdagen. Bij hardlopen kan dit ook weer gecombineerd worden met de Nike running app. Deze app houdt precies bij hoeveel kilometers je rent over een bepaald parcours en hoe lang je hierover doet. Je kan mensen uitdagen om precies dezelfde route te rennen en zo elkaar proberen te verslaan, iets wat ontzettend motiverend kan werken. Dus spoor elkaar aan en daag elkaar uit om er zo voor jezelf een gezondere levensstijl op na te houden.